18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Ez derült ki azokról, akik szeretik a szadomazo szexet

Szabó Eszter

Közel sem biztos, hogy a műfaj kedvelői közül mindenkire igazak az alábbi válaszok, a kutatások szerint néhányakra azonban biztosan. Sokan vizsgálták már, mi lehet a szadomazo szex kedvelésének gyökere, most kiderült: az okok jó eséllyel a gyerekkori traumákban keresendők.

Van, aki a partnere kedvéért bevállalja, van, aki ezzel színesíti szexuális életét, és olyanok is akadnak, akik egyáltalán nem élveznek mást. De vajon miért? A kutatók utánajártak.

A gyermekkori bántalmazás végül felnőttkori szadomazo szexuális hajlamokhoz vezethet – írja a Psypost.org egy korábban megjelent tanulmány következtetései alapján. A Sexologies folyóiratban megjelent eredmények azt mutatják, hogy a bántalmazás különböző típusai más szexuális preferenciák kialakulásához kapcsolódnak.

A szadomazo szex kedvelői nagy eséllyel átéltek legalább egy traumát gyerekkorukban
A szadomazo szex kedvelői nagy eséllyel átéltek legalább egy traumát gyerekkorukbangremlin / Getty Images Hungary

„Munkatársaimmal több mint egy évtizede kutatjuk a korai életkorban elkövetett bántalmazás szerepét a felnőttek szexuális működésében” – mondta a tanulmány szerzője, Mike Abrams klinikai pszichológus, a New York-i Egyetem adjunktusa.

„Ez a kapcsolat világosan kirajzolódott azokkal a felnőttekkel végzett klinikai munkám során, akiket gyermekként szexuálisan zaklattak családtagjaik. A kísérleti kutatás alátámasztotta a bántalmazás, valamint a szexuális mazochizmus és szadizmus közötti kapcsolatot” – fűzte hozzá.

A szadomazo szex és a bántalmazás kapcsolódnak egymáshoz

Vizsgálatuk során a kutatók 1219 felnőttet kérdeztek meg a gyermekkori pszichológiai, szexuális és fizikai bántalmazásról. Pszichológiai bántalmazás a résztvevők 58,8%-ánál, fizikai bántalmazás 20,9%-ánál, szexuális bántalmazás 10,6%-ánál fordult elő. 

A mazochista hajlamú résztvevők igennel válaszoltak az olyan kijelentésekre, mint például: „Izgatta-e valaha szexuálisan az az elképzelés, hogy valaki megalázza vagy rosszul bánik önnel?” és „Izgatta valaha szexuálisan az a képzet, hogy valaki fájdalmat okoz önnek?”

A szadista hajlamú résztvevők „igen”-nel válaszoltak az olyan kijelentésekre, mint „Izgatta-e valaha szexuálisan az az elképzelés, hogy ön, vagy valaki más fájdalmat okoz valakinek?” és „Izgatta valaha szexuálisan az, hogy elképzelte, hogy ön vagy valaki más kikötöz valakit?”

A fájdalom furcsa szerepe

A kutatók úgy találták, hogy a gyermekkori bántalmazások, különösen a szexuális visszaélések nagyobb szadomazo hajlamokkal társultak felnőttkorra. A mazochizmus és a szadizmus szélsőségesebb formái gyakrabban fordultak elő azoknál, akik gyermekkorban tapasztaltak szexuális bántalmazást, de pszichológiai vagy fizikai bántalmazást nem. Az extrém mazochizmus a szexuálisan bántalmazott résztvevők 56%-ánál volt jelen, szemben a nem bántalmazott résztvevők 21,8%-ával, míg a szélsőséges szadizmus a szexuálisan bántalmazott résztvevők 60,8%-ánál, szemben a nem bántalmazott résztvevők 31%-ával. Azok alapján, amiket a résztvevők megosztottak magukról, a hajlam kialakulásának nem feltétele a gyermekkori bántalmazás, de az összefüggés azért nyilvánvaló.

„Az egyén szexuális szadizmusának vagy mazochizmusának intenzitása szorosan összefügg a gyermekkorukban elszenvedett bántalmazás konkrét típusával”

– mondta Abrams a PsyPostnak.

Szex és személyiségzavarok

„Nagyon érdekes volt megtudni, hogy az általunk vizsgált három bántalmazási típus közül a szexuális zaklatás a férfiaknál a szexuális szadizmus, és a nőknél a szexuális mazochizmus legkockázatosabb megnyilvánulásainak legnagyobb növekedésével járt” – fűzte hozzá a szakember. 

Abrams és munkatársai korábban egy kisebb, 349 felnőtt bevonásával végzett vizsgálatot végeztek, amely hasonló eredményeket hozott.

„Összefüggést találtunk a gyermekkori bántalmazás, a borderline személyiség önsértése és a szexuális mazochizmus között” – magyarázta.

Ám a tanulmány, mint minden kutatás, tartalmaz néhány korlátot és megfontolandó körülményt. Az önbevallásos kutatási módszernél mindig számolnunk kell azzal, hogy a tesztalanyok akár maguk előtt is tagadják, hogy valaha bántalmazták őket, esetleg a szexualitásukról szeretnének valami izgalmasat bevallani az unalmas valóság helyett. 

Mindezekkel együtt az itt taglalt kutatási eredmények megállapítása összhangban van korábbi tanulmányokkal, amelyek megállapították, hogy azok a bántalmazást túlélők, akiknél szadomazo típusú szexualitás alakult ki, sajátos személyiségpatológiákban is szenvedtek – zárta beszámolóját a kutató. 

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra