A 3 leggyakoribb előítélet a pszichológusokról – te is ezt gondolod róluk?

Te hogy érzed magad, amikor kiderül, hogy akivel beszélgetsz, az történetesen pszichológus? Felmerül benned, hogy vajon mit gondol rólad? Most is biztos téged elemez ki? Vagy az egész egy nagy humbug, nem is igazi tudomány?

Ahogy minden területen, a pszichológiában is vannak jobb és kevésbé jó szakemberek. Ők is emberből vannak, előfordul, hogy hibáznak, hogy etikátlan gyakorlatot folytatnak vagy hiányoznak bizonyos készségeik. Van, hogy a pszichológuson múlik a terápia sikeressége, máskor viszont az emberek sztereotípiái nehezítik az együttműködést. David B. Feldman pszichológus szerint a pszichológusokkal kapcsolatos leggyakoribb tévhitek tovább nehezítik a közös munkát.

#1 Biztos téged elemez

Amikor szakmai környezeten kívül találkozik valaki egy pszichológussal, általában kétféleképpen reagál: egyből megnyílik és megosztja a problémáit, vagy reflexszerűen bezárkózik, attól tartva, hogy a pszichológus önkéntelenül is analizálásba kezd. A helyzet ezzel szemben az, hogy a pszichoterápiához idő kell. Koncentrációra és rengeteg energiára van szükség ahhoz, hogy egy pszichológus segíteni tudjon, meg tudja fogalmazni, hogy mi állhat a problémák hátterében. Egyes terápiák akár évekig is elhúzódnak, úgyhogy hidd el, egy kávézás során senki sem fogja kielemezni a viselkedésedet.

Ha bizonytalan vagy valamiben, inkább kérdezz rá
Ha bizonytalan vagy valamiben, inkább kérdezz ráTom Werner / Getty Images Hungary

#2 Minden pszichológus terapeuta

Te is egy nagy bőrfotelben ülve, jegyzettömbbel a kezükben képzeled el a pszichológusokat? Az igazság ezzel szemben az, hogy nem minden pszichológus praktizál. Vannak, akik a mentális egészségi állapotokat tanulmányozzák, mások életutakat vizsgálnak, megint mások sok más téma mellett a kapcsolatokat, vezetési stílusokat elemzik. Sőt, a legtöbben nem csak egy területen dolgoznak életük során.

#3 A pszichológia nem valódi tudomány

Rengetegen vannak, akik azt gondolják, hogy a pszichoterápia azoknak való, akik nem tudják megosztani a problémáikat egy közeli baráttal. A pszichológusok által végzett tevékenységek nagy része azonban tudományos alapokon nyugszik. A pszichoterápiás módszereket gyakran ugyanúgy tanulmányozzák, mint például a gyógyszeres kezeléseket, és kontrollált vizsgálatok során derítik ki, hogy mi működik, és mi az, ami nem.

A legtöbb tudományág szakembereihez hasonlóan a pszichológusok is sokfélék, gyakran egymástól eltérő nézőpontokkal rendelkeznek, és különböző karrierutakat választanak. És bár vannak pszichológusok, akik a falnak mennek a fent említett mondatokat hallva, másokat ez arra ösztönözhet, hogy nyíltabban beszéljenek arról, amivel foglalkoznak. Ehhez viszont az kell, hogy ha legközelebb találkozol egy pszichológussal, ahelyett, hogy találgatásokba bocsátkoznál, tedd fel neki a kérdéseidet.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra