Többféle nyugdíjkorhatárt kell figyelned, ha így igényeled az ellátást

GettyImages-1765286349
Olvasási idő kb. 4 perc

A házasságban élők nemcsak saját jogon, de elhunyt házastársuk jogán is nyugdíjra jogosultak. Az özvegyi nyugdíjak feltételrendszere ugyanakkor meglehetősen komplikált.

A házastárs elvesztése nagy trauma, az ilyenkor kötelező tennivalók között csak egy az özvegyi nyugdíj igénylése. Az özvegyi nyugellátásnak több fajtája létezik, számos tényezőtől függ, hogy ki melyikre jogosult. 

Az özvegyi nyugdíjra való jogosultság megszűnik egy új házasságkötés esetén - áll a NyugdíjGuru legfrissebb hírlevelében. Ebben az összefoglalóban Farkas András felsorolta mindazt, amit az öröklésről és az özvegyi nyugdíjak igényléséről tudni kell. 

Házastársként, élettársként és elváltként is lehet valaki jogosult özvegyi nyugdíjra
Házastársként, élettársként és elváltként is lehet valaki jogosult özvegyi nyugdíjraAndrew Bret Wallis / Getty Images Hungary

Az özvegyi nyugdíjak rendszer kifejezetten bonyolult

Hazánkban a nők már igencsak hamar, 1907-ben jogosulttá váltak özvegyi nyugellátásra férjük halála után, a rendszer azóta többször is változott. 1975 óta a férfiak is jogosultak rá, sőt: ma már nem csak a házastársak, de az élettársak után is jár nyugdíj a megözvegyülteknek.  

Jelenleg Magyarországon özvegyi nyugellátásra vagy ideiglenes özvegyi járadékra lehet jogosultságot szerezni, de egyidejűleg csak az egyikre. Ha az elhunyt öregségi nyugdíjat kapott, vagy a jogszabályban meghatározott szolgálati időt haláláig megszerezte, akkor az elhunyt házastársa, illetve a feltételek teljesülése esetén élettársa vagy elvált házastársa is özvegyi nyugellátásban részesülhet, ha azonban még aktív korú volt, ideiglenes özvegyi nyugdíjat kell igényelnie.

A jelenlegi nyugdíjrendszer tehát kétféle özvegyi nyugdíjat különböztet meg, az, hogy kinek melyiket kell igényelnie, attól függ, hogy házastársa elérte-e már a saját nyugdíjkorhatárát.

Egy új házasságkötés esetén megszűnik az özvegyi nyugdíj

Az özvegyi nyugdíjra való jogosultság azonban meg is szűnhet. Ha az abban részesülő személy új házasságot köt, megszűnik az özvegyi nyugdíja korábbi házastársa után, de jogosult lehet később új házastársa után ugyanerre. 

"Ha az új házasságkötés időpontjában az egyik fél már betöltötte az aktuális nyugdíjkorhatárát, és nincs közös gyermekük, akkor a másik fél e házasság révén özvegyi nyugdíjra csak akkor szerezhet jogosultságot, ha ez a házasság legalább öt évig tart, hacsak nem egy korábban felbontott házasság újrakötéséről van szó - összegzi Farkas András. 

Ha az ideiglenes özvegyi nyugdíjban részesülő a saját nyugdíjkorhatárát betölti, akkor az ideiglenes ellátása megszűnik, de jogcímet szerez az özvegyi nyugdíjra, feltéve, hogy a házastárs elhunytának napjától - napra pontosan számolva - tíz év még nem telt el addig a napig, amikor betölti ezt a nyugdíjkorhatárát.

Az özvegyi nyugdíjra való jogosultság a közös gyermekek számától is függ
Az özvegyi nyugdíjra való jogosultság a közös gyermekek számától is függCavan Images / Getty Images Hungary

"A fentiek értelmezéséhez az özvegynek tudnia kell, hogy az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követően annak az özvegynek éled fel az özvegyi nyugdíja, aki az elhunyt házastársa halála időpontjában betöltötte az akkor rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, vagy legfeljebb 50 százalékos egészségi állapottal megváltozott munkaképességűnek minősül, vagy az elhunyt házastársa jogán árvaellátásra jogosult fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg, vagy legalább két árvaellátásra jogosult egészséges gyermek eltartásáról gondoskodik" - összegzi a szakértő. "Az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követően feléled az özvegyi nyugdíja annak az özvegynek is, akinek esetében a fenti feltételek valamelyike a házastárs elhalálozásától számított tíz éven belül bekövetkezik."

Élettársként és elvált házastársként is lehet jogosultságot szerezni

Az élettárs özvegyi nyugdíjra akkor jogosult, ha az elhunyttal annak haláláig

  • egy év óta megszakítás nélkül együtt éltek és gyermekük született, vagy
  • megszakítás nélkül tíz év óta éltek együtt.

Az élettársak együttélését a jogszabályok szerint azonos lakóhellyel, tartózkodási hellyel, ennek hiányában a kormányhivatal által kiállított hatósági bizonyítvánnyal és tanúnyilatkozattal is hitelt érdemlően lehet bizonyítani. Nem lehet jogosult özvegyi nyugdíjra viszont az az élettárs, aki az együttélés alatt özvegyi nyugdíjban részesült.

Elvált házastársak esetén szintén jogosult lehet özvegyi nyugdíjra az, akit az elhunyt haláláig tartásdíjban részesített, vagy részére a bíróság tartásdíjat állapított meg. Ezt bírósági határozattal vagy közjegyző előtt hitelesített kötelezettségvállalással lehet bizonyítani. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek