Amikor a pénz boldogít – 5 tipp, hogy hasznodra váljon a költekezés

A boldogságnak nem kell feltétlenül mulandónak lennie. Nem azt mondom, hogy az idilli állapot örökké tart, és azt sem, hogy mindez csak pénz kérdése. Mégis van, amikor az anyagi helyzeted is hozzájárulhat az elégedettségedhez.

Kutatások eredményei szerint igazán nem az számít, hogy mennyit keresel, sokkal inkább az, hogy mennyit költesz. Az alábbi öt módszer segíthet, hogy a nehezen megkeresett pénzed a lehető legtöbb boldogságot hozza az életedbe.

#1 Költs másokra

Elizabeth Dunn amerikai szociálpszichológus és munkatársai úgy gondolják, hogy minél többet költünk másokra, annál boldogabbak vagyunk. Lehet szó adományozásról vagy ajándékozásról, felmérések eredményei szerint ezek sokkal több boldogságot hoznak az életünkbe, mintha magunkra költenénk az adott összeget. Sőt, még az erre fordított pénz összege sem számít igazán, a lényeg, hogy mire fordítjuk.

#2 Tárgyak helyett élmények

A médiából ömlik ránk, hogy a boldogság titka a minél több, minél drágább tárgyak birtoklásában rejlik. Ezt a nézetet megkérdőjelezve, Leaf Van Boven és Thomas Gilovich kutatásaik során arra jutottak, hogy az élményekre fordított pénz nemcsak nagyobb mértékű boldogságot jelent, de hosszabb ideig tart az idilli állapot, mint tárgyak vásárlása esetén.

#3 Rendkívüli vagy hétköznapi élmények

Oké, költsük a pénzünket élményekre, de mik azok, amik boldoggá tesznek minket? A tudomány szerint ez leginkább az életkorunktól függ. Amit Bhattacharjee és Cassie Mogilner úgy találta, hogy a fiatalokat inkább a rendkívüli, ritka élmények teszik boldoggá, míg az idősebbek számára az akár hétköznapinak is mondható tapasztalatok jelentik a boldogságot.

#4 Jelentéstartalom

Az örömteli dolgok megvásárlásából származó boldogság általában rövid ideig tart. Az olyan dolgok vásárlása viszont, amik célt adnak az életünknek, általában hosszabb ideig tartó boldogságot okoznak. Bár az ilyen tevékenységek – mint például az új készségek elsajátítása, a komfortzónánkon kívül eső programok vagy a koncertek és előadások – költségei magasabbak lehetnek, hosszú távon mindenképp megéri a befektetés.

#5 Pénzért időt

Több pénzünk lehet, több időnk nem. Érdemes tehát olyan dolgokra költeni, amikkel időt spórolhatunk magunknak – ez ugyanis nemcsak a boldogságunkat, de az élettel való elégedettségünket is növeli. Egyre több a lehetőség, az online bevásárlástól kezdve odáig, hogy hívunk egy takarítónőt, az így felszabadult időben pedig olyan tevékenységeket végezhetünk, amik valóban örömet okoznak.

Ez az öt költési stratégia hosszú távra összpontosít. Ahelyett, hogy a kísértés csapdájába esnénk és az azonnali örömforrást keresnénk, igyekezzünk a pénzünket jó dolgokba fektetni – akkor is, ha a saját boldogságunk a cél.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

„Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra