Ezek a személyiségek élnek a legtovább – te közéjük tartozol?

GettyImages-1159578089

Sokan próbálják kideríteni a hosszú, egészséges élet receptjét, rendre készülnek olyan tanulmányok is, amelyek az életmód, a szokások vagy az emberi kapcsolatok szerepét vizsgálják az egészségre nézve. Most egy újabb fontos személyiségvonásról derült ki, hogy segít tovább élni, és mellesleg nemcsak hosszabb ideig, hanem jóval boldogabban telhetnek el éveink, ha igyekszünk egy kicsit még jobban fókuszálni rá.

Kezdjük egy olyan tudományosan bizonyított ténnyel, amit még ma el kell mondanod a főnöködnek:egy tanulmány során kiderült, hogy azok a férfiak, akik évente három hetet vagy annál rövidebb szabadságot vettek ki, 37%-kal nagyobb eséllyel haltak meg, mint azok, akik ennél többet. Mindez jó eséllyel arra utal, hogy a stressz csökkentése a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának elengedhetetlen része. Az életmódtanácsot okosan kell kombinálni a modern gyógyszeres kezeléssel – mondják a kutatást végző finn kutatók.

Megelőzve a főnököd szellemes válaszát, érdemes hozzátennünk, hogy az eredmény természetesen nem azt jelenti, hogy a nőkre nem hat hasonlóképpen a szabadság, hanem arra utal, hogy ebben a kutatásban csak férfiak vettek részt. 

És miután addig szemtelenkedtünk, hogy biztossá vált a következő létszámleépítés listájának elsőként felírt neve, már mutatjuk is a jó hírt, ami segít majd (ugyan munka nélkül), de jóval tovább élni. 

A vidám személyiségek hosszú életre számíthatnak

A Johns Hopkins Egyetem új kutatása szerint a vidám embereknél kevésbé valószínű, hogy szívproblémák jelentkeznek.

A vidámság személyiség sokat segít a hosszú élet elérésében
A vidámság személyiség sokat segít a hosszú élet elérésébenThomas Barwick / Getty Images Hungary

A szakemberek egy átfogó kutatás során megállapították, ahogy akik általában jókedvűek, optimisták és energikusak, kevésbé valószínű, hogy szívrohamot kapnak.

Miért ilyen hasznos az optimizmus?

A The American Journal of Cardiology című folyóiratban megjelent kutatás azt mutatja, hogy a pozitív szemléletű embereknél feleakkora(!) a valószínűsége a koszorúér-betegség kialakulásának, még azoknál is, akik a felmenőik hasonló betegségei miatt sokkal hajlamosabbak rá.

„Ha természetednél fogva vidám ember vagy, és a dolgok jó oldalát nézed, nagyobb valószínűséggel védve leszel a szívbetegségekkel szemben”

– mondta Lisa R. Yanek, a tanulmány vezetője, a Johns Hopkins Egyetem belgyógyász adjunktusa. „A boldogabb személyiség valóban hatással van a betegségekre, és ennek eredményeként egészségesebb lehetsz.”

Így nézett ki a kutatás

E következtetés levonásához a kutatók egy 25 éves projekt adatait használták fel. Olyan emberek testvéreit vizsgálták meg, akiknek a 60. életév betöltése előtt koszorúér-betegsége volt. Többek között felmérték hangulatukat és az élettel való általános elégedettségüket.

A kutatók végül úgy találták, hogy az alanyok pozitív közérzete a koszorúér-események, köztük a szívrohamok és a bypass szükségességének egyharmadával való csökkenésével járt. A tudósok a szívbetegség egyéb kockázati tényezőit is figyelembe vették, beleértve az életkort, a dohányzást, a cukorbetegséget, a magas koleszterinszintet és a magas vérnyomást, és még így is az életvidámak eredményei lettek a legjobbak.

A pozitív személyiség úgy tűnik, életmentő tulajdonság, legalábbis meghosszabbítja azt
A pozitív személyiség úgy tűnik, életmentő tulajdonság, legalábbis meghosszabbítja aztKlaus Vedfelt / Getty Images Hungary

Nem csak a hajlam számít

A szakemberek egy ideje tudják, hogy a depresszióban és szorongásban szenvedők nagyobb valószínűséggel élnek rövidebb életet, részben az ilyen állapotokhoz kapcsolódó viselkedéseik miatt: helytelen táplálkozás, kevés testmozgás, valamint drog- és alkoholfogyasztás.

Yanek szerint ennek az ellenkezője igaz a depressziótól és szorongástól mentes emberekre. Lehet, hogy jobban vigyáznak magukra, mert megvan hozzá az energiájuk, de ne feledjük, hogy a vizsgálatában részt vevő alanyok számos szívbetegség-kockázati tényezővel rendelkeztek, amik végül nem nyilvánultak meg súlyos orvosi eseményként.

Noha a Johns Hopkins csapata egyelőre nem tudja, hogy az optimista hajlam hogyan javítja a szív egészségét, azt mondták, hogy kutatásaik betekintést nyújtanak az elme és a test közötti erőteljes kapcsolatba.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra