Igazi szuperélelmiszer, gyulladáscsökkentő hatása mellett egyéb jótékony hatásaira is esküsznek

GettyImages-948544224

Régóta halljuk, hogy a virágpornak rengeteg pozitív hatása van, ráadásul belsőleg és külsőleg is használható. Olyan természetes alapanyagként hivatkoznak rá hívei, melynek jótékony hatásaival kapcsolatban egyetértés van a szakemberek között. Sokak által ismert a belsőleg alkalmazott terápia, hiszen a fogyasztható pollennek komoly immunerősítő hatása van, de emellett emésztési és keringési zavarokra is jó lehet. De vajon mi igaz a pletykákból, valóban ennyire csodálatos, mással nem pótolható kiegészítő ez, vagy olyasmi, aminek a hatását elérhetjük egy jóval egyszerűbben beszerezhető kiegészítővel?

A méhek pollenje mára az alternatív gyógyászat népszerű termékévé vált. Bár a méhek virágporának vannak egészségügyi előnyei, a legtöbb egészségre vonatkozó állítást még tudományosan bizonyítani kell. Belsőleg fogyasztva már sokan ismerik, mellette kevésbé ismert alkalmazási területe a szárított virágpornak a külső kezelés, mellyel a bőrt, arcot és hajat is kényeztetheted a csodaszernek is titulált pollenszemcsékkel. A virágport zacskós vagy üveges kiszerelésben kapod meg a drogériákban, gyógynövényboltokban és akár egyes méhészeteknél. 

A nyers virágpor sokak szerint csökkenti a magas koleszterinszintet, és némiképpen segít karbantartani a kezdődő cukorbetegséget is. Mindezeken túl állítólag segíti az emésztőszervek munkáját, és idegnyugtató hatással bír, aminek némileg ellentmond, hogy afrodiziákumként is ismert, mivel fokozza a szexuális aktivitást.

Számos, a méhek pollenjével kapcsolatos egészségre vonatkozó állítás nem bizonyított – íme, három, a tudomány által alátámasztott előny

Míg a méhek pollenjének legtöbb jótékony hatását csak állatokon tanulmányozták, arra már bizonyíték van, hogy valóban tápanyagban és antioxidánsokban gazdag kiegészítő. 

Köszi, méhek!
Köszi, méhek!tunart / Getty Images Hungary

A méhek pollenje enyhítheti a menopauza tüneteit, különösen a hőhullámokat, azonban ne fogyasszon belőle senki, aki terhes, szoptat, allergiás rá, vagy ha bizonyos gyógyszereket, például vérhígítót szed. 

Mi is az a méhpollen?

A méhek pollenje a méhek által összegyűjtött virágporra utal, amelyet a nyálukkal kevernek össze. A virágpor a méh hátsó lábain kerül a kaptárba, lépekbe csomagolják, viasz és méz keverékével borítják, és tápanyagforrásként használják a méhek és a lárvák számára.

Míg a pollen tápanyag-összetétele a betakarítás helyétől függően változik, általában tápanyagban gazdag táplálék, amely a következőket tartalmazza: 

 • Vitaminok
 • Ásványok
 • Fehérjék
 • Antioxidánsok 
 • Enzimek
 • Aminosavak

Uma Naidoo táplálkozással foglalkozó pszichiáter és a Massachusetts General Hospital táplálkozási és életmód-pszichiátriai igazgatója szerint a méhek pollenje hasznos adalék lehet azoknak, akik több tápanyagot szeretnének hozzáadni étrendjükhöz. 

„A méhek virágporában többféle értékes tápanyag és vitamin található”

– kezdte Naidoo.

Sok növényi alapú anyaghoz hasonlóan a méhek virágporának gyógyászati értékével kapcsolatos vizsgálatok korlátozottak, és további kutatásokra van szükség annak meghatározásához, hogyan lehet a legjobban felhasználni azt táplálékkiegészítőként.

„Jelenleg nincs sok kutatás a méhek virágporának egészségügyi előnyeiről.

A legtöbb kutatást állatokon végezték. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a méhek virágporának nincsenek egészségügyi előnyei, csak egyszerűen azt jelenti, hogy nem áll rendelkezésünkre túl sok kutatás, amely egyértelműen megmondaná, mik ezek az előnyök” – hangsúlyozta Tamar Samuels regisztrált dietetikus, a Culina Health, New York-i székhelyű táplálkozási tanácsadó szolgáltatás társalapítója. 

A méhek virágporának három tudományosan alátámasztott egészségügyi előnye a következő: 

1. A virágpor enyhítheti a menopauza tüneteit

Úgy tűnik, hogy a méhek virágpora csökkenti a menopauza tüneteit. Egy 2005-ös kis tanulmányban a kutatók azt találták, hogy a pollenkivonatokból készült gyógynövény-kiegészítő enyhítette a menopauza tüneteit, különösen a hőhullámokat.

A menopauzás nők véletlenszerűen kaptak kiegészítőt vagy placebót, és felkérték őket, hogy értékeljék a menopauza tüneteit három hónapon keresztül. A vizsgálat végén a pollenkiegészítőt kapó nők 65%-a számolt be a hőhullámok számának csökkenéséről, szemben a placebocsoport 38%-ával. 

De vajon jó ez valamire?
De vajon jó ez valamire?Vlad Georgescu / Getty Images Hungary

2. A méhek pollenje antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik

A virágpor természetesen gazdag antioxidánsokban, és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, mindkettő segíthet megelőzni a krónikus betegségeket, például a szív- és érrendszeri betegségeket és az Alzheimer-kórt. 

„Idővel a krónikus gyulladás komoly károkat okozhat egészségünkben, beleértve a krónikus, autoimmun és neurológiai betegségek, valamint a rák kockázatát is”

– hangsúlyozza Samuels. 

Eközben az antioxidánsok segítenek leküzdeni az oxidatív stresszt, amely akkor fordul elő, ha túl sok szabad gyök van a szervezetben.

„Ha a szabad gyökök a szervezetünkben maradnak, különböző betegségekhez vezethetnek. Ezért mindig jó ötlet, ha az ételben antioxidánsok vannak”

– mondja Naidoo. 

3. A méhek pollenje gombaellenes és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik 

A méhek pollenje gombaellenes és antimikrobiális tulajdonságokkal is rendelkezik, ami azt jelenti, hogy gátolja a gombás és bakteriális növekedést. Egy 2010-es tanulmány kimutatta, hogy a méhek pollenje gátolja a flukonazollal, a élesztőfertőzések kezelésére használatos gombaellenes gyógyszerrel szemben rezisztens gombatörzsek növekedését.

Míg a pollen antimikrobiális képessége a növényfajtól függően változik, egy 2012-es tanulmány megállapította, hogy egyes méhek pollenkivonata antimikrobiális hatással bír a Staphylococcus aureus nevű baktérium ellen is. 

„A gombaellenes és antimikrobiális tulajdonságok segítenek immunrendszerünknek a fertőzések elleni küzdelemben, ami viszont csökkenti a gyulladást, a szövetkárosodást és a betegségek terjedését”

– folytatta Samuels. 

A pollenre vonatkozó, egyelőre nem teljesen bizonyított egészségügyi állítások

Szinte minden, a méhek virágporával kapcsolatos egészségre vonatkozó állítás még mindig több bizonyítékot igényel, de egyesek többet, mint mások. Idetartoznak azok az állítások, amelyek szerint a méhek pollenje:

 • Csökkenti az artériák megkeményedését (atherosclerosis).
 • Alacsonyabb koleszterinszintet biztosít.
 • Az anyagcserét javítja.
 • Javítja a szexuális állóképességet.
 • Csökkenti a depressziót.

Ezen állítások egy része állatkísérletekben is megjelent, de ez nem jelenti azt, hogy ez az emberekre is igaz. 

Modern idők - Ősi viselkedés avagy az emberi természet alapjai

 

A Femina Klub novemberi vendége Csányi Vilmos etológus lesz, akivel többek között arról beszélgetnek Szily Nórával, az est háziasszonyával, miért okoz ennyi feszültséget ősi, biológiai örökségünk a modern nyugati civilizációban.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, kattints ide a vásárlásért!

Időpont: 2022. november 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra