Ezért puffadsz annyira – 4 tipp, amivel tehetsz ellene

Ki szeret puffadni, és ki az, akivel ne történne meg néhányszor, szinte a semmiből? A tudomány most egy kicsit közelebb visz a jelenség megértéséhez, így annak megoldásához is. Íme, ezt teheted a zavaró puffadás ellen.

A puffadás az egyik leggyakoribb emésztési rendellenesség, amelynek oka a fokozott gáztermelődés a belekben. Jellemző tünetnek számít a hasfeszülés, a hasi fájdalmak, illetve a túlzott bélgázosság, hangos gyomorkorgás és bélmozgás. Speciális étrenddel, tablettákkal is orvosolható, de lássuk, mi a legfontosabb, amit érdemes tudnod erről az állapotról. 

A puffadás bizonyos mértékig, a szokásosnál nagyobb étkezés után, sokaknál gyakori jelenség, az emberek 15-30%-a tapasztalja néha – derül ki egy kutatásból. Ha azonban minden étkezéskor felpuffad a gyomrod, akkor könnyen lehet, hogy orvosi segítséget kell kérned – figyelmeztet Ali Rezaie Cedars-Sinai gasztroenterológus.

Azok számára, akik nem puffadnak fel sűrűn, de kényelmetlenül érzik magukat, amikor mégis megtörténik, akadnak olyan trükkök, amelyek minimalizálhatják a puffadás valószínűségét, például lassabban esznek, és szüneteket hagynak az étkezések között.

A puffadásnak több oka is van

Vannak, akik gyakrabban szenvednek a hasfeszüléstől, mint mások, és ez különböző okok miatt fordulhat elő, beleértve az irritábilis bélszindrómát (IBS), az ételintoleranciát, a menstruációs ciklust, a túl gyors étkezést, és akár a túl sok rost fogyasztását.

A puffadás egyik oka a vékonybél-baktériumok túlszaporodása (SIBO) – állítja Rezaie, aki GI-kutató és a The Microbiome Connection társszerzője.

„Evés után ezek a baktériumok erjesztik az ételeket, különösen a szénhidrátokat, és különféle melléktermékeket és gázokat termelnek, például metánt, hidrogént és hidrogén-szulfidot”

– kezdte a szakértő. „Ezen gázok felhalmozódása a belekben puffadásként nyilvánulhat meg” – fűzte hozzá. 

Néha nagyon nehéz megfejteni, mi okozza
Néha nagyon nehéz megfejteni, mi okozzaPaul Viant / Getty Images Hungary

A rendszeres gyomorproblémák mellett további figyelemre méltó tünet a székletürítés megváltozása, túlzott böfögés, hasi diszkomfortérzet, súlyváltozás, hányinger, hányás vagy véres széklet.

„Ezek mind annak jelei lehetnek, hogy valami nem stimmel, és az érintettnek orvoshoz kell fordulnia”

– foglalta össze Rezaie.

Íme, 4 tipp a puffadás elkerülésére:

1. Hagyj időt az étkezések között

A vékonybél úgynevezett tisztítóhullámokkal tartja magát tisztán, amelyek az emésztetlen táplálékot a vékonybélből a vastagbélbe juttatják. Ezek a hullámok kétóránként jelentkeznek, amikor nem eszünk – magyarázza Rezaie.

„Ezek a szakaszok nélkülözhetetlenek bélmikrobiomunk egyensúlyához”

– hangsúlyozza.

Annak érdekében, hogy a hullámok megtörténhessenek, várj néhány órát minden étkezés után, mielőtt újra ennél.

2. Egyél lassabban

Kevesebb levegőt nyelsz evés közben, ha hosszabb ideig rágod az ételt, és lassan eszel – javasolja Hardeep Singh gasztroenterológus. A kevesebb levegő kevesebb puffadást jelenthet.

3. Igyál több vizet

Singh szerint a túl sok nátrium fogyasztása puffadáshoz vezethet, és a víz kortyolgatása segíthet kimosni a fölösleget.

A puffadás a hangulatra is kihat
A puffadás a hangulatra is kihatTim Platt / Getty Images Hungary

4. Vigyázz az erjesztett ételekkel

A kevesebb fermentált étel fogyasztása segíthet csökkenteni a SIBO tüneteit, emelte ki Rezaie, ám mindezzel kapcsolatban további kutatásokra van szükség Kirsten Jackson gasztroenterológiai dietetikus tanácsadó szerint. Annyi biztos, hogy egyes (erősen fermentált) élelmiszerek, például a mesterséges édesítőszerek, a bab, a karfiol és a brokkoli gázt termelnek, így ezek fogyasztásának mérséklése javíthat a helyzeten.

Érdemes azonban emlékezni arra, hogy a babnak, a karfiolnak és a brokkolinak számos egyéb egészségügyi előnye is van, beleértve a rostokat is, amelyek fontosak a bélrendszer egészsége szempontjából, ezért ha nem muszáj, ne iktasd ki azokat teljesen az étrendedből.

„A hüvelykujjszabály szerint a kevesebb szénhidrátot és több fehérjét tartalmazó étrend kevesebb puffadáshoz vezet”

– avat be Rezaie.

A fehérjepor azonban nem a legjobb döntés, mert puffadáshoz és emésztési problémákhoz vezethet egyeseknél – fűzte hozzá a fontos részletet Stephanie Sanzo személyi edző. 

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra