Sarki fényes kerti parti 400 km-rel a sarkkörtől északra: magyar nőként Norvégiában

GettyImages-1278376286

Tudjuk, hogy nyáron nem megy le a nap, télen pedig nappal is sötét van, nem nagy szám a grill-lazac és jó a közbiztonság, de milyen igazából az élet a fjordok, hegyek, tavak és a méteres hófalak között, ahol télen is a szabadban találkoznak a norvég barátok, és a társaság jó része sífutva érkezik?

Ez még mind hagyján! A praktikusan gondolkodó, nyugodt, észszerű és egyszerűen logikus norvégok úgy szervezik a vendégjárást, hogy a meghívottak előzetesen feliratkoznak egy listára, amin mindenki vállal valami hozzájárulást a bulihoz. Ki visz ennikét, ki innikét, ki vesz részt a takarításban. Egy biztos, a termoszba bekészített filteres kávéból több liter fog fogyni. Észak-Norvégiában 400 km-re a sarkkörtől, ahol Petra magyar férjével és 2 gyermekükkel él, úgy fogyasztják ezt a felnőttek, mint a vizet. Nem mondhattam volna azt, hogy úgy, mint a gyerekek a cukrot, ugyanis a gyerekek cukorkát, csokit tradicionálisan nem kapnak hét közben. Erre a szombat a kijelölt alkalom, akkor viszont bepótolják, kisebb Mikulás-csomagokkal felérő csoki- és cukorkacunami kerül ilyenkor az aprócska tejfogak közé, de hétfőtől újra eljön a mini „édességelvonó”.

Jólét

A norvég életszínvonalat valóban lehet jólétnek és jóllétnek is nevezni. Az árak ugyan az egekben, de a magas fizetések mellett ez már sokkal kevésbé zavaró. Nem hivalkodók a házak, az otthonok, az autók, ezekből nem lehet következtetéseket levonni a családok anyagi állapotára vonatkozóan, de nagy szakadékok a jövedelmekben nincsenek is. Az pedig, hogy mindenkinek van elég pénze, olyan nyugodt légkört és biztonságos életet eredményez, amelyben a biciklijét mindenki letámaszthatja bárhol, vagy felügyelet nélkül hagyhatja a parton a cuccát, mert semmi bántódása nem fog esni.

Ilyen látvány mellett érthető, hogy vágynak a szabadba
Ilyen látvány mellett érthető, hogy vágynak a szabadbaNutexzles / Getty Images Hungary

A befogadás, az egyenlőség és a praktikus hozzáállás köszön vissza abban is, hogy a gyerekek szülinapi bulijait összevonva tartják, így a nyári, őszi, téli, és tavaszi gyerekeknek egy-egy zsúrt szerveznek, ahova ajándékként minden gyerek ír egy képeslapot. Az ünnepi falatok tekintetében sincs verseny: az elmaradhatatlan hot dog, esetleg pizza, majd porból készült csokitorta és muffin, felnőtteknek kávé a termoszban.

Miért nehéz a norvég nyelv?

A lapos hierarchia nemcsak a kiegyensúlyozott férfi-női feladatokon érhető tetten, de főnök és alkalmazott között sem tátong nagy űr, nincsenek merev korlátok. Ez a közvetlen kommunikáció leképződik a nyelvben is, ami kifejezetten direkt, célirányos, nem túl udvariaskodó. Petrának norvég nyelvtanulása során nehezére is esett megszokni, hogy lehetetlen norvégul olyan udvariasan fogalmazni, ahogyan azt magyarul tenné. A nyelvtanulást a számos és jelentősen eltérő dialektusok együttélése is bonyolítja. A nyelviskolákban a standard norvégot tanítják, de ezzel a közértben vagy az autóbuszon nem feltétlenül könnyű boldogulni.

A táj nagyszerű, az élet egyszerű
A táj nagyszerű, az élet egyszerűCarlos Miguel Hernandez Aranda / / Getty Images Hungary

Az nem fészer, hanem óvoda

Becsülendő, hogy a jómódban is azok a hobbitevékenységek élveznek előnyt, amelyek nem a költekezésről szólnak. A legtöbb népszerű szabadidős elfoglaltság nem a pénz körül forog: a síelés, sífutás, kirándulás, túrázás a kedvenc időtöltések közé tartoznak. A norvégok ügyesek, szeretnek barkácsolni, sokat is mókolnak a házuk táján. Ez talán összefügg a szolgáltatások magas árával is, amire viszont jobb nem vagyonokat költeni. Szeretnek varrni és kötni is, nincs is skrupulusuk a buszon vagy a szülői értekezleten elővenni kötőtűjüket, és haladni pár megállót a legújabb pulcsin.

A munkamegosztás nemcsak a partik kapcsán figyelemre méltó, de a háztartásban és az élet egyéb területein is sokkal kiegyenlítettebbek a viszonyok férfiak és nők között. Megszokott és gyakori például az óvó bácsik jelenléte az óvodákban. Egyébiránt rengeteg időt töltetnek a gyerekekkel a szabadban Észak-Norvégia igazán jó levegőjén, sőt olyan óvoda is van, ami gyakorlatilag szabadtéri, csak van egy kis melegedő, ahova néha betérnek. A „fedettebb”, hagyományos óvodába a szülőknek be kell vinniük egy extra babakocsit hálózsákkal, és a gyerekeket ebben altatják az udvaron, egy fedett fészerben egy elemes bébicsősszel, ami megszólal, ha jönnie kell az óvó néninek vagy bácsinak.

Hát igen, így van ez, ha a mottó:

„Nincs rossz idő, csak nem megfelelő ruházat!”

Ez a norvég filozófia a hidegre vonatkozóan. És valóban, nagyon jó minőségű és hatékony ruhákat készítenek, amikben tényleg jól ellen lehet állni a kissé amúgy tényleg hűvös időnek. Amikor Petra egyszer április végén a fagyos időben oviba vitte beszoktatós kisfiát, és arra érkeztek meg az intézménybe, hogy a gyerekek a jeges pocsolyákban milyen boldogan pancsolnak, hirtelen megértette, hogy a norvég mondást komolyan kell venni.

Ki a szabadba!

Innen nézve azt gondolnánk, van az a hideg, amikor nem vágyom szabadtéri összejövetelekre: grillkolbászra a szabadban, forró kávé hörpintgetésére jó barátokkal, még akkor sem, ha mindez mesés tájon, színes falú házak és magas hófalak között történik, egész egyszerűen azért, mert hideg van. Ez a jól öltözött norvégokat azonban cseppet sem zavarja, ezért gyakoriak a szabadban a találkozók, a túrázás, a természetjárás minden évszakban.

A virsligrillezés a szabadban így is népszerű
A virsligrillezés a szabadban így is népszerűAna Lukascuk / Getty Images Hungary

Ettől függetlenül sok norvég szeret utazni, így kedvelt formula télen a napfényes és szinte kánikulai melegnek számító 15-20 Celsius-fokos Spanyolországba látogatni, aminek megvan az az előnye is, hogy a repülőjegy megvételén és a szálláson kívül az egész „nyaralás” általában kevesebbe kerül, mint az élet odahaza.

Gasztronómiai viszonyok

Érthető módon, a sarkkörtől 400 km-rel északra szinte semmi nem terem meg helyben, ezért a legtöbb élelmiszer, zöldség és gyümölcs csomagolva érkezik, ami extrán fontossá teszi, hogy a norvégok annyira környezettudatosan éljenek, mint ahogyan teszik is. Felelősen járnak el a rengeteg csomagolóanyag ügyében, mert egyébként is nagyon szabálykövetők.

Általában péntekenként taco a vacsora, és ebédre nem esznek meleget a norvégok. A munkahelyükre szendvicset csomagolnak, majd háromnegyed négykor befejezik a műszakot, begyűjtik a gyerekeket, és délután 5 óra körül fogyasztják el a meleg vacsorát. Ezután nem sokkal, már 7 óra körül a gyerekeket fektetik is. (Sorozatunk egy korábbi részéből megtudhattuk, hogy Spanyolországban este 7-kor még javában a siesta utáni, napi második műszakjukat töltik az emberek a munkahelyükön, a hazaérkezés inkább este 9, a vacsora 10-11 óra, a lefekvés többnyire éjfél után esedékes, amikor egy norvég már réges-régen az igazak álmát alussza.)

A sífutás a városi közlekedés egyik alternatívája is
A sífutás a városi közlekedés egyik alternatívája isChris Cole / Getty Images Hungary

Kis színes

  • A természeti adottságok egyedülállók: a nyár a maga 2 hónap világosságával, a tél pedig a 2 hónapnyi sötétsége mellett a sarki fény káprázatával.
  • Nagy hagyománya van az önkéntes munkáknak, ez minden közösségben elvárt és természetes mindenki részéről.
  • A norvég zászlót előszeretettel használják, nemcsak a május 17-i nemzeti ünnepre lobogózzák fel a házakat, középületeket, de ha valakinek születésnapja van, mondjuk egy gyerkőcnek, akkor is kikerül a lobogó otthon és az óvoda falára is.
  • A sok szabadtéri mozgásnak, egészséges táplálkozásnak köszönhetően a norvég idősek feltűnően fittek.
  • Minden kor- és társadalmi osztályba tartozó nagyon jól beszél angolul.
  • A norvégok jellemzően jól tájékozottak, ami már gyerekkorban kezdődik: a gyerekek számára a világ eseményeit feldolgozó hetilap és híradó is készül, amit gyakran néznek és megvitatnak az iskolában is.
  • Az átlag norvég nyugodtságából adódóan a közlekedés is nyugodt, a dudát szinte soha nem használják.

Egy kétgyermekes magyar családanya szemével valahogy így fest az élet a befogadó szellemiségű Norvégiában, ahol a bevándorlás, a szexuális identitás megélése, a fogyatékosság és a sajátos nevelési igényűek integrált oktatása az élet és a társadalom természetes részét képezik.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra