szegfuBár lassan araszolunk ki a télből, azért még jól jöhet a téli hangulat elengedhetetlen fűszere, a szegfűszeg is, amely ugyanúgy számtalan gyógyhatással rendelkezik és különböző formában ehetjük, ihatjuk, és akár kenhetjük is.

A növényről

A mirtuszfélék családjába tartozó magas és lombos fája akár a 20 méteres magasságot is elérheti. Kemény ovális, kihegyesedő levelei fényesek, sötétzöld színűek. Virágai sűrű álernyőt alkotva az ágak végén helyezkednek el. A fáról 20 évestől 50 éves koráig gyűjtik a virágokat. A szegfűszeg virágbimbóit szárítják., mi már ezzel találkozunk, ha éppen nem por alakban vásároljuk meg. Leveleinek hatóanyaga a virágbimbókéhoz hasonló, ezt illóolaj előállítására használják.

Története

A fűszer a Maluku-szigetekről származik. Európába való behozatalát az araboknak köszönhetjük. A XVI. századig a portugálok uralták a kereskedelmét, majd a XVII. században a gyarmatosító holland kereskedők kiszorították őket. Monopolhelyzetet alakítottak ki, ültetvényeiket katonák őrizték és lerombolták az általuk ellenőrzött Maluku-tenger minden más termésforrását.

Hatásai

A növény a keringési rendszerre ható flavonoidokat (antioxidánsokat) és tannin típusú csersavakat tartalmaz. Gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, érzéstelenítő, antiszeptikus (vírus- és baktériumölő) hatású, emiatt régen húsok tartósítására használták. A bimbójából, szárából, leveléből és magjából sajtolt illatos olajat a gyógyászatban alkalmazzák gyomorhurut, emésztési zavarok, fáradtság, reumás fájdalmak és a fogfájás enyhítésére. Utóbbi esetben naponta 3-4 alkalommal 1-1 szegfűszeg elrágcsálása lehet segítségünkre. Ha a fájdalmat nem is mulasztja el, a leheletünket mindenképpen felfrissíti. Erős görcsoldó. Nyugtató hatása révén túladagolás esetén akár depressziót is okozhat, különösen az illóolaja. Vizes oldata antikarcinogén tulajdonságokkal is bír.

Egy evőkanál szegfűszeg fedezi a nők napi mangánszükségletét, amely a csontok alakulásában, a fehérje-, zsír-, szénhidrátanyagcserében játszik szerepet. Bár kérdéses, hogy ki enne meg önmagában ennyit egyszerre.

Felhasználása

A fahéjnak szinte állandó kísérője gyümölcslevesek, -mártások, forralt bor készítésekor. Persze nemcsak édes, de pikáns mártások, paradicsomos és boros ételek, páclevek és főleg sütemények ízesítésére alkalmas. Illóolaja miatt a likőriparban és kozmetikai szerek gyártásához is felhasználják. Ha narancsba vagy éppen almába szúrkáljuk bele, egyszerre díszíthetjük és illatosíthatjuk otthonunkat.
A szárított bimbón kívül a virágot Indonéziában cigaretta illatosítására is felhasználják.
Ha az összevágott citrom húsába szegfűszeget rakunk, az elriasztja a szúnyogokat. Egy próbát megér.
Állítólag régen a nők, fekete szemceruza hiányában, gyufával megétetett szegfűszeggel húzták ki a szemüket. Ezt nem igen akartam elhinni gyerekként, így én magam is terveztem, hogy kipróbálom. Úgy emlékszem, végül mégsem vetemedtem erre a ma már kissé bizarr sminktrükkre.

Csak óvatosan!
A szegfűszegben és illóolajában található eugenol maró hatása miatt a nyálkahártyára és a bőrre is hat. A bőrre csak orvosi előírásra, növényi olajban történő feloldás után alkalmazható.

 

cikk-tipus-linkek

Téli fűszerek sorozat 1. - Fahéj, tekercselt fakéreg

Mustra