9 jel, hogy 99 százalékban megbízhatsz a partneredben

GettyImages-551702325

Vess rá egy pillantást. Ott fekszik mackónadrágban a kanapén és a telefonját nyomkodja. Megbízhatsz benne? Időnként persze mindenki követ el kisebb hibákat: elront dolgokat, elfelejt válaszolni egy üzenetre, elkésik, nem vesz hazafele tejet a boltban. Ezt leszámítva elég jó partnered tud lenni? Számíthatsz rá? Nem csap be? Csekkold az alábbi listával.

Amikor a párkapcsolatokban jelentkező bizalmi problémák kerülnek szóba, hajlamosak vagyunk rögtön szexre, hazugságra, titkokra gondolni. Pedig a partnerek közti bizalom jóval több ennél – véli Karen Nimmo klinikai szakpszichológus, az On the Couch szerkesztője. 

Természetesen idetartoznak a szexről szóló megállapodások, de sok minden más is: például az alkohol, a nikotin, a drogok, a pornó fogyasztása, a pénzügyi kérdések, illetve olyan hétköznapi dolgok, mint hogy ki kivel tölti az idejét vagy mekkora szerepet vállal a házimunkából. Ki mosogat, ki megy boltba, ki veszi fel a gyerekeket, és ki viseli annak az érzelmi terhét, hogy minden el legyen végezve.  

A bizalom többek között annak tudata, hogy érzelmileg, testileg, szexuálisan és anyagilag is biztonságban érezheted magad a másikkal. Soha nem hagyna cserben, legalábbis szándékosan nem. Nimmo a Mediumon tette közzé, szerinte mik a legfontosabb jelek, amelyek alapján könnyebben eldöntheted, érdemes-e kitartanod a jelenlegi partnered mellett.

#1 Elmondja és megkérdezi, mi újság van

Az információáramlás nyílt és könnyű közöttetek. Nem várja el, hogy olvass a gondolataiban, hanem erőfeszítéseket tesz, hogy őszintén megossza veled a belső folyamatait. Akkor is törekszik erre, amikor nehéz kifejeznie az érzéseit. Transzparens, arról is rendszeresen érdeklődik, hogy te hogy vagy. Fontos számára, hogy biztonságban és szeretve érezd magad.

#2 Nyugodtan odaadja a telefonját, amíg vezet vagy főz

Nincs titkolnivalója az emberi kapcsolatait illetően. Tudod, kik a barátai, képben vagy az exeivel, azzal, hogy milyen gyakran beszél velük. Rád meri bízni a mobilját, mert tudja, hogy semmi olyan üzenet nem villanhat fel, ami problémát jelentene.

#3 Teret ad, hogy önmagad lehess

Nem birtokol, nem sajátítja ki az idődet, az energiáidat. Nem próbálja meg kontrollálni az emberi kapcsolataidat, nem mondja meg, mit csinálj, kivel találkozz. Amikor elmondod neki a terveidet, vágyaidat, céljaidat, meghallgat. Szurkol neked, úgy támogat, ahogy neked jó. Nem kritizál, nem gúnyolódik. Azt szeretné, hogy minél inkább önmagad tudj lenni, hiszen ez az az ember, akit megszeretett. 

Van tér a közös fejlődéshez
Van tér a közös fejlődéshezThomas Barwick / Getty Images Hungary

#4 Nem él vissza a sebezhetőségeddel

Egy párkapcsolatban sok az intim pillanat: meztelenre vetkőzünk egymás előtt, lelkileg is kitárulkozunk, elmondjuk a nehézségeinket, megosztjuk a fájdalmas emlékeinket. Ezekben a helyzetekben a másik ott van veled, figyel rád, és mindent megtesz, hogy biztonságban érezd magad. A veszekedések hevében sem vág a fejedhez olyan dolgokat, amelyekről pontosan tudja, mennyire bántanak.

#5 Megérint

Könnyen kapcsolódni tudtok egymáshoz. Nemcsak szexuálisan, hanem barátként, társként, egyenrangú partnerként is.

#6 Mások is megbíznak benne

A partnerednek más személyekkel, barátokkal, családtagokkal is jól funkcionáló kapcsolatai vannak. Vannak emberek, akik hozzá fordulnak segítségért, megbeszélnek vele dolgokat. Ha viszont az a benyomásod, hogy az emberek tartanak tőle, nem kedvelik, nem bíznak benne, légy résen, és járj utána a dolognak.

#7 Vállalja a felelősséget

Nem neked kell monitorozni az ivási viselkedését, a szerhasználatát, a pornófogyasztását, a munkaholizmusát. Nemcsak a támasza vagy, hanem a társa, akivel kölcsönösen erősítitek egymást. Alapjáraton nélküled is képes menedzselni az életét. Amikor elront valamit vagy megbánt téged, akkor nem terel, nem kifogásokat keres, hanem szembenéz a problémával, elismeri a hibáját, viseli a bűntudatot, bocsánatot kér, és igyekszik jóvátenni a dolgot. Ez arról tanúskodik, hogy képes megérteni a nézőpontodat és önreflektíven átlátni a tettei másokra gyakorolt hatását. 

Nézhetjük az én telómról
Nézhetjük az én telómrólvorDa / Getty Images Hungary

#8 Kérdez, de nem vallat

Érdekli, hogy mi történik veled, milyen lesz a napod, kivel találkozol, miket csinálsz. De nem azért, mert gyanúsítgat vagy kontrollálni akar, hanem mert kíváncsi rád. Sosem faggat, viszont mindig nyitott arra, hogy megoszd vele az élményeidet.

#9 Melletted van

Szeret időt tölteni veled, érzelmileg elérhető, és akkor is támogat, ha betegnek, fáradtnak, gondterheltnek érzed magad. Elkötelezetten van jelen a kapcsolatban, együtt építitek azt, ami köztetek van.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra