Ez a 7 típus jut a legmesszebbre az életben: te közéjük tartozol?

GettyImages-1390082942

A siker elérése nem lehetetlen cél, de nem is gyerekjáték. Nincs mindenkire érvényes receptje, de bizonyos tulajdonságokat felismerhetünk és megerősíthetünk magunkban, és kialakíthatunk egy megfelelőbb gondolkodásmódot, ami sokkal inkább előre visz.

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a sikeres emberek eleve így születtek. Mivel nem értjük, pontosan mire is van szükség ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, misztifikáljuk a hozzá szükséges képességeket. Pedig a siker – történjen az élet bármely területén – egy megfogható, leírható dolog, amit elő lehet segíteni, és éppúgy hátráltatni is. Nézzük, milyen típusú gondolkodásmódokat sajátíthatunk el annak érdekében, hogy beteljesítsük az álmainkat. Íme a példaképek:

#1 Akik nem húzzák ki magukat a sikerhez vezető munka alól

Ahhoz, hogy bármely területen kitűnj, proaktívnak kell lenned. Azaz jó előre tudnod kell, mik a céljaid, és hogyan érheted el őket. A lépéseket pedig előkészíted, igyekszel előre gondolkodni. S persze az sem árt, ha fáradhatatlanul, szenvedélyesen képes vagy dolgozni. Nem mástól várod, hogy kikaparja a gesztenyédet, nekiállsz te magad. Ha a motivációd elég erős, és képes vagy koncentrált, no meg lelkes maradni, legyőzheted a felmerülő nehézségeket – a sikerhez vezető útról csak képzeljük, hogy könnyű és egyenes –, és nagyon sokra viheted.

A siker egyik receptje a kitartás
A siker egyik receptje a kitartásSean Anthony Eddy / Getty Images Hungary

#2 Akik mindvégig pozitívak maradnak

Eddig bárki is szeretett volna valami értékeset létrehozni, azt elmondhatja neked, hogy ez mennyire nehéz folyamat. Épp ezért a bizakodó, jókedvű, pozitív hozzáállású emberek előnyt élveznek, mert könnyebben koncentrálnak arra, amit már elértek. Ügyesebben és magabiztosabban küzdik le az akadályokat, sokkal inkább kordában tudják tartani a stresszt. Nem hátrálnak meg a nehézségektől, erősebben küzdenek, mert őszintén hiszik, hogy megvan bennük minden, ami a sikerhez kell. 

#3 Akik eligazodnak a kihívások között

Az élet sajnos kiszámíthatatlan, egyszerűen nem lehet előre felkészülni minden kihívásra, ami az utunkba kerül. Ám azok, akik felkészülnek a nehézségekre, és kvázi játszanak velük, jóval előrébb juthatnak. Hidegvérrel, rendíthetetlenül mennek tovább, hiszen nem éri őket meglepetésként, hogy nehézségeik támadtak. Még talán élvezik is, hogy megoldást keressenek a problémára, és úgy haladnak előre, ahogy a vadvízi evezős a sziklák között. Még így is előfordulhat, hogy nem találják meg a tökéletes megoldást. Ennek ellenére racionálisan elemzik a problémát, átfutják a lehetőségeiket, mérlegelik az előnyöket és a hátrányokat, azaz igyekeznek a legtöbbet kihozni a helyzetből.

#4 Akik tanulnak mások hibáiból

Hiába van idevágó magyar mondásunk, sajnos a legtöbbet a saját kárunkon tanuljuk. Azon kevesek, akik képesek a mások hibáit elemezni, levonni a következtetéseket, és azokat a saját üzleti vagy magánéletükben alkalmazni, valóban helyzeti előnybe kerülnek. Ehhez persze nagyfokú tudatosság szükséges, ahogy ahhoz is, hogy racionálisan végig tudjunk tekinteni az eddig megtett úton, és a saját viselkedésünkre is rálássunk. Akik mások hibás folyamatait elemzik, majd elég alázatosak ahhoz, hogy elhiggyék, ez akár velük is megtörténhet, tudatosabban, óvatosabban építkezhetnek.

#5 Akik hisznek magukban és a sikerben

A komfortzóna az a megnyugtató és ismerős környezet, ahol viszonylag kockázatmentesen el tudunk éldegélni. Csakhogy amíg ezen belül maradunk, kevés esélyünk van a fejlődésre, az előrelépésre. Nagy adag bátorságra és hitre van szükség ahhoz, hogy kitágítsuk a mozgásterünket, és belevágjunk valami ismeretlenbe. Ám akik tényleg megteszik, képesek kiemelkedni a középszerűségből. Ehhez semmi másra nincs szükség, mint józan észre, elemzésre, majd a félelmeink legyőzésére. Így egy egészen új világ nyílhat előttünk: tanulhatunk, fejlődhetünk, továbbléphetünk, és megvalósíthatjuk azt is, amiről korábban csak álmodoztunk.

# 6 Akik folyamatosan megújulnak

Sokan vannak, akik kitűznek maguk elé különféle célokat, keményen dolgoznak azok eléréséért, majd amikor odaértek, abbahagyják a fejlődést. Ez egyrészt teljesen érthető: elfáradunk, nem vagyunk képesek folyamatosan ugyanazzal az energiaszinttel dolgozni. A sikereket pedig meg is kell ünnepelni, felismerni, hogy elértük őket, és meglapogatni a vállunkat. De mi jön a jól megérdemelt pihenés után? A sikeres emberek új célokat tűznek ki, és ismét nekivágnak az ismeretlennek, vagy továbbfejlesztik azt, amit már kialakítottak. Ha belefásultak valamibe, találnak egy új, vonzóbb, izgalmasabb kihívást. Ha nem is ugyanolyan ütemben, de folyamatosan növekszenek, ezáltal pedig sikeresebbé válnak, mint a többiek. Ehhez persze meg kell változtatniuk a gondolkodásukat, elképzeléseiket, perspektívát kell váltani, és új munkamódszereket kidolgozni, cserébe viszont felfedezhetik személyiségük kiaknázatlan részeit, megszabadulhatnak a korlátozó hiedelmeiktől. Ha valami már nincs a javunkra, vagy több energiát vesz el, mint amennyit ad, a folyamatos megújulás képessé tesz ezt egy olyan irányra váltani, amelytől elégedettebbeké és boldogabbakká válhatunk.

#7 Akik kis lépésekben haladnak

A sikert nem úgy érjük el, hogy összeszedjük a bátorságunkat, lépünk egy hatalmasat, és onnantól minden „majd kialakul”. A vágyaink megvalósításához általában hosszú távon kell erőt kifejtenünk, méghozzá sokszor kis adagokban. Az összpontosítás, az elmélyülés elengedhetetlen, mint ahogy az is, hogy az óriásinak, szinte beláthatatlannak tűnő tennivalókat kis, teljesíthető egységekre osszuk. Így már semmi sem tűnik olyan lehetetlennek, elérhetetlennek. 

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé


A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra