7 tévhit a párkapcsolatokról, ami többet árt, mint gondolnád

Párkapcsolati tapasztalatokból valószínűleg neked is jutott elég az utóbbi években. Ismerkedtél, túléltél pár kínos randit, és amikor úgy érezted, helyben vagy, a gyomrodban repkedő pillangókat idővel felváltotta valami sokkal hétköznapibb.

Aztán újra és újra belátjuk, hogy valami nem működik. De mit lehet tenni annak érdekében, hogy jobban működjön a kapcsolat? Dr. Gary W. Lewandowski Jr. párterapeuta szerint mindenekelőtt érdemes tisztázni pár dolgot, majd belátni, hogy nem minden úgy van, ahogy azt korábban gondoltuk.

#1 Az ellentétek vonzzák egymást

Melyikünk ne takarózott volna már ezzel, ugye? És bár a nagyon eltérő emberek a kapcsolat kezdeti szakaszában valóban érdekesek lehetnek, később ugyanezeket az eltérő tulajdonságokat nagyon nehéz elviselni. A jelentős eltérések miatt a kapcsolat rengeteg munkát igényel, amit valljuk be, nem minden esetben érdemes befektetni.

#2 A távolság megöli a kapcsolatot

Mivel jólesik fizikailag közel lenni a másikhoz, gyakran azt gondoljuk, hogy a távolság csak rontani tud a kapcsolat minőségén. A távolság azonban gyakran közelebb hozza a párokat, hiszen többet kell kommunikálniuk, beszámolnak egymásnak az apróságokról is, számolniuk kell egymás idejével, mindent összevetve több törődéssel és odafigyeléssel vannak egymást iránt. Egy kis távolság tehát erősítheti a kapcsolatot.

#3 Az eltérő szexuális igények aláássák a kapcsolatot

Az ismerkedés ideje alatt még nem feltétlenül derül ki, hogy milyen igényekkel vágtok bele a dologba, idővel azonban kiderül, hogy míg az egyikőtök akár naponta kétszer is belevetné magát a szexbe, addig a másik beéri heti egy alkalommal. És bár ez elsőre megugorhatatlan problémának tűnhet, nagy eséllyel egy idő után észre sem fogjátok venni a különbségeket.

Hidd el, hogy a legtöbb problémát simán megoldjátok
Hidd el, hogy a legtöbb problémát simán megoldjátokHinterhaus Productions / Getty Images Hungary

#4 A rossz hangulat árt a kapcsolatnak

Nem minden esetben. A negativitás ugyanis nemcsak ártalmatlan, de sokszor hasznos is lehet. És bár nem szeretjük a gondolatot, hogy szomorúnak vagy megbántva érezzük magunkat, ezek az érzelmek valójában a jó kapcsolatokban vannak jelen. Ezzel szemben a félelem, a szorongás vagy a düh sokszor vörös zászlóként jelzi, hogy nem a megfelelő ember mellett vagy.

#5 A pozitív hozzáállás majd megmenti a kapcsolatot

Problémák minden kapcsolatban vannak. Ilyenkor logikus lépésnek tűnik a pozitív gondolkodás erejébe vetni minden hitünket, ez azonban sokszor visszaüt. A pozitivitás segít, ha alkalmanként kisebb problémákat kell megugrani, a komoly dolgok esetén azonban nem érdemes túlzott pozitivitásba temetkezni. Ha ugyanis nem ismeritek fel a probléma súlyát, nem fogtok tudni változtatni sem.

#6 Kedvesség mindenekfelett

Természetesen van, amikor valamiben támogatni kell a párunkat, ez szerves része egy jól működő párkapcsolatnak. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor a kedvességnél nagyobb szükség van arra, hogy őszinték legyünk egymással. Szükség van arra, hogy megmondjátok egymásnak az igazat anélkül, hogy cukormázzal leöntenétek a lényeget, így esélyt adtok egymásnak a fejlődésre. Ez persze nem azt jelenti, hogy bántóan kell viselkedni egymással, de érdemes odafigyelni arra, hogy a mondanivaló ne vesszen el az udvariaskodás miatt.

#7 Mindent meg kell bocsátani

Amikor megbánt, akit a legjobban szeretsz, a megbocsátás tűnik a legjobb megoldásnak. Ez azonban sokszor visszaüt. Ha a partnered nem kér bocsánatot, nem próbál meg kiengesztelni, nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy javítson a hibáin, a megbocsátás csak az önbecsülésedet rontja, a problémákat nem feltétlenül oldja meg. Sőt, sokszor csak ront a helyzeten, hiszen a másik azt gondolja majd, hogy következmények nélkül, bármit megtehet.

Oszd meg másokkal is!
Mustra