Narcizmus, machiavellizmus, pszichopátia: így ismerd fel a sötét triád személyiségjegyeit

GettyImages-1330917828

2002-ben Delroy Paulhus és Kevin M. Williams pszichológusok azonosították a személyiségtípusok trióját, amiket általában kórosnak ismernek el, de mégsem felelnek meg a személyiségzavar vagy a klinikai zavarok szigorú kritériumainak.

Mivel ez a személyiségtípus-készlet magában foglalja a pszichopátiát, a machiavellizmust és a narcizmust, sötét triád néven vált ismertté. Az ilyen jellegzetes és kellemetlen tulajdonságokkal rendelkező emberek nem felelnek meg a narcisztikus vagy az antiszociális személyiségzavar kritériumainak, de ez nem jelenti azt, hogy kevésbé lennének veszélyesek.

Miben különböznek egymástól a sötét triád személyiségtípusai?

Ha még sosem találkoztál senkivel, aki a sötét triád személyiségjegyeit viseli, szerencsés vagy: Thomas Plante, a Santa Clara Egyetem pszichológiaprofesszora szerint ezek a tulajdonságok meglehetősen gyakoriak a kultúránkban. Az ilyen személyiségű emberekre jellemző a manipuláció és az empátia hiánya, ami megnehezíti a kapcsolataik működését. Ez a munkahelyi kapcsolatokra nézve agressziót, erőszakot vagy manipulációt jelent, míg a romantikus kapcsolatok esetében egyéjszakás kalandokat és egyoldalú szexet.

Bár egyre hajlamosabbak vagyunk a narcisztikus jelzőt ráaggatni emberekre, fontos tisztában lenni azzal, hogy egy valódi narcisztikus ember nagyképű, hatalmas jogosultságtudata mellett a felsőbbrendűség érzése és a fölényeskedés számára létszükséglet. Ezzel szemben a machiavellizmus személyiségjegyeit mutató emberek jellemzően manipulatívak, önelégültségük pedig gyakran válik mások kárára. A pszichopatikus személyiségtípusokra az érzéketlenség, a lelkiismeret-furdalás nélküli impulzivitás és az empátia szinte teljes hiánya jellemző. Darlene Lancer pszichológus szerint mindhárom típus hajlamos

önös érdekből, agresszíven cselekedni, valamint megsérti a társadalmi normákat és erkölcsi értékeket.

Mit tehetsz, ha kapcsolatba kerülsz valakivel, aki a sötét triád személyiségjegyeit viseli?

Kezdetben úgy tűnhet, hogy egy karizmatikus, önbizalommal teli emberrel kötsz ismeretséget, ez a pozitív színjáték azonban rövid időn belül véget ér. Ha egyszer csak azon kapod magad, hogy a sokadik riasztóan következetlen történetet hallgatod meg, esetleg úgy érzed, mintha a másik érvényesítésének eszköze lennél, kezdj el gyanakodni. Semmiképp se hagyd magad elszigetelni, tartsd fenn a kapcsolatot a barátaiddal, a családtagjaiddal vagy egy megbízható terapeutával. A sötét triád személyiségtípusokkal rendelkező emberek nem sokat változnak az idő múlásával, ezért előfordulhat, hogy határozott fellépéssel kell véget vetned a kapcsolatnak. Ilyen esetben érdemes olyan emberek támogatását kérned, akik közel állnak hozzád és akikben maradéktalanul megbízol.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra