Lehet, hogy nem csíped az ízét, de védi a szíved és gyulladáscsökkentő hatású

GettyImages-1349225226

A retekfélék fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár. Összeszedtük a legfontosabbakat.

A retek egészségre gyakorolt hatásai

A pikáns ízéről és ropogós állagáról ismert retek egy valóságos tápanyagbomba, melyből antioxidánsokhoz, rostokhoz, alapvető vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz juthatsz. Ha szeretsz kertészkedni, további plusz lehet, hogy rendkívül könnyen termeszthető, ami azt jelenti, hogy egy kis ráfordítással szinte folyamatos utánpótláshoz juthatsz.

1. Antioxidánsokban gazdag

Mint ismert, az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket, amelyek nagy mennyiségben sejtkárosodást és oxidatív stressz okoznak, ami olyan krónikus állapotokhoz vezethet, mint a rák vagy a szívbetegség.

A retekben többféle antioxidáns is található, köztük glükozinolátok, kéntartalmú vegyületek, folát, valamint antocianinok, amelyek a zöldség vöröses árnyalataiért is felelősek.

A retek csupa egészség
A retek csupa egészségid-art / Getty Images Hungary

2. Szabályozza a vércukorszintet

A szervezet a vércukorszint stabilizálása érdekében inzulint termel, amely glükózt szállít a vérből a sejtekbe. Ezt a folyamatot a retekben lévő antocianinok is elősegítik.

A Nutrients című tudományos folyóirat szerint az antocianinok javítják az inzulinérzékenységet, vagyis hogy a sejtek milyen intenzitással reagálnak az inzulinra, és hogyan veszik fel a glükózt. A retek ráadásul katechint is tartalmaz, amely az inzulinszekrécióért (az inzulin felszabadulásáért) felelős.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy a retekben található rostok lelassíthatják a más élelmiszerekből származó cukor emésztését. Ez megakadályozza a vércukorszint hirtelen megugrását, ami rontja az inzulinérzékenységet, és idővel cukorbetegség kialakulásához vezethet.

3. C-vitamint tartalmaz

Egy nagyjából 200 grammos mennyiség 17 milligramm C-vitamin tartalmaz, amely erősíti az immunfunkciókat, illetve antioxidánsként is működik, ezáltal képes megvédeni a sejteket a szabad gyökök által okozott károsodástól.

A retek egy másik immunerősítő tápanyagot, szelént is tartalmaz, ami aktiválja a fehérvérsejteket, amelyek részt vesznek a szervezet immunválaszában.

4. Tele van rostokkal

A retek az oldható és oldhatatlan rostok ideális kombinációját kínálja, ami nagyszerű hír a gyomor-bél traktus számára. Míg az előbbiek vízben oldódnak, és a felesleges folyadékmennyiség csökkentésével enyhíthetik a hasmenést, addig az utóbbiak elősegítik a bélmozgást, ami hasznos lehet székrekedés esetén.

Magadnak is megtermesztheted
Magadnak is megtermeszthetedThe Good Brigade / Getty Images Hungary

5. Védi a szívet

Az antocianinoknak nevezett antioxidánsok révén a retek csökkentheti a szívbetegségek kockázatát, vagyis megvédheti a szívet az oxidatív stressz következtében kialakuló gyulladásoktól. Az antocianinok egyúttal a magas vérnyomást is csökkentik, ami a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője.

Hasonló előnyöket nyújtanak a retekben előforduló glükozinolátok is, amelyek a szervezetben izotiocianátokká – antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkező vegyületekké bomlanak –, továbbá az érelmeszesedés ellen is védenek.

6. Ásványi anyagokhoz juttat

A retek kis mennyiségű ásványi anyagot, így kalciumot, vasat, magnéziumot és káliumot tartalmaz. Az ajánlások gyakran azt emelik ki, hogy a káliumban gazdag ételek fogyasztása csökkentheti a magas vérnyomást, illetve hozzájárulhat a szív egészségéhez, ami szintén a retek mellett szól.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra