Súlyos betegséget okozhat, ha így vezeted le az indulataidat

Lontai Ildikó
betegseget-okozhat-duhos-1332193246
Olvasási idő kb. 5 perc

A dühöt sokféle módon le lehet vezetni, ha azonban nincs megfelelő indulatkezelési stratégiánk, a bennünk dúló harag súlyos betegséget okozhat.

A harag egy természetes reakció, akárcsak a félelem és az öröm, így önkéntelenül tör ránk olyan helyzetekben, amikor igazságtalanságot tapasztalunk, vagy rosszul bánnak velünk. A harag érzése segítségünkre lehet az önérvényesítésben, és hozzájárul ahhoz, hogy képesek legyünk kiállni magunkért. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogyan kezeljük az indulatainkat, egy kutatás szerint ugyanis a dühkitörések akár szívbetegséget is okozhatnak.

A rosszul kezelt indulatok súlyos betegséget okozhatnak

Mindenkivel előfordult már, hogy egy kellemetlen helyzetben dühös és ingerült lett. Ilyenkor megugrik a pulzusszám, megfeszül az izomzat, kipirul az arc. Majd jön a csúcspont, amikor eldől: robbanunk, vagy uralkodunk az indulatainkon.

A nem megfelelő indulatkezelés és a dühkitörések akár betegséget is okozhatnak
A nem megfelelő indulatkezelés és a dühkitörések akár betegséget is okozhatnakPheelings Media / Getty Images Hungary

Az igazságtalanság és a fenyegetettség érzése a szimpatikus idegrendszer reakcióját váltja ki, és ez a válasz fokozza az éberséget is, ami segíthet a cselekvésben és a problémamegoldásban. Alapvetően tehát a harag és az azt kísérő fiziológiai válasz hasznos is lehet, hiszen

a düh lehetővé teszi számunkra, hogy megvédjük magunkat, amikor támadás ér.

Egy nemrégiben készült tanulmány azt is kimutatta, hogy azok az emberek, akik dühös állapotban végeztek el egy sor kihívást jelentő feladatot, jobban teljesítettek, mint azok, akik más érzelmeket, például szomorúságot vagy örömet éreztek.

Megnövelik a szívbetegségek kockázatát

Ugyanakkor amikor a kutatók a haragot és annak levezetését vizsgálták, rájöttek, hogy nem mindegy, milyen indulatkezelési stratégiát választunk. Ha a harag kontrollálatlan formában tör utat magának, az veszélyes lehet az egészségünkre. Érdemes tehát az előtt a bizonyos „robbanás” előtt elszámolni tízig.

Egy új felmérés eredménye arra hívja fel a figyelmet, hogy még a rövid dühkitörések is negatív hatással lehetnek a szív egészségére, és megnövelhetik a szívroham kockázatát.

A Journal of the American Heart Association folyóiratban megjelent kutatás során egészséges felnőtt embereket vizsgáltak. Először vérvizsgálatokat végeztek rajtuk és vérnyomást mértek, majd a résztvevőket különböző csoportokra bontották, és arra kérték őket, hogy idézzenek fel olyan eseményeket, amelyek haragot, szomorúságot vagy szorongást keltettek bennük.

A tudósok a feladat elvégzése után ismét megvizsgálták a résztvevők véreredményeit, és azt találták, hogy azoknál, akik a haraggal kapcsolatos emlékeket idézték fel, csökkent az értágulás képessége.

„Az erek beszűkülése megterheli a szívet, ilyen módon a düh és a harag rontja az artériák működését,ami növelheti a szívinfarktus kockázatát– mondta a tanulmány vezető szerzője,
Dr. Daichi Simbo kardiológus, a Columbia Hypertonia Center társigazgatója.

Azonban ez a tanulmány nem az első, amely összefüggést sugall a harag és a szív egészsége között. A korábbi felmérések arra is rámutattak, hogy a gyakran érzett harag és düh növelheti a gyomor-bélrendszeri problémák, az álmatlanság, a fejfájás és a hangulati zavarok kockázatát. A kirobbanó dühkitörések és az agresszió a test és a lélek egészségére egyaránt romboló hatással lehetnek. A kezeletlen indulatok tehát számos betegséget előidézhetnek.

A fizikai aktivitás nagyon jól levezeti a feszültséget
A fizikai aktivitás nagyon jól levezeti a feszültségetskynesher / Getty Images Hungary

A düh befelé is fordulhat

A harag érzése – ahogy fentebb is írtuk – sok esetben hasznos lehet, hiszen erőt adhat problémák megoldásához. A baj azonban akkor kezdődik, ha a harag mértéke aránytalanná válik a kiváltó eseménnyel szemben, vagy ha valaki hosszan, akár évekig tartóan haragot táplál. Az indulatokat el is lehet fojtani, ennek azonban az a veszélye, hogy a düh befelé fordulhat, ami szintén számos betegség kiváltója lehet.

Amikor az emberek fejben újra és újra lejátsszák az eseményeket, és ragaszkodnak a haragjukhoz, ahelyett, hogy az indulataikat kezelni próbálnák, az negatívan befolyásolja a mentális és fizikai egészséget.

A nem megfelelő indulatkezelés megbetegíthet, ezért fontos, hogy képesek legyünk a düh levezetésére, mielőtt agresszió formájában törne ki belőlünk, vagy belső őrlődéssel megkeserítené a mindennapjainkat.

Mit tehetünk?

A fizikai aktivitás nagyon jó feszültséglevezető. Üthetünk egy bokszzsákot, vagy elmehetünk futni, egy biztos: bármilyen aktív testmozgással csökkenthető a harag és a stressz mértéke. Hasznos lehet valamilyen relaxációs technika elsajátítása is, ami bármikor alkalmazható, ha szükség van rá. Fontos, hogy ne ragaszkodjunk a haragunkhoz: a negatív gondolatokat kiírhatjuk magunkból egy naplóban, vagy megbeszélhetjük pszichológussal, ha úgy érezzük, hogy szükség van rá.

Tudod, melyik 5 mondat az, amivel csak még jobban felidegesítesz egy dühös embert? Ebből a cikkünkből kiderül.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek