Ettől köhögnek most nagyon sokan: nem betegség az oka

GettyImages-1490273376

Figyelmeztetést adott ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a szálló por magas koncentrációja miatt.

A jelenség a teljesen egészséges embereknél is tüneteket okozhat.

Köhögést és szemirritációt okozhat a meleg levegővel érkező, jelentős mennyiségű szaharai por, ami miatt országszerte megemelkedett az aeroszol részecskék, vagyis a szálló por koncentrációja – figyelmeztetett a NNGYK. Mint írták,

a levegőben található nagyobb, természetes eredetű részecskék bejutnak a légzőrendszerbe,

ezért az egészséges embereknél is légúti irritáció jelentkezhet.

A figyelmeztetés alapján a szaharai por most már nemcsak az autónkon látszik, hanem a köhögésünkön is
A figyelmeztetés alapján a szaharai por most már nemcsak az autónkon látszik, hanem a köhögésünkön isJose Gonzalez Buenaposada / Getty Images Hungary

A NNGYK azt javasolja, hogy a különösen veszélyeztetettek, köztük a gyermekek, a várandós kismamák, a krónikus betegek és az idősek csak a legszükségesebb esetben menjenek ki a szabadba, és kerüljék az ottani munkavégzést, az intenzív sportolást és más fizikai tevékenységet, továbbá viseljenek maszkot. A most átvonuló csapadékzónának köszönhetően várhatóan javul majd a levegőminőség. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek