Lehetetlen, de nem is jó, ha visszatartod a szellentést

GettyImages-1344705459

Nem sokan tudják, hogy sok híres író imádta a szellentős vicceket, sőt, a világ legrégebbi vicce is a bélgázokhoz kapcsolódik.

Viszont akkor felmerül a kérdés, hogy hogyan lettünk ennyire gátlásosak, ha az emésztésre vagy a bélgázokra terelődik a szó? Rejtély, pedig rengeteg szinonima létezik a szóra, például

farlehelet, seggszeleplehelet, popószó, ánuszgőz, hátvágánygáz, űrgyűrűfütty, lyukszusz, gyomorrotty, selyemsutty, alfarhang, végbélszél, puki, bélszél, szellentés, bélgáz, végbélfütty, pú, durrantás, rotyi, segglehelet, bélhang, végbélböffentés, seggszó, picsafüst, farszél.

Valószínűleg a fentebb felsorolt szavak is azt bizonyítják, hogy valaha az emberek nagyon szerettek  gátlások nélkül beszélgetni az emésztésükről, szóval ennek örömére a MentalFloss cikkéből szemezgettünk. Jöjjön most 9 lenyűgöző tény a szellentés világából.

1. Mindenki pukizik

Ha találkoztál már olyanokkal, akik esküdöznek, hogy nem pukizott, ne adj′ isten, te vagy az, akivel ilyen aljasság soha nem történhet meg, és a fing szót is csak csipkekesztyűvel dobnád a szemetesbe, akkor van egy rossz hírünk: aki ezt mondja, hazudik. Ha lélegző ember vagy, akkor szellentő ember vagy – a gáz lényegében ugyanis annak a levegőnek a mellékterméke, amelyet lenyelsz, és az keveredik a vastagbeledben lévő – általában egészséges – baktériumokkal és más szerves vegyületekkel, majd  a hátsó részeden talál magának kiutat. Más szóval: mindenki pukizik! Fogadd el, és lépj tovább.

2. A felnőttek akár napi 14-szer is eregetnek

Rendben van, most, hogy elfogadtad, hogy minden normális ember szokott emészteni, jöhet a feketeleves. Átlagosan a felnőttek napi 14-szer küldik ki a világba az űrgyűrűfüttyöt, de ne aggódj, ha számodra ez a szám túl alacsonynak tűnik. Teljesen oké a napi 21 puki is.

GettyImages-155600798
diane39 / Getty Images Hungary

3. Mitől lesz büdi a puki?

Most, hogy ilyen bizalmas viszonyba kerültünk, kedves Olvasó, hogy már nem is pirulsz el, miközben a cikket olvasod, beszélhetünk a szagokról is. Tudnod kell, hogy az összes fing 90 százaléka, ami nap mint nap távozik belőled, szagtalan. A bélgáz nitrogénből, oxigénből, szén-dioxidból, hidrogénből és metánból áll – ezek nem büdösek. Viszont az egész történet kap egy kis csavart, amikor kén kerül a keverékbe, főleg az elfogyasztott élelmiszereken keresztül – gondoljunk csak a brokkolira, a karfiolra, a kelbimbóra és a tejtermékekre –, nos, legyünk őszinték, a dolgok ekkor kezdenek bűzleni. 

4. Nem lehet bent tartani

Bármennyire is ravasznak gondolod magad, nem tudod megtartani magadnak a dolgot, bármennyire is alkalmatlan helyzetben vagy éppen. Így vagy úgy, a gáz meg fog szökni, és ha szerencséd van, akkor csendesen távozik, így talán megúszod az arcpirító helyzeteket például a munkahelyeden, de ha nem vagy ilyen szerencsés, sajnos a visszatartás arra ösztönözheti a bélgázokat, hogy hangosabban süljenek el, és azt már tényleg gáznak lehet nevezni. Clare Collins, a Newcastle-i Egyetem táplálkozástudományi és dietetikai professzora szerint ha túl hosszú ideig tartod vissza, az ahhoz vezet, hogy a bélgázok felhalmozódnak, és végül egy hatalmas, kontrollálhatatlan óriási nagy végbélböffentésben távozik a testedből. Szóval, alaposan gondold át a dolgot. 

5. Próbáld meg bent tartani, és a szádon jön ki 

És figyelj jól, mert tudunk ennél cifrábbat is mondani. Ha igazán balszerencsés vagy, és túl sokáig tartod vissza, az azt jelentheti, hogy a gáz újra felszívódik a keringési rendszeredben, és kiszivároghat a szádon keresztül. Ne kockáztass, engedd el, amit el kell engedni!

6. Shakespeare imádta a szellentős vicceket

Ahogy manapság rettentő udvariatlannak tartják nyilvánosan és hangosan kiengedni a gőzt, a fing szó is régóta vulgárisnak számít, ahogy udvariatlanság bizonyos társaságokban beszélni a böfögésről. Nem mintha ez megakadályozta volna a történelem néhány legünnepeltebb gondolkodóját abban,  hogy arról írjanak, amiről akarnak. Így tett William Shakespeare is több művében, például a Tévedések vígjátékában. Geoffrey Chaucer is írt a fingról a Canterbury mesékben.

James Joyce-nak is mániája volt a szellentés, olyannyira, hogy Nora Barnacle-nek, feleségének és múzsájának egy 1909 decemberében írt levelében összesen 10-szer használta a fing szót. Azt hiszem, bárhol felismerném, Nora fingját – írta Joyce.

Azt hiszem, ki tudnám választani az övét egy fingó nőkkel teli szobában – tette hozzá, és meglehetősen kislányos zajnak nevezte szerelme selyemsuttyát. 

GettyImages-841773562
Ocskaymark / Getty Images Hungary

7. A puki fétis is lehet 

Joyce egyébként nem volt teljesen egyedül azzal, hogy odavolt a múzsája szellentéséért. A fingás ugyanis fétis is lehet. Esettanulmányok – köztük egy 2013-as cikk az Archives of Sexual Behaviorben – írtak olyan emberekről, akiket az „eproctofília” néven ismert hajlam indít be. 

8. Szeretsz pukizni? Egyél babot!

A Nutrition Journal 2011-es tanulmánya azt találta, hogy néhány babot evő alanynál megnőtt a gázképződés a kontrollcsoporthoz képest. A növekedés azonban egy idő után csökkenésnek indult, továbbá a cikk szerzői azzal érveltek, hogy a bab egészségre gyakorolt előnyei felülmúlják az azzal járó kisebb kellemetlenségeket. 

9. A fing márpedig látszik

Hidegben. Mindannyian hallottunk már olyan történeteket, amelyek szerint valaki meggyújtott egy fingot. És igen, a helyzet az, hogy aki ilyet mondott neked, nem hazudott, mert ez a gáz gyúlékony is lehet. De itt egy másik szórakoztató, tudományos pukitény: Ha valaki hideg időben lehúzott nadrággal küldi ki a gázokat, az valószínűleg látható lesz – ugyanúgy, ahogy a leheletünket látjuk a hideg időben. Ez van, sajnáljuk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra