Egy párkapcsolatban nincs helye sem a rózsaszín, sem a sötét szemüvegnek

Egy hosszú távú párkapcsolatban elkerülhetetlenek a nézeteltérések és a kisebb-nagyobb viták, amik ha nagyon elszaporodnak, akár véglegesen is tönkretehetik a harmóniát. Pedig a viták gyökere sokszor nem a kapcsolatban magában keresendő, hanem a felek fejében: sokszor megalkotunk magunknak egy képet a párunkról, amely épp csak a valóságot fedi el.

Az Ontario tartománybeli Londonban található Western University párkapcsolat-kutatási központjának vezetője, dr. David Dozois szerint ilyenkor azt történik, hogy mindkét fél fokozatosan felépít magában egy elképzelt modellt, fantáziaképet a társáról, és ezt színezgeti, részletezi magában, miközben könnyen tévútra viheti a felek közötti interakciót – írja cikkében a Conversation.

Rámehet a kapcsolatod az állandó gyanúsítgatásra

A szakember „kapcsolati szemüvegnek” nevezi a jelenséget, mely ahhoz hasonló, mint amikor színes üveglencséken keresztül nézed a világot, ezért torznak látod a téged körülvevő dolgokat. A partneredről kialakított hamis kép jobb és rosszabb is lehet a valóságosnál: előfordul, hogy bármit könnyen megbocsátasz a szerelmednek, hiszen képtelen vagy észrevenni a hibáit, és minden tette mögött pozitív indítékot látsz. De az ellenkezője is gyakran megesik: a legártatlanabb botlást is halálos bűnnek, szakítást érdemlő oknak gondolod, mert nem hiszel a társad jó szándékaiban. Nem válaszol az üzeneteidre? Valószínűleg elfoglalt, hiszen sok a munkája – gondolod a rózsaszín szemüvegen keresztül. Ha a sötét szemüveget veszed fel, az viszont azt súgja: már nem érdeklem, nem foglalkozik velem, szakítani akar, de az is lehet, hogy megcsal.

A hamis előfeltevések könnyen megölik a párkapcsolatot.
A hamis előfeltevések könnyen megölik a párkapcsolatot.stock-eye / Getty Images Hungary

Dozois szerint a kapcsolat kezdetén még gyakrabban hordják a párok a rózsaszín szemüveget, idővel azonban – ahogy egyre jobban megismerik egymást – az árnyalat sötétedni kezd. A társaddal kapcsolatos negatív előítéletek, a folyamatos gyanúsítgatás könnyen tönkreteheti a kapcsolatot, állandó szorongáshoz, kedélyromláshoz vezet, és megöli a bizalmat. Szép lassan elhidegültök egymástól, és valóra válnak azok a dolgok, melyektől addig alaptalanul rettegtél.

A tényekre hallgass, ne a negatív előérzeteidre

Hogyan kerülhető el ez a szörnyű vég? A pszichológus szerint a kulcs a kritikus gondolkodás: törekedj rá, hogy a tények és ne az előérzetek vagy a gyanú alapján alkoss ítéletet. Ahelyett, hogy rögtön a legrosszabb feltételezésekbe bocsátkoznál – melyek aztán teljesen elborítanak és tévútra visznek –, állj meg egy pillanatra és gondolj bele, milyen racionális magyarázat lehetséges a „gyanús" viselkedésre. Szedd össze a rendelkezésedre álló tényeket, és ezek alapján alkoss hipotézist. Megkérted a barátodat, hogy hozzon tejet a boltból, ő mégsem hozott? Biztos, hogy azért, mert szándékosan figyelmen kívül hagyta a kérésedet, ennyire nem érdekli, mit szeretnél, vagy lehetséges, hogy elfogyott a boltban az a tej, amit te szeretsz?

Ha rájössz, hogy nem annyira sötétek a dolgok, mint gondoltad, akkor attól nemcsak jobban fogod érezni magad, de sokkal pozitívabb érzésekkel fordulsz majd a társadhoz is, és ez nagyon fontos. Hiszen nem mindegy, hogy lehurrogod a szerelmed és duzzogva elfordulsz tőle, amikor hazaér és nincs a bevásárlószatyrában tej, vagy normális hangon megkérdezed, történt-e valami baj. Egy ölelés könnyebben megoldja a problémákat, mint az állandó kritizálás – mondja Dozois, aki szerint egy kapcsolatban nem működik minden magától. A feleknek tudatosan dolgozniuk kell a kettejük közti kommunikáción, és törekedniük rá, hogy közösen oldják meg a problémákat, és elhagyják az előítéleteiket – akár negatívak, akár pozitívak.

Oszd meg másokkal is!
Mustra