5 dolog, amit jobb, ha elkerülsz a párkapcsolatodban

GettyImages-577589228 (1)
Olvasási idő kb. 5 perc

Léteznek olyan káros viselkedések, melyek akár egy stabil párkapcsolatot is könnyen tönkretehetnek, és a szakítás szélére sodorhatják a feleket – írásunkban az 5 legrosszabb hasonló szokást soroljuk fel, amiket jobb, ha elkerülsz, különben könnyen súlyos törést idézhetsz elő, és alááshatod a pároddal kialakított idillikus viszonyt.

1. Padló alá söpröd a problémákat

Még a legideálisabb kapcsolatban is akadhatnak olykor-olykor problémák a felek között, melyeket csak őszinte párbeszéddel lehet orvosolni – az igazi gond akkor adódik, ha úgy gondolod, inkább nem rontod el az idillt azzal, hogy felhozod a problémát, hallgatsz róla, és megjátszod, mintha minden rendben volna. Ez a kényszeres tettetés csak ideig-óráig képes elpalástolni a gondokat, és hosszú távon mindkettőtök mentális jólétét kikezdi: téged a folyamatos hazugság, tettetés készít ki, míg párod azon aggódik, tényleg minden rendben van-e, vagy gátlástalanul hazudsz-e neki.

A kimondatlan probléma pedig a levegőben marad és megmérgezi a kapcsolat légkörét, ezért is hasznosabb, ha inkább bátran szembenézel a pároddal, és elmondod neki, amikor bánt téged valami – jobb esetben egy alapos beszélgetés, „lelkizés” segítségével gyorsan megoldódik a gond, rosszabb esetben tovább tart kicsit, mire mindent helyrehoztok, de így is valós esély van a sebek begyógyulására.

2. Erőszakkal próbálod megváltoztatni a párodat

Mindenkinek vannak rossz tulajdonságai, a párodnak és neked is – az ideális kapcsolatban a felek kölcsönös kompromisszumokat kötnek, bizonyos dolgokról lemondanak a másik kedvéért, míg más dolgokat megtartanak. A viszony akkor válik problémássá, amikor az egyik fél rá akarja erőltetni akaratát a másikra, és próbálja megváltoztatni őt. Nem számít, egyébként igazad van-e, egyszerűen nem a te dolgod, hogy ezeket a döntéseket meghozd a párod helyett.

Az erőszakos „megváltoztatási hajlam” oka gyakran az, hogy párod nem teljesen illeszkedik az általad elképzelt „tökéletes társ” képébe – a valóságban azonban tökéletes társ nem létezik, ebbe előbb-utóbb bele kell nyugodnod, és elfogadnod őt kisebb-nagyobb (és a kapcsolat szempontjából még nem végzetes) hibáival együtt. Ahelyett, hogy folyamatosan nyaggatod és kényszeríted a változásra, inkább beszéld meg vele a dolgokat, adj neki kedves, hasznos tanácsokat – melyeket vagy megfogad, vagy nem – és te is hallgasd meg az ő jó tanácsait.

Nem jó mindent túldramatizálni…Getty Images Hungary
Nem jó mindent túldramatizálni…Getty Images HungaryHenrik Sorensen

3. Semmit sem bocsátasz meg, és felhánytorgatod a régi sérelmeket

Mindnyájan követünk el hibákat, akár szeretnénk, akár nem: előfordul, hogy párod szándékosan vagy éppen akaratlanul megbánt téged, illetlenül viselkedik, elront valamit, vagy nem azt kapod tőle, amit vártál. Ilyenkor teljesen rendben van, ha kiakadsz, vitázol vele, esetleg megsértődsz egy rövid időre, majd kibékültök – az viszont teljesen más dolog, ha még hónapokkal, akár évekkel később is felhánytorgatod neki az egykori sérelmet, sőt, képzeletbeli listát vezetsz, melyre „felírod” sorban a különböző incidenseket.

A haragtartás senkinek sem jó, hosszú távon rossz légkört szül a kapcsolatban, és párod könnyen – és jogosan – akad ki, amikor sokadszorra sem vagy képes egy réges-régi ügyet (amiben nem is biztos, hogy szándékosan vétkezett) elfelejteni. Gondolj bele, hogy te ugyanúgy megbántod olykor a párodat, neked ugyanilyen rosszul esne, ha folyton azt hallgatnád, milyen hibákat követtél el – a múltbeli bakikból tanulni kell, nem pedig hosszú idő elteltével is rágódni rajtuk. A megbocsátás hasznos erény, ami a te lelkednek is jót tesz – érdemes tehát gyakorolni.

4. Túldramatizálsz minden helyzetet

Mint említettük, teljesen normális reakció, ha egy téged ért sérelem, incidens, probléma esetén megsértődsz, az viszont már kevésbé egészséges, ha túlreagálod a helyzetet. Nemcsak a szituáció komolyságát ásod alá, de saját magadat is rossz fénybe hozod, drámakirálynőnek (vagy királynak) állítod be, és rossz esetben elveszítheted párod megbecsülését is.

A legjobb megoldás, ha veszel néhány nagy levegőt, és megnyugszol, mielőtt megszólalnál, vagy kiöntenéd a dühödet: a megoldás ezúttal is a nyugodt párbeszéd.

Az állandó kézfogás a szeretet jele, de nem mindenki kedveli
Az állandó kézfogás a szeretet jele, de nem mindenki kedveliDougal Waters / Getty Images Hungary

5. Kamuból fogod a kezét és öleled át folyton

Régi klisé, miszerint a boldog párok folyton egymás kezét fogják, összedörgölőzve sétálnak az utcán, és folyton csókolóznak: előfordul, hogy a látszat vagy az ő kedvéért folyton hasonlókat művelsz a társaddal, miközben valójában egyáltalán nincs kedved efféle látványos módokon kinyilvánítani a szerelmedet előtte és a külvilág felé. Az is lehetséges, hogy nem vagy képes bevallani neki a gondokat (lásd: 1. pont), inkább hasonló álgesztusokkal próbálsz úgy tenni, mintha minden rendben lenne, és még mindig ugyanúgy szeretnéd, mint korábban.

A probléma itt is a tettetés, illetve a kölcsönösség hiánya: ha kényszerből és/vagy hazugságból öleled át, csókolod meg a párodat, magadat és őt is megbántod, és hamis alapokra építed kettőtök viszonyát. Őszintén valld be neki, ha nem szívleled a hasonló gesztusokat, és beszéljétek meg a dolgot, ahelyett, hogy elkendőznéd a problémát.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek