Ezért fontos, hogy megünnepeld a sikereidet – a nagyképűség helyett ez alakul ki benned

GettyImages-1298133608

Nem tesz nagyképűvé, ha megünnepled sikereidet, csupán önbizalmat és motivációt ad a jövőbeli terveid megvalósításához.

Könnyű beleesni abba a hibába, hogy nem állunk meg egy pillanatra kiélvezni a sikerünk gyümölcsét, hagyjuk, hogy a mindennapok teendői továbbsodorjanak egy szempillantás alatt. Vagy, ha eszünkbe is jut, hogy most éppen büszkének kellene lennünk magunkra, például egy sikeres projektzárás alkalmával, elnapoljuk az ünneplést, mondván, hogy most éppen nincs rá időnk, aztán végül szép lassan kikopik a gondolataink közül, már a következő célunk elérésén jár az eszünk. Pedig jobban járnánk, ha megengednénk magunknak, hogy megünnepeljük saját sikereinket, ugyanis jótékony hatásától fosztjuk meg magunkat, ha egy vállrándítással intézzük csak el a dolgot.

Ezért érdemes megünnepelned a sikereidet

Több oka is lehet, hogy nem vált még szokásunkká megünnepelni saját sikereinket. Egyrészt, ha folyton másokhoz mérjük magunkat, akiknek csupán a külvilág felé közvetített életét látjuk, akkor nem biztos, hogy képessé válunk a saját sikereinket elég nagynak értékelni ahhoz, hogy megünnepeljük. Másrészt, az is megeshet, hogy szorongunk az olyan helyzetekbe kerülés miatt, ahol nyilvános dicséret érhetne minket, így annyira eltitkoljuk, ha valamit elértünk, hogy mi magunk sem adjuk meg magunknak a kiérdemelt vállon veregetést. Pedig érdemes lenne kilépnünk komfortzónánkból ebben is, hiszen a siker egyik összetevője ez a képesség – miért ne lehetne a dicséret bezsebelésére is kiterjeszteni?

Ünnepeld meg sikereidet: nemcsak hogy megérdemled, de még motiválni is fog a jövőben
Ünnepeld meg sikereidet: nemcsak hogy megérdemled, de még motiválni is fog a jövőbenmonkeybusinessimages / Getty Images Hungary

Annál is inkább érdemes megünnepelnünk sikereinket, mivel ez az egyszerű gesztus segít abban, hogy a jövőben további sikereket érjünk el. Ilyenkor könnyebben át tudjuk látni, mi vezetett pontosan a sikerhez, így könnyebb lesz megismételni a nyerő formulát legközelebb is. Önbizalom-növelő hatása van, motivációként szolgál, és még másoknak is jót teszel vele, hiszen ha te megteheted, hogy örülsz magadnak, azzal feljogosítasz másokat is ugyanerre. David DeSteno pszichológus szerint míg az akaraterőből hamar kifogyunk, addig a hála, az együttérzés és a büszkeség olyan pozitív érzések, amelyeket könnyebben csalogatunk elő magunkból, és saját magukat erősítő folyamatok, tehát több ideig tudunk ezekből erőt meríteni céljaink eléréséhez.

Ünnepeld és jutalmazd is magad!

Bármennyire is hasonlónak hangzanak, ég és föld a különbség az ünneplés és a jutalmazás között. A jutalmazás kívülről érkező motivációs eszköz, amelyet az elvégzett feladat végén szerezhet meg valaki. Ha csak erre alapozunk, akkor a cél eléréséhez vezető folyamat egy nagy nyűgnek fog tűnni, amelynek az egyetlen értelme, hogy le legyen tudva, nem leljük benne örömünket. Ha a külső jutalmat – legyen az egy szalag, trófea vagy egy tábla csoki – kivonjuk a képletből, jelentősen nehezebbé válik a feladat elvégzése, ha csak erre a fajta motivációra támaszkodunk.

Az ünneplés ellenben belülről fakadó motiváció, amely a folyamat élvezetére fókuszál, például olyan formában, hogy büszkeséget vált ki belőled, ha egy problémás részfeladatot sikerül megoldanod. Így tehát akkor is lesz, ami hajtson előre, ha nincs belebegtetve valamilyen jutalom az adott feladat elvégzése után. Amennyiben sikerül különválasztanunk az ünneplést a jutalmazástól, jobban ki tudjuk aknázni a két módszerben rejlő potenciált, de fontos figyelni arra is, hogy ne csússzon el egyik irányba se túlságosan gondolkodásmódunk.

Engedd meg magadnak, hogy időt szánj sikereid megünneplésére! Motiválni fog a következő célod elérésében is
Engedd meg magadnak, hogy időt szánj sikereid megünneplésére! Motiválni fog a következő célod elérésében isFlashpop / Getty Images Hungary

Hogyan ünnepeld meg magadat egészséges módon?

Ha esetleg az tartana vissza saját magad megünneplésétől, hogy attól tartasz, egoista önfényezésnek érződne, nem kell visszatáncolnod, egészséges módja is létezik önmagunk megünneplésének. Mint majdnem minden esetben, úgy itt is jótékony hatása lehet a naplózásnak, mivel segíthet nyomon követni fejlődésedet, és fenntartanod pozitív hozzáállásodat a célhoz vezető úton. 

Vonj be másokat is az ünneplésbe! Bizonyára volt melletted valaki, aki támogatásával sokat segített neked abban, hogy elérd, amit kitűztél magadnak. Hívd el vacsorázni, és köszönd meg, amit érted tett, mondd el neki, hogy mennyit jelent neked. Éreztesd vele, hogy mennyire értékes, így ápolva gyümölcsöző kapcsolatotokat. Így minden bizonnyal a jövőben is szívesebben fogja felajánlani neked segítségét.

Szakíts magadra egy kis időt! Az egyedül töltött idő is rendkívül fontos: add meg magadnak ezt a lélegzetvételnyi szünetet sikered apropóján. Válassz olyan egyéni ünneplési módot, amely egyszerre tesz jót az elmédnek, a testednek és a lelkednek is. Például szervezz vacsorapartit a barátaiddal, vagy társasozzatok egy jót, menj el sétálni vagy futni, kezdj bele egy új hobbiba vagy naplóba, esetleg menj el egy kényeztető masszázsra. Így fontos időt tölthetsz saját társaságodban, átgondolva, mik az erősségeid, és hogyan használd ki ezeket még jobban a jövőben.

Ünnepeld hát meg magad, és segítsd elő ezzel, hogy a jövőben még nagyobb sikereket érhess el. Néhány egyéb új szokás elsajátítása tovább növelheti az esélyeidet: készíts ütemtervet céljaidhoz, tervezd meg a napjaid struktúráját, kelj fel korán, meditálj, mozogj lehetőleg mindennap, tarts néha telefondetoxot, olvasgass néha egy kicsit, tegyél félre a szűkösebb napokra, légy nyitott az új ötletekre, és támaszkodj belső motivációdra, amelyet saját magad megünneplésével továbbfejleszthetsz.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra