Miért kell előmelegíteni a sütőt?

GettyImages-518395524

Sok receptben azt írják, hogy az ételt az előmelegített sütőbe kell tenni, ami elég időigényes tud lenni, hiszen még legjobb esetben is 10 perces várakozásra számíthatsz.

Miközben számolod a perceket, biztosan megfordul a fejedben: vajon tényleg szükséges ez? Miért nem lehet már az elején betenni az ételt a sütőbe, hiszen a végeredmény úgyis az, hogy felmelegszik? Itt a magyarázat!

Van értelme előmelegíteni a sütőt?

A Lifehacker szerint a válasz attól is függ, hogy mit akarsz készíteni benne. Vannak ételek, melyeknek a megfelelő állag eléréséhez azonnali magas hőhatásra van szükségük, míg másoknál ez nem feltétel, így a lépés nyugodtan elhagyható.

Ha a recept kelesztő hatású összetevőket, így élesztőt, sütőport, szódabikarbónát vagy tojást, esetleg lisztet tartalmaz, akkor jó esély van rá, hogy az előmelegítés nem úszható meg, különben ugyanis az étel könnyen összeeshet, és lapos, sűrű textúrát kaphat. Ebbe a körbe tartoznak a különféle kenyerek, sütemények, muffinok, piték és szuflék is.

Ha kenyeret sütsz, az előmelegítés nagyon is szükséges
Ha kenyeret sütsz, az előmelegítés nagyon is szükségesbrizmaker / Getty Images Hungary

Amennyiben kelesztésről nincs szó, és csak annyi a lényeg, hogy az ételt lassú, egyenletes hőhatás érje, akkor azt nyugodtan beteheted a hideg sütőbe. Ez általában azokra a fogásokra érvényes, amelyek nedves alapanyagokat tartalmaznak, hosszabb ideig tart átsütni őket, vagy sokáig kell várni, amíg ízeik összeérnek. Idesorolhatók többek között a rakott ételek, a sültek, a lasagne és a mac and cheese.

Elő kellett volna melegítened a sütőt, de elfeledkeztél róla? Pánikra semmi ok! Ha a készüléknek van broiler funkciója, akkor 3-5 percre kapcsold be, majd nyomd ki, és állítsd be a sütőt a kívánt hőfokra. Így sokkal hamarabb felmelegszik, ezért nem kell majd 10-20 percig várnod.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra