Strand körkép: Békáson olcsón megúsztuk

strand_mA Dagály fürdőben órási a tömeg, délután négy óra körül kezd oszlani. A Pünkösdfürdői strandra az átlagos árakhoz képest olcsóbban be tudtunk jutni, viszont az úszómedencében félő, hogy folyton ránk ugranak.

Most induló sorozatunkban a budapesti és a főváros közelében található fürdőket látogatjuk végig és hasonlítjuk össze. Kritikus vendégek leszünk, ha a belépőről és a lángos minőségéről van szó, és megenyhülünk, ha az úszómester jóképű.

1. rész: Dagály vs. Pünkösdfürdő

Nincs az a megoldandó feladat, vagy probléma keltette szorongás, ami ne múlna el a víz közelében. Persze csak a szerencsésebbek juthatnak el a tengerpartra, ezért meg kell becsülni a strandokat is, amelyek életre szóló élményként maradnak meg az ember emlékezetében. Arról nem is beszélve, hogy a családi, gyerekekkel ugrálós, vagy a barátnős, pasizós napozások felbecsülhetetlen kalandokat jelentenek.

Dagály: Rengetegszer sodródtunk az árral

Már gyerekkoromban rendszeres látogatója voltam a Dagálynak, szüleimmel gyakran ültünk be kétütemű Trabantunkba, és jöttünk fel Budapestre hétvégente fürdőzni. Azóta rengeteget változott a strand, de akkor is, és most is élmény ott lenni. Egy ritka, esőmentes, verőfényes hétköznap feltápászkodtunk a gyerekekkel, és elindultunk a Dagályba. Leterítettük a törölközőnket az úszómedence mellett, nem vágytam másra, minthogy a kissé hűvös vízben rójam a hosszokat. A hátamnak is jót tesz az úszás, és nem mellesleg a helyi úszómester is szép, sportolás közben sasolhatjuk.

{gallery}stranddagaly{/gallery}

Gyerekeim elsőként a kifejezetten szép gyerekmedencét vették birtokba, de hamar ráuntak, nekik csak térdig ért a vize. A nagyobbak két másik, szintén színvonalasan kiépített medencében is pancsolhatnak szüleikkel. Mi arra szavaztunk, amelyikben az ember sodródhat az árral. Megszámlálhatatlan sok kört róttunk, mindannyiszor sikítva az örömtől. Annyira jól éreztem magam, hogy még az aktuális befizetetlen csekkeket is sikerült elfelednem, ami csak a lángososnál jutott újra eszembe.

Lángos négyszázért

A strandokban a legjobb, amikor két pofára ehetjük a sajtos-tejfölös lángost, majd a kakaós palacsintát: isteni érzés. A Dagályon átlagos árakkal dolgoznak, négyszáz forint körül van egy lángos ára, és kétszázötven körül a palacsintáé. A strand területén fürdőruhát, papucsot, de még labdát is lehet kapni. A Dagály közkedvelt strand, így hétvégén nagy tömegre számítson az, aki oda indul, de délután négy óra felé már elviselhető a létszám.

 

A Dagály árai
A strand egész évben nyitva van, 6.00-20.00-ig, a címe XIII. kerület Budapest, Népfürdő u. 36. A felnőtt uszoda belépő hétköznap, szekrényhasználattal 2 300 Ft, délután 1 650 Ft. Belépő reggel, 2 órára, szekrényhasználattal (jegyvásárlás reggel 8 óráig) 1 900 Ft, Túlfürdési díj: 500 Ft. Hétvégén, szekrényhasználattal 2 500 Ft, belépő fürdőváró napon, szekrényhasználattal 1 150 Ft, kabinhasználat díja 400 Ft. Gyermek / nyugdíjas belépő, hétköznap, szekrényhasználattal 1 700 Ft, hétvégén, szekrényhasználattal 1 900 Ft. A költségekbe a parkolót is érdemes beleszámolni, a strandnak fizetős parkolója van, helyet viszont nehéz hétvégén találni.


Pünkösdfürdői strand: Úszni mondjuk nem lehet

Évekig laktam albérletben Békásmegyeren, de sejtelmem sem volt, hogy néhány száz méterre a lakóteleptől egy strand fekszik gyönyörű környezetben. A Pünkösdfürdőre érkezve az ember úgy érzi magát, mintha egy nyaralóhelyre csöppent volna, maga a környék is hangulatos. Nem beszélve arról, hogy családi jeggyel mentünk be, így a többi budapesti strandhoz képest nagyon olcsón úsztuk meg a bejutást. Fejenként körülbelül ezer forintot fizettünk.

Igaz, itt csak három medence várt ránk, de a célnak bőven megfeleltek. Egy úszómedence, egy gyerekmedence és egy élménymedence fogadott minket. Hasonlóan a Dagályhoz, itt is a sodró vizű élménymedence lett a törzshelyünk. Sokan mások is úgy döntöttek, hogy szintén itt múlatják az időt hétvégén, így az egyetlen szépséghibája az volt a napnak, hogy folyton igyekeztem, hogy be ne kapjam valakinek a haját, miközben önfeledten kacagok a vízben.

{gallery}strandpunkosd{/gallery}

Nincs lángos

Az úszómedencében sem tudtam igazán úszni, mert folyton arra kellett figyelnem, hogy egy tinédzser gyerek nehogy épp az én fejemre ugorjon, mikor úgy dönt, fejest ugrik dicsekedvén, hogy mekkora nagyfiú. Persze az én gyerekeim is imádták, hogy ugrálhatnak, így csak csendben jelezném a strand személyzetének, hogy nem lenne baj, ha az úszómedencét úszásra tartogatnák a hátfájós lelkes hétvégi sportolóknak.

A második sokk a lángososnál ért minket, amikor sorbanállás közben már rákészültünk a sajtos-tejfölösre, és mire odaértünk, közölték, hogy a lángos elfogyott, és csak egy óra múlva lesz újra, mert nem gyúrtak be eleget. Mindez délután négykor történt, így jogosan gondoltam magamban, hogy itt nem elég felkészültek. Megrendeltük hát a körülbelül négyszáz forintos lángosunkat, és egy órán át csak álmodoztunk róla. Fagyist nem találtunk, így a gyerekek ezúttal nem rontották tovább fogaikat. Bevallom, ezt nem sajnáltam túlságosan, de gyerekként fagyi nélkül a strand elképzelhetetlen. Ennek ellenére jó élményekkel távoztunk, az alacsony árak, és a nyugtató víz kompenzáltak mindenért. Kellemes, spórolós napot töltöttünk el Pünkösdfürdőn.

 

A Pünkösdfürdői strand árai
A strand címe III. kerület, Budapest, Királyok útja 272. Felnőtt belépő, hétköznap, szekrényhasználattal 1 300 Ft, hétköznap délután, szekrényhasználattal (belépés zárás előtt leghamarabb 2 órával) 750 Ft, hétvégén, szekrényhasználattal 1 500 Ft. Gyermek / nyugdíjas belépő, hétköznap, szekrényhasználattal 900 Ft, hétvégén, szekrényhasználattal 1 000 Ft, családi belépő hétköznap 4 000 Ft , hétvégén 4 600 Ft, a kabinhasználat díja 400 Ft

 

Folytatjuk. A következő héten az Aquaworldöt és az Aquarénát hasonlítjuk össze.

Fotó: Kováts Dániel

Mustra