Erre vagy jogosult, ha késik a géped, vagy törölték a járatod

Diósi Szilvia
GettyImages-1281606449
Olvasási idő kb. 5 perc

A repülőgépjáratok késése vagy törlése rengeteg utast érint minden évben az egész világon. Sokan közül viszont nem tudják, hogy nem kell feltétlenül szó nélkül tűrniük ezeket a helyzeteket. Nézzük, hogy milyen lehetőségeid vannak, ha késik vagy törölték a járatod.

Az AriHelp megnézte, hogy mennyi járat késett 2022-ben az egész világon. Az adataik szerint az Egyesült Államokban legalább 200 millió ember tapasztalt késést és törlést, 330 millióan Európában, további 12 millióan pedig Ausztráliában jártak ugyanígy. Ezek az utasok együtt 650 millió órát veszítettek idejükből, és 30 millió éjszakát kellett pluszban szállodában maradniuk, miközben a járatukra vártak. A statisztikájukból kiderül az is, hogy az ezek miatt felmerülő költségek jelentősen megterhelték az utasok pénztárcáját, 37%-át ugyanis ők viselték, szemben a légitársaságok 32%-ával.

Honnan tudhatod, hogy kaphatsz-e visszatérítést?

Kártérítésre lehetsz jogosult, ha géped több mint három órát késett vagy 14 napon belül törölték, és ez a kártérítés utasonként 250 euró és 600 euró között mozoghat. A kártérítési igény és annak a mértéke nem függ a jegy árától, így a „fapados” légitársaságoknak is meg kell azt fizetniük.

Az Európai Parlament és az Európa Tanács 261/2004/EK rendelete szerint visszautasított beszállás, a légijáratok törlése vagy hosszú késése esetén az utasoknak kártalanítás és segítség jár. Emiatt, ha az utad legnagyobb részét az Európai Unión belül tetted vagy tetted volna meg, akkor valószínűleg jár neked kártérítés.

A kártérítés összege a repülőút hosszának függvényében:

  • 1500 km alatt 250 euró,
  • 1500 és 3500 km között 400 euró,
  • 3500 km-en felül 600 euró.
Járattörlés vagy késés esetén kártérítésre lehetsz jogosult
Járattörlés vagy késés esetén kártérítésre lehetsz jogosultizusek / Getty Images Hungary

Mi a helyzet az Egyesült Királysággal?

Mivel az Egyesült Királyság 2020 végén kilépett az EU-ból, felmerülhet a kérdés, hogy változott-e náluk a kártérítés lehetősége. Szerencsére az utasok továbbra is jogosultak kártérítésre, ha a járatuk több mint 3 órát késik, törlik vagy túlfoglalják, kivéve, ha a légitársaság nem felelős a problémáért. Az egyik legnagyobb változás, hogy a kártérítési összegek az Egyesült Királyság jogszabályai szerint brit fontban értendők, és 220 és 520 font között mozognak.

Az Egyesült Államokban már nem ilyen jó a helyzet

Az amerikai légitársaságok nagyobb valószínűséggel foglalják túl járataikat, mint az európai légitársaságok. Ezért az amerikai törvények segítenek azokon, akiktől megtagadják a beszállást. Ebben az esetben akár 1350 dollár kártérítésre is jogosult lehetsz.

Az USA-ban a légitársaságnak megvan a maguk szabályzata arra az esetre, hogy mit tesznek a késésben érintett utasokért. Ezért érdemes a személyzethez fordulni információért. Például hogy fizetik-e az étkezést vagy a szállodai szobát. Sajnos, míg egyes légitársaságok ezeket a szolgáltatásokat felkínálják az utasoknak, mások nem nyújtanak segítséget.

A legtöbb légitársaság díjmentesen foglal át az ügyfeleknek egy következő járatra törlés esetén, még akkor is, ha így az utazás egy másik légitársasággal történik. Dönthetsz úgy is, hogy lemondod az utazást, akkor is kaphatsz visszatérítést, akár abban az esetben is, ha a jegyek nem visszatéríthetők. Az egyéb költségeket, például a poggyászdíjakat és a helyfoglalást is vissza kell téríteni.

A járatok késése már egy sokkal bonyolultabb lehetőség. Sajnos az amerikai törvények nem térnek ki rá, hogy mi számít jelentős késésnek, így nem egyértelmű, hogy jár-e kártérítés az érintett utasoknak.

Kártérítést fizethet neked a légitársaság járatkésés esetén
Kártérítést fizethet neked a légitársaság járatkésés eseténElena Noviello / Getty Images Hungary

Mi a globális helyzet?

Létezik egy úgy nevezett Montreali Egyezmény (vagy MC99), egy többoldalú szerződés, amelyet a világ több mint 130 országa fogadott el. Célja a légitársaságok felelősségének érvényesítése járatkésés vagy poggyászproblémák esetén. Bár ez a jogszabály nem a legátfogóbb, de az utasok millióinak biztosít alapvető jogokat a nemzetközi járatokon.

Késés, járattörlés vagy a beszállás megtagadása esetén védelmet nyújt a váratlanul felmerülő költségekkel szemben. Ha például lemaradsz egy előre kifizetett foglalásról, ha plusz éjszakát kell fizetned egy szállodában, vagy ha egyéb előre nem látható költségek merülnek fel, akkor akár 6000 euró összegig visszatérítést kaphatsz. Poggyászproblémák esetén is jár kártérítés, 1200 eurót is visszaigényelhetsz, ha a légitársaság megrongálta, elvesztette vagy késve szállította le a poggyászod.

Drágának tartod a repülőjegyet? Ebben a cikkünkben bemutatunk egy trükköt, amivel több tízezer forinttal olcsóbban veheted meg.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek