Ezt a 3 témát gondold át, mielőtt belevágsz az összeköltözésbe

GettyImages-1325864975
Bálint Lilla

Az összeköltözés minden pár életében jelentős lépés, a kapcsolat komolyra fordulásának csalhatatlan jele. De érdemes a nagy döntés előtt néhány dolgot végiggondolni, hogy biztosak lehessünk benne: eljött a megfelelő pillanat.

Az összeköltözés a házasság főpróbája. Jelzi az elkötelezettséget partnerünk felé, és mint minden változás, némi kihívással jár. Az együttélés azt is jelenti, hogy a másikhoz alkalmazkodva, vele egyetértésben, közös szabályokat hozunk, új szokásokat építünk be az életükbe, és új kihívásokkal szembesülünk. A több együtt töltött idő és a közös otthonteremtés igazán csábító a szerelmesek számára, nem beszélve arról, hogy kényelmi és anyagi előnyei is vannak. A Psychology Today azt tanácsolja, a nagy döntés előtt vizsgáljuk meg a kapcsolatunkat racionális szemmel, és beszéljünk át partnerünkkel néhány kulcsfontosságú kérdést.

Ha egy pár régóta együtt van, szinte társadalmi elvárás, hogy bizonyos idő után költözzenek össze. Pedig a kutatások azt sugallják, hogy nem éppen veszélytelen az együttélés: egy 2019-es felmérés szerint az összeköltözés növeli a szakítás és a válás esélyét. Természetesen ez egyáltalán nem törvényszerű, de ha a házasságkötést nem előzi meg egy tudatos döntés, hanem az együttélés „csúszik át” szinte észrevétlenül házasságba, megfeledkezünk arról, hogy az elvárásainkat és elképzeléseinket egyeztessük, ez pedig számtalan konfliktus forrása lehet a jövőben. A házasságkötés minden esetben döntés eredménye, de a már együtt élő partnerek számára kisebb változásnak tűnhet, nem beszélve arról, hogy ha már együtt lakunk, nehezebben lépünk ki egy kapcsolatból még akkor is, ha közben kiderült, nem igazán illünk egymáshoz.

Az együttélés sem mindig konkrét döntés következménye, alakulhat lassan, fokozatosan, szinte észrevétlenül is. A kutatások szerint azonban nem érdemes megspórolni a tudatos döntést az összeköltözésről; hiszen azok a párok, akik ezt megtették, elégedettebbek a kapcsolatukkal, és náluk magasabb az egymás iránti hűség és a partner iránti elkötelezettség is. A Psychology Today összeszedte azokat a kérdésköröket, amelyeket érdemes még az összeköltözés előtt megvitatni.

1. Beszéljünk a kapcsolatunkról!

Nem árt, ha tisztázzuk, milyen elképzeléseink vannak kapcsolatunk jövőjét illetően. Állandó vagy ideiglenes lesz az összeköltözés? Hogyan állunk a házasság gondolatával? Tervben van már, és ha igen, mikor? Hol fogunk lakni? Kinek a bútorai között fogunk élni? Milyen elvárásaink vannak a kapcsolatunkat illetően? Mi lesz a randizás izgalmával? Hogyan fogunk ünnepelni, családi körben, kettesben vagy ki-ki a saját családjával? Szeretnénk-e egyedül is időt tölteni? Mik lehetnek azok a tulajdonságaink, amelyek a randevúzás során nem jelentkeztek problémaforrásként, de az együttélés során feltűnőbbé válhatnak?

2. Hétköznapi teendők

Az otthoni teendőkkel kapcsolatban is jól jön, ha előre megbeszéljük, ki milyen feladatokat vállal. Hiba lenne azt feltételezni, hogy partnerünk elképzelései megegyeznek a mieinkkel, inkább vegyük a fáradságot, és beszéljük meg, hogyan fogjuk felosztani a háztartással kapcsolatos feladatokat. Ki fog főzni, takarítani, kinek a feladata lesz az otthonunk karbantartása? Mit jelent a pénz a számunkra és partnerünk számára? Inkább takarékoskodni szeretnénk, vagy elkölteni, amit az összeköltözéssel megspóroltunk? Közös kasszán leszünk, vagy megőrizzük anyagi függetlenségünket? Ha van gyermeke valamelyikőnknek, milyen elvárásaink vannak a szülői szerepet és feladatokat illetően?

A tudatos döntés nagyobb párkapcsolati elégedettséget eredményez
A tudatos döntés nagyobb párkapcsolati elégedettséget eredményez10'000 Hours / Getty Images Hungary

3. Hogyan kommunikálunk?

A kommunikáció, mint mindig, kulcsfontosságú a jól működő kapcsolatban. Lehet, hogy már ismerjük a partnerünk kommunikációs stílusát, de nem árt tisztázni, melyek azok a kérdések, amelyeket feltétlenül meg szeretnénk beszélni a későbbiek során. Mennyire van igényünk arra, hogy a nap folyamán kommunikáljunk egymással? Mennyire szeretnénk ismerni a másik napi beosztását, menetrendjét? Mire figyeljen a partnerünk, ha látja, hogy feszültek vagyunk? Egy 2021-es kutatás szerint hasznos, ha a közösségi média használatáról is egyeztetünk, ne érjen meglepetés a későbbiekben.

Felmerülhet a kérdés, miért fontos ezeket előre megbeszélni – hiszen előbb-utóbb úgyis minden kiderül. Kutatások szerint azonban a tudatos döntés vállalása és a kérdéses pontokról való célzott beszélgetés egészségesebb kapcsolatot eredményez azáltal, hogy céljaink és elvárásaink ismertté válnak. Ahelyett, hogy feltételezésekre hagyatkoznánk, hallgassuk meg és ismerjük meg egymást, hiszen megeshet, hogy kompromisszumokra is szükség lesz a boldog együttélés érdekében.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra