A szakállas vagy a borotvált férfi a férfiasabb?

GettyImages-482773726
Berényi Bianka

A karakteresebb arcszőrzet nagy változást érhet el egy férfinál. A szakáll sokak szerint férfiasabbá tesz – te egyetértesz?

A nagy kérdés: Szakállal vagy a nélkül? Esetleg borostásan? Te melyikre szavazol, ha a férfiasság a kérdés?

A szakáll eredete: tényleg férfiasabbnak tűnnek tőle

Gondolj csak a színészekre, akik sokáig szakáll nélkül éltek, majd amikor úgy döntöttek, akár egy szerep kedvéért, hogy szakállat növesztenek, teljesen más lett a megjelenésük. 

Chris Hemsworth, Keanu Reeves, Robert Pattinson… szinte felismerhetetlenek pőre arccal.

A szőrtelen arc egyfajta kisfiússágot és ártatlanságot kölcsönöz az arcnak, míg a dús szőrzet pont az ellenkezőjét sugallja. 

A szakálltól férfiasabb lesz egy férfi?
A szakálltól férfiasabb lesz egy férfi?Creatista / Getty Images Hungary

A szakállviselet természetesen még az őskorból ered. Az őskori emberek saját maguk melegítése, mások megfélemlítése és arcuk védelme céljából növesztettek szakállat.

Az arcszőrzet melegen tartotta az őskori embereket, és megvédte a szájukat a homoktól, a szennyeződésektől és a napsütéstől. Ráadásul „álcaként” is szolgált, mert a férfiak arcán erősebbnek tűnő állkapocsvonalat eredményezett, ez a túlzás pedig segített nekik abban, hogy félelmetesebbnek tűnjenek.

Egy kis szakálltörténelem

Az egyiptomi uralkodók Kr. e. 3000 és 1580 között fémből készült álszakállt használtak. 

Ezt a hamis szakállat egy szalaggal kötötték az arcukhoz, melyet a fejükre rögzítettek. A gyakorlatot a királyok és királynők is egyaránt alkalmazták.

Az ókori egyiptomiak arról is ismertek, hogy vörösesbarnától az erős barna színűig terjedő színezékekkel is befestették az állszakállukat.

A mezopotámiai civilizációk nagy gondot fordítottak a szakálluk ápolására. Gyakran szakállolajat is használtak, hogy szakálluk egészségesebbnek tűnjön.

Ősi göndörítővasakkal is formázták szakállukat, a göndör szakállat tekintették divatosnak. Az asszírok feketére festették a szakállukat, a perzsák pedig narancsvörösre.

Az ókorban, Törökországban és Indiában, ha valakinek hosszú szakálla volt, azt a bölcsesség és a méltóság jelképének tekintették.

A becsület jelképe volt a férfiaknál

Görögországban a szakáll a becsület jele is volt. Az ókori görögök általában fogóval göndörítették a szakállukat, hogy szépen kunkorodó fürtöket hozzanak létre. Olyan nagy becsben tartották a szakállt, hogy büntetésnek tekintették, ha le kellett vágni azt. Kr. e. 345 körül Nagy Sándor azonban elrendelte, hogy a katonáknak nem lehet szakálluk. Attól tartott, hogy az ellenfél harcosai belekapaszkodnának a katonái szakállába, és harc közben ezt ellenük használnák.

A rómaiak máshogy gondolkodtak szakállfronton. Ők jobban szerették, ha a szakálluk nyírt és ápolt. Lucius Tarquinius Pricus, Kr. e. 616 és 578 között Rómában uralkodó etruszk király volt az, aki bátorított a borotva használatára, hogy higiéniai reformra vezesse a várost.

Bár Pricus igyekezett ösztönözni a borotválkozást, az Kr. e. 454-ig még mindig nem volt általánosan elfogadott.

Végül az törte meg a jeget, amikor Kr. e. 454-ben szicíliai görög borbélyok egy csoportja Szicíliából a szárazföldre utazott. Rómában a főutcákon borbélyműhelyeket hoztak létre, a borotválkozás kezdett trenddé válni az ókori Rómában, ám a filozófusok a trendtől függetlenül ragaszkodtak a szakálluk megtartásához.

Normann divat: pőre arc

Az angolszászok a kereszténység megjelenéséig szakállt viseltek. A kereszténység megjelenése után a papságnak törvényben előírták a borotválkozást. Az angol hercegek 1066-tól 1087-ig viseltek bajuszt, amikor I. Vilmos törvényben előírta, hogy borotválkozniuk kell, hogy illeszkedjenek a normann divathoz. 

Ám a keresztes hadjáratok elkezdődésével a szakállak is visszatértek. Négy évszázadon keresztül mindenféle arcszőrzet megengedett volt.

Az 1600-as évek elején egy Sir Anthony Vandyke nevű festő sok arisztokratát kezdett el hegyes szakállal festeni. Innen ered a Vandyke-szakállstílus elnevezése. Ekkoriban a férfiak viaszt használtak a szakálluk formázásához, és apró ecsetekkel és fésűkkel vitték azt fel. 

Számtalan stílus

Ma már tényleg számtalan stílus közül választhatnak a férfiak. Lehet kis szőrzet, nagy szőrzet, trimmelt, borostás, hosszú szakállú, kinek mi tetszik. Én személy szerint az enyhe borostát találom a legvonzóbbnak, de a legfontosabb, hogy bármilyen arcszőrzettel is rendelkezik valaki, legyen ápolt. 

A férfias megjelenés a szakállnál kezdődik?
A férfias megjelenés a szakállnál kezdődik?Morsa Images / Getty Images Hungary

Mit szeret a többség?

Egy felmérés szerint az amerikai férfiak körülbelül 33 százalékának van valamilyen arcszőrzete, míg világszerte a férfiaknál ez az arány 55 százalék! Közvélemény-kutatások szerint a nők a szakállas férfiakat kevésbé találják vonzónak, mint a szakáll nélkülieket, úgyhogy ez tényleg olyan, mint a nőknél a manikűr. Kinek a hosszú, kinek a rövid, kinek a festett, kinek a natúr. 

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra