Te is darálod a sorozatokat? Elmondjuk, miért lehet veszélyes

GettyImages-957378904

A streamingszolgáltatások és az online filmezés elterjedésével gyökeresen átalakultak a sorozatnézési szokások: amíg korábban napokat, heteket vártunk a következő epizódra, manapság sokan egyhuzamban darálnak le egy teljes évadot vagy akár többet is. A „binge watching” azonban a szakemberek szerint káros pszichológiai hatásokkal járhat, és a sorozat élvezetéből is elvesz – felsoroljuk, miért nem érdemes több tucat epizódot ledarálni egymás után.

Kevésbé emlékszel rá, és kevésbé lesz élvezetes

Egy 2017-es ausztrál kutatás szerint ha lassabban, szépen adagolva nézel egy sorozatot, sokkal maradandóbb élménnyé válik, mint ha egyhuzamban ledarálod az összes epizódot – a jelenség az emlékezet működésével van összefüggésben. Ahogyan egy vizsga esetén, amikor hatalmas mennyiségű anyagot magolsz be egyszerre, majd a vizsgát követően néhány nap alatt szinte teljesen kiesik a fejedből, a tucatszám ledarált sorozatrészeket is könnyen elfelejted – az agynak ugyanis időre van szüksége az információk elraktározásához és képtelen ennyire gyorsan érkező és ilyen nagy mennyiségű emléket megfelelően feldolgozni. Nem csoda, hogy mire a következő évad megérkezik egy sorozatból, sokan már régen elfelejtették az előzőt, amit korábban egyhuzamban daráltak le.

Hasonló a helyzet a sorozat élvezetével: nem véletlen, hogy hagyományosan hetente érkezett egy-egy új epizód a képernyőre, mely ideális várakozási idő volt a nézők számára; hat nap türelmetlen epekedés után megkapták az egyórás „heti adagot”, és kielégíthették kíváncsiságukat, majd újabb egy hetet kellett várniuk a következőre. Ezzel szemben a gyors ledaráláskor mindent megkapsz egyszerre, mint egy óriási svédasztalos ebédnél, ezért sokkal kevésbé érzed érzelmileg és intellektuálisan kielégítőnek a produkciót, és sokkal kisebb élvezet, amikor végignézel egy újabb részt.

Rengeteg a káros hatás a szakértők szerint
Rengeteg a káros hatás a szakértők szerintGuido Mieth / Getty Images Hungary

A társas kapcsolatoknak is árthat a sorozatdarálás

Egyesek szerint komolyabb veszélyeket is rejt magában a binge watching, egy amerikai kutatás szerzői például úgy vélik, sokkal könnyebben tehet függővé, mint a hagyományos tempójú sorozatnézés. Amikor egyhuzamban, szünet nélkül nézed a sorozatokat, az agyad könnyen hozzászokik a belőlük nyert, folyamatos és állandó élvezethez, és hiányt érez, amikor véget ér az aktuális évad – az űrt azonnal be kell tölteni, ezért újabb és újabb produkció darálásába kezdesz, és észre sem veszed, mennyire nem bírsz többé sorozatok nélkül létezni.

Gyakori tünet lehet a levertség, depresszió, hiszen amikor napokon keresztül teljesen elmerülsz egy fiktív történet világában, sokkal nehezebb visszatérned az egyhangú valóságba, egyfajta gyászt érzel, amiért kirángattak az izgalmas fantáziavilágból. A klasszikus, heti vagy napi egyszeri sugárzás esetében az agyad megszokja, hogy adagonként érkezik az élvezetet nyújtó műsor, és természetessé válik számára a szünet – persze ebben az esetben is kialakulhat függőség (emlékezzünk a ’90-es évek nagy szappanopera-mániáira), mégis sokkal kisebb az esély rá.

A sorozatdarálás a társas kapcsolatoknak is árthat, hiszen sokan inkább több napon keresztül elbarikádozzák magukat, és kizárólag a sorozatnézésnek hódolnak szabadidejükben, ahelyett, hogy mások társaságát keresnék, kimozdulnának otthonról és valódi élményeket szereznének. Kutatások szerint a sorozatmaratonisták egészsége is megszenvedheti az állandó otthon ülést, fekvést és képernyőbámulást: rossz étkezési szokások alakulhatnak ki, romlik az alvás minősége, megnőhet a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.

A közös sorozatdarálás akár közelebb is hozhat titeket
A közös sorozatdarálás akár közelebb is hozhat titeketDaniel Balakov / Getty Images Hungary

Nem csak káros hatásai lehetnek

Néhány kutatás ugyanakkor a sorozatdarálás pozitív aspektusait hangsúlyozza: egyes szakemberek szerint a binge watching segíthet is a társas kapcsolatok elmélyítésében, a pároddal közös maratoni sorozatnézés például kiválóan összehoz benneteket, a barátaiddal, kollégáiddal való beszélgetések során pedig mindig jó téma lehet, ki melyik sorozatot darálja éppen. A sorozatokat nem csak tespedve lehet nézni – állítja John Mayer pszichológus-kutató –, a tabletek, mobiltelefonok és laptopok világában remek program lehet például az otthoni edzés közbeni sorozatmaratonozás, vagyis a kellemes és a hasznos összekapcsolása.

Mindemellett számos mai sorozatot már szándékosan az egyhuzamban való ledarálásra terveznek, az évadok inkább maratoni hosszúságú, 7-10 órás filmként, mintsem heteken át tartó műsorfolyamként funkcionálnak – a legjobb példa erre a Netflix óriási népszerűségnek örvendő sorozata, a Stranger Things –, ezért ilyen formában fogyasztva juthatsz hozzá a készítők által neked szánt maximális élményhez. A hasonló sorozatok gyakran számos, bonyolult történetszálat futtatnak egymással párhuzamosan, melyek hosszú időn keresztül bomlanak ki – ellentétben a klasszikus tévésorozatokkal, ahol egy-egy rész általában különálló sztorit mesélt el –, így akkor tudsz igazán követni és észben tartani mindent, ha nem tartasz hosszabb szüneteket az egyes epizódok között.

Összességében tehát nem megbocsáthatatlan bűn a sorozatok egyhuzamban történő ledarálása, azonban érdemes odafigyelned rá, mikor és milyen mennyiségben fogyasztod őket – sohase menjen a sorozatnézés a „való élet” rovására, és ne az váljon az életcéloddá, hogy minél gyorsabban és minél több epizódot legyél képes végignézni. A szakemberek szerint a napi 2-3 rész még belefér, azonban érdemes szünetet tartani az egyes évadok vagy sorozatok között; emellett érdemes felfedezni annak a varázsát, milyen az, amikor több napot vagy akár egy hetet kell várnod az újabb epizódra. Teljesen más élmény, mint tálcán megkapni egyszerre mindent.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra