Ha a sikerről fantáziálsz, nagyobb eséllyel vallhatsz kudarcot: ez az oka

GettyImages-122134113
Olvasási idő kb. 4 perc

Az önsegítő könyvek többsége azt ajánlja, hogy ha el szeretnénk érni a céljainkat, akkor vizualizáljuk a sikert. Kutatás igazolta, hogy ezt a tanácsot jobb, ha nem fogadjuk meg.

Amikor próbáljuk bevonzani a sikert azáltal, hogy elképzeljük, milyen lesz a sikeres életünk, valójában jóval kevesebb erőfeszítést teszünk célunk megvalósításáért, ezért nagyobb az esély a kudarcra, mint a sikerre. Melyek azok a dolgok, a valódi motivációk, amik valóban segítenek elérni a céljainkat?

Kutatás is alátámasztja

A Journal of Experimental Social Psychology folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy a sikerről való fantáziálás nemcsak hatástalan, hanem még növeli is a kudarc esélyét. Ez azért lehetséges, mert a kívánt cél elérése érdekében kevesebb energiát mozgósítunk, amikor álmodozunk valamiről vagy csupán vizualizáljuk a sikert. Ha csak az eredményt képzeljük el, akkor nincs elegendő motivációnk ahhoz, hogy megtegyük azokat a nehéz, de szükséges lépéseket, amelyek hozzásegítenek a célunk eléréséhez.

Kutatások igazolják, hogy nem elég csak álmodozni a sikerről
Kutatások igazolják, hogy nem elég csak álmodozni a sikerrőlF.J. Jimenez / Getty Images Hungary

Mi az, ami igazán motiválja az embereket? 

Elsőként talán a feladat elvégzése után járó jutalomra gondolnánk mint hatásos motiváció. Nem mindegy azonban, hogy milyen tevékenységért jár az elismerés. Kutatások igazolják, hogy ha olyan tevékenységet is jutalmazunk, amit egyébként is szívesen megteszünk, az csökkenti a motivációnkat, és ez nagy valószínűséggel a végeredményen is meglátszik majd. Az új kihívásokat érdemes keresni, ha valóban el is érhető, azaz reális a kitűzött cél. 

Szakértők azt is megállapították, hogy sokkal jobb, ha elvárásokat támasztunk a célunk felé, mint ha egyszerűen csak fantáziálnánk róla. Egy tanulmányban a kutatók azt vizsgálták, hogyan reagálnak az emberek az élet kihívásaira: hogyan állnak hozzá egy új állás megszerzéséhez, egy új kapcsolat kialakításához, egy sikeres vizsgához és a műtét utáni felépüléshez. Mindegyik esetben azt nézték, hogy a résztvevők mennyit fantáziáltak a pozitív végeredményről, és mit vártak el ténylegesen az egyes helyzetektől.

A sikerhez elsősorban tervezés, következetesség és kitartás szükséges
A sikerhez elsősorban tervezés, következetesség és kitartás szükségesTom Werner / Getty Images Hungary

Mit találtak a kutatók? 

Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akik a vágyott jövőről fantáziáltak, mind a négy területen rosszabbul teljesítettek. Azok az egyének azonban, akik elvárásokkal közelítettek a célok eléréséhez, nagyobb valószínűséggel találtak munkát vagy tettek sikeres vizsgát. Mi a különbség valójában a fantázia és az elvárás között? Az elvárás múltbéli tapasztalatokon, kulturális normákon alapszik, míg a fantázia a képzelet szüleménye, így egyáltalán nem biztos, hogy realitássá válik.

Tegyünk is a sikerért

Ha csak elképzeljük a sikert, akkor túl magas elvárásokkal állunk neki céljaink eléréséhez. Ez azt jelenti, hogy amikor valódi nehézségekbe ütközünk, vagy nem érjük el a várt eredményeket azonnal, akkor csalódunk, és könnyebben feladjuk. 

Ha csak a sikerre fókuszálunk, akkor nem is készülünk fel az esetleges kudarcokra, így esetleg rosszul reagálunk, ha az bekövetkezik.

A kívánt eredmény eléréséhez meg kell tervezni a feladatokat, majd következetesen végre is kell hajtani őket. Lépésről lépésre kell haladni. Amikor a sikerről fantáziálunk, elhanyagolhatjuk ezeket a részleteket, ami szintén növeli a kudarc esélyét.

A sikeres élet titka nemcsak abban rejlik, hogy elértük-e a kitűzött célt, hanem abban is, hogy hogyan jutottunk el odáig. Az se baj, ha néha kudarcot vallunk az út során, hiszen legközelebb már tudjuk, mit ne csináljunk. Ez is a tanulás, fejlődés része.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek