Ezt a 9 kérdést kell feltenned a párodnak, hogy megtudd, összeilletek-e

Talán a legfontosabb tényező az, amit az ember érez leendő párja közelében, hiszen az olyasmi, ami tőlünk független, és senki által sem befolyásolható. Ám akad azért néhány lényeges kérdés, amire a választ a gyakorlatban is tudnunk kell ahhoz, hogy képben lehessünk azzal, választottunk vajon tényleg annyira jól illik hozzánk, mint amennyire szeretnénk.

Azt már többször is összefoglaltuk, hogy a szerelem három lába az intimitás, a szenvedély és az elköteleződés. Intimitás alatt azt értjük, hogy képesek vagyunk a társunk előtt megnyílni, megmutatni a valódi önmagunkat, a szenvedély a másik iránt érzett szexuális és fizikai vonzalmat jelenti, az  elköteleződésnek köszönhetően pedig képesek vagyunk szilárdan és hosszú távon kitartani a partnerünk mellett. A tudomány ma már azzal is képben van, hogy empátia nélkül nem létezik tartós kapcsolat, ez ugyanis olyan szupererő, amely segítségedre lesz abban, hogy közös nevezőre jussatok. 

A párkapcsolati terapeuták szerint 9 fontos kérdés van, amelyeket fel kell tennünk választottunknak a kompatibilitás meghatározásához, akár az első randin is. Egyrészt mert jókat lehet beszélgetni az adott témákról, másrészt pedig kiderülhet egy rakás apró dolog, amire később érdemes lesz odafigyelni. Íme kilenc kérdés, amelyek megtörik a jeget, és ráadásul kulcsfontosságú részleteket tartalmaznak a szerelmedről, és arról, hogy milyen lehet vele komoly kapcsolatban lenni. Az első máris rettentő jelentéktelennek tűnik majd.

1. Mi a kedvenc étele?

Egyrészt az egyik legcikibb kérdés, másrészt viszont érdemes feltenni, mert sok fontos részlet kiderülhet belőle a másikról. A legtöbbször csak jégtörőként működik, de jelezheti a kompatibilitást is – árulta el a szakember. Például előfordulhat, hogy leendő szerelmed egy bizonyos életmódot követ, mondjuk, vegán, és biztosan nem akar húst a háztartásában, vagy épp a vallásáról derülnek ki mindkettőtök számára fontos információk a válaszból. Azt is megtudhatod, mennyire tudja összeállítani azt, amit szeret, vagy a feladat rád hárul majd a későbbiekben, és az is kiderülhet, mennyit költ drága ételekre, elegáns éttermekre. Sok olyan információ akad ebben az egyszerű kérdésben, ami rengeteget elárul az anyagi, életmódbeli, vallási vagy akár étkezési kompatibilitásról.

2. Mit szeret csinálni szabadidejében?

Hasonlóan unalmas kérdésnek hangzik, az értő füleknek viszont annál többet elárulhat a válasz. Megtudhatod, mennyire nagy a családja, és mennyire van velük jóban, egyúttal az is kiderülhet, hogyan beszél azokról, akikkel esetleg éppen fasírtban van. Kiderül, mennyire aktív a másik hozzád képest, és nem hónapok múlva szembesültök azzal, hogy te hétvégén biciklitúrára mennél, ő pedig csak pihenni szeretne a kanapén.

„Senki ne feledje, hogy nem kell ugyanazokat a tevékenységeket kedvelnie ahhoz, hogy jó kapcsolata legyen a párjával. A hobbik és érdeklődési körök közötti jelentős különbségek nem kell, hogy a kapcsolat végét jelentsék” – mondja Kassandra Heap, kapcsolatokra specializálódott terapeuta.

3. Ha bárhol élhetne a világon, hol lenne? Vannak-e ezzel kapcsolatban tervei?

„A kapcsolatokban nagyon kevés az a téma, ami biztosan szakításhoz vezet, ám ezek egyike az, hol szeretne élni a pár egyik és másik fele”

– jegyzi meg Heap.

Ha szerelmed mindenképpen nagyvárosban akar élni, te pedig szereted a csendes, vidéki életet, akkor sok szívfájdalomtól kímélhet meg a korai felismerés. Ha tartós kapcsolatot szeretnél, ő pedig maximum egy évig élne a közeledben, jobb, ha időben megtudod, mint ha hónapokkal később kerülne sor egy fájdalmas szakításra. 

4. Szívesebben lóg nagyobb társasában, vagy inkább a barátaival, vagy kettesben?

Annak tudatában, hogy szerelmed introvertált vagy extrovertált, könnyebb megérteni, hogy potenciális partnered mivel akarja eltölteni az idejét, ha épp van neki. Mindez segíthet abban, hogy jobb betekintést nyerj abba, hogy ki is ő maga, és később nem lesz meglepő, ha számítógépen játszik kikapcsolódásképp, vagy épp felkapja a szteppcipőjét szombat délutánonként.

Muszáj egy kicsit tudatosan csinálni
Muszáj egy kicsit tudatosan csinálniIrina274 / Getty Images Hungary

„Az introvertált embereknek általában több egyedüllétre van szükségük, miután emberek között voltak. Az extrovertáltak a leggyakrabban a társas interakción keresztül töltődnek fel, és kevesebb egyedüllétre van szükségük” – állapítja meg Moe Ari Brown házasság- és családterapeuta.

Bár azt mondják, hogy az ellentétek vonzzák egymást, ne aggódj, ha ebben különbségeket találtok. 

„Ha jól kommunikálsz arról, hogy mennyi egyedüllétedre van szükséged, és őszinte maradsz a képességeidet illetően, akkor jól boldogulsz majd a kapcsolatban”

– mondja Brown.

5. Mik a legnagyobb kedvencei?

Ha valaki ismeri szerelme legnagyobb kedvencét, preferenciáit, az hasznos információkkal szolgálhat a határairól, és mélyebb betekintést nyújthat személyiségébe, de még ajándékot venni is könnyebb lesz az információk segítségével.

„Ha megértjük, hol vannak a határai, az segíthet abban, hogy ne lépjük át azokat még véletlenül sem”

– figyelmeztet Brown. Például, ha szerelmed azt mondja, hogy utál telefonon beszélni, maradhattok az SMS-nél vagy a személyes találkozásnál.

Az is előfordulhat, hogy ebből derül ki valami nagyon fontos, jövőbeli probléma. Fel kell tenned magadnak például azt a kérdést, hogy a másik házi kedvence összeegyeztethető-e a te életmódoddal. Ha például a másik a macskájával alszik, te pedig ezt visszataszítónak tartod, vagy egy fontos beszélgetés, vagy számos kisebb, bosszúsággal teli helyzet áll előttetek.

6. Közel áll a családjához?

„A szerelmednek a családjával való kapcsolata bepillantást engedhet abba, hogyan látja a kapcsolatok működését”

– emelte ki Heap.

Egy 2018-as tanulmányban például azt írják, hogy azok a fiatal felnőttek, akik többnyire harmonikus, összetartó családban éltek, nagyobb valószínűséggel alakítottak ki egészséges romantikus kapcsolatokat. Azért ne iszkolj el akkor sem, ha gond van a családjában: ha valaki bántotta, sorozatos kellemetlenségeket okozott neki, és ő meghúzta a határait vele szemben, nem azt jelenti, hogy ne illene össze senkivel. Inkább arra figyelj, mennyire igyekezett megoldani az esetleges konfliktusokat a családtagokkal, mert könnyen lehet, hogy a ti kapcsolatotokba is éppen annyi energiát fektet majd. 

A szakember azt tanácsolja, hogy figyeljünk az alábbi jelekre:

Túlságosan függ-e egyes családtagoktól és azok véleményétől?

Túl sok az elkülönülés és az érzelmi kapcsolat hiánya?

Az azonban, hogy valakinek nincs jó kapcsolata a családjával, nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem lesz jó partner – ha a családjáról kérdezünk, az csak jó módja annak, hogy jobban megértsük.

7. Hogyan ért véget a legutóbbi kapcsolata?

„Az, ahogyan az utolsó kapcsolatáról beszél és reflektál rá, sokat elárul arról, hogy készen áll-e egy új személlyel való kapcsolatra”

– hívta fel a figyelmet egy fontos részletre Brown.

A szerelmed válaszából fontos kérdésekre kapsz választ, ezek közül a 2 legjelentősebb:

Felelősnek tartja-e magát?

Tud beszélni arról, amit a szakításból tanult?

Nyilván, ha például valakit otthagyott az alkoholista bántalmazó párja több gyerekkel valaki másért, annál nem kell hosszú monológot várnod arról, mit hibázhatott ő maga, hiszen nem mindig kettőn áll a vásár, de sok tanulsága akadhat egy-egy ilyen helyzetnek is, például arról, hogyan választ majd jobban legközelebb.

„Tudjuk, hogy valaki készen áll az új szerelemre, ha felelősséget tud vállalni azért, hogy hogyan jelenik meg a kapcsolatokban”

– mondja Brown, hozzátéve, hogy ha partnerünk csúnyán beszél az exéről, az kétféleképpen is rossz jel: egyrészt jó eséllyel veled is ezt teszi majd, ha problémátok lesz, másrészt lehet, hogy nem kereste a saját felelősségét abban, hogy a történetük rosszul alakult. 

8. Mi a szeretetnyelve?

A személy szeretetnyelve jelzi, hogyan tud és akar szeretetet adni és kapni: minőségi időn, a szívességeken, tetteken keresztül, ajándékokkal vagy fizikai érintéssel. Nem kell ugyanazt a szeretetnyelvet beszélned, mint a párod egy jó kapcsolathoz, elég, ha tudsz arról, hogyan veszi a legjobban a szereteted.

Jó néhány fontos kérdés van, ne hagyd ki egyiket sem
Jó néhány fontos kérdés van, ne hagyd ki egyiket semProstock-Studio / Getty Images Hungary

Egy 2015-ös tanulmány úgy találta, hogy az emberek nagyobb szerelmet és kapcsolati elégedettséget éreztek, ha partnereik az általuk kedvelt szeretetnyelvet használják.

9. Van valami, amit tudni szeretnél rólam?

Ez a kérdés jó módja annak, hogy tudasd a szerelmeddel, hogy hajlandó vagy megnyílni és megosztani vele fontos dolgokat. A feltett kérdésekből is megtudhatsz valamit a szerelmedről, például azt, hogy mi a fontos számára az életben vagy egy kapcsolatban.

Ha úgy tűnik, a szerelmed nem kíváncsi rád, ez egy másik fontos jel lehet – ebben az esetben lehet, hogy nem érdekli egy komolyabb kapcsolat, vagy előfordulhat, hogy énközpontú, és igazából nem érdekli, mi van veled. Ha már az elején sem kérdez rólad, jó eséllyel később sem lesz kíváncsi rád.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra