20 kérdés, amely megmutatja, hogy valóban összeilletek-e a pároddal

GettyImages-1349142193
Olvasási idő kb. 5 perc

Az, hogy két ember találkozásából mikor lesz egyszerű barátság, fellángoló szerelem, vagy éppen valódi harmónián alapuló kapcsolat, sok tényezőtől függ. Az egyik legfőbb fokmérője egy romantikus kapcsolódás minőségének a párkapcsolati kompatibilitás. Ha nem vagy biztos abban, hogy az, akivel éppen vagy, valóban illik-e hozzád, a következő 20 kérdés segítheti a tisztánlátást.

A kompatibilitás azt jelenti, hogy a másikkal hasonló elvárásaink, értékeink és preferenciáink vannak egy párkapcsolat alapvető mintáiban. Azokban a kulcsfontosságú tényezőkben, mint az őszinteség, a tisztelet, a kommunikáció, az érzelmi elérhetőség, az empátia, az odafordulás, a figyelem és a meghallgatás. Nem azt jelenti, hogy mindenben azonos igényekkel, elképzelésekkel és szükségletekkel kell rendelkeznünk. De fontos, hogy a másik megadja számunkra azt, amit mi várunk egy kapcsolattól.

Tehát a valódi kompatibilitás lényegében az, ha kölcsönösen tudunk reagálni egymás szükségleteire, valamint képesek vagyunk kialakítani a közös értékeinket és életmódunkat.

Bár általában szeretnénk hinni abban, hogy az élethosszig tartó vagy legalább hosszú távú párkapcsolatok a nagy lánggal belobbanó szerelemből születnek, azonban a valódi kompatibilitás idővel alakul ki. Nem készen kapjuk a hozzánk harmonikusan illő társat, és miközben az erős kémia és fizikai vonzalom egyből jelentkezik, a kompatibilitáshoz idő kell.

20 kérdés, amiből megtudhatod, tényleg összepasszoltok-e a pároddal

Ha nem vagy biztos abban, hogy olyan ember mellett vagy, akivel tényleg megvan a harmónia, vagy éppen megerősítést szeretnél nyerni abban, hogy összeilletek-e a másikkal, érdemes végiggondolnod ezt a 20 kérdést, amelyet Erica Turner amerikai coach gyűjtött össze:

1. A párod valóban fordít energiát és időt arra, hogy megismerjen téged? Kérdez rólad és az életedről? 

2. A partnered érzelmileg elérhető? Megosztja veled az érzéseit, és figyelemmel kíséri, ha te engeded be őt a belső világodba? Vagy esetleg kiszámíthatatlan, mikor hogy reagál az érzelmekre, sőt az is előfordul, hogy teljesen elérhetetlenné válik

3. Ha arra gondolsz, hogy hányadán álltok a másikkal, valamint mit és hogyan tervez veled, akkor a bizonytalanság, a szorongás és a zavarodottság lesz úrrá rajtad, vagy teljesen egyértelműek a partnered szándékai számodra?

4. Hasonlóan fontosak számotokra a következő értékek: tisztelet, nyílt kommunikáció, őszinteség, sebezhetőség?

5. Mik az elvárásaid a partnered felé, és a másik fél ezeknek mennyire felel meg?

6. A párod tiszteletben tartja a határaidat? 

Nem minden a kémia. A hosszú távú kapcsolatokhoz elengedhetetlen a kompatibilitás
Nem minden a kémia. A hosszú távú kapcsolatokhoz elengedhetetlen a kompatibilitásCrispin la valiente / Getty Images Hungary

7. Általában hogy érzed magad, ha a másik közelében vagy? Nyugodtan, idegesen, szorongsz, ellazulsz stb.?

8. Tényleg szereted a másikat, vagy csak azt szereted, hogy kapcsolatban vagy, és nem vagy egyedül?

9. Mennyire következetes és megbízható a párod?

10. A partnered képes és tud is kompromisszumot kötni, ha szükséges?

11. A kapcsolatodban gond nélkül beszélhetsz a másikkal a szükségleteidről?

12. Hogyan reagál arra a párod, ha megosztod vele az igényeidet? Olyan reakciót kapsz tőle, amilyenre egy kapcsolatban vágynál?

13. Ugyanolyan elképzeléseitek vannak arról, hogy hosszú távon milyen kapcsolatot szeretnétek? Például a gyerekvállalás vagy házasságkötés tekintetében.

14. Akkor is képesek vagytok építően és megértően beszélni egymással, ha éppen nehéz témákat érintetek? Nyitottság, őszinteség és ítélkezésmentesség jellemzi a beszélgetéseiteket?

15. Mennyire empatikus a másik fél? Olyan ember számodra, akiben megbízhatsz és akire támaszkodhatsz, ha szükséged van rá?

Egy stabil kapcsolatban fontos, hogy számíthassunk a másik félre
Egy stabil kapcsolatban fontos, hogy számíthassunk a másik félreUwe Krejci / Getty Images Hungary

16. A párod beismeri-e, ha hibázott? Képes bocsánatot kérni, és felelősséget vállalni a tetteiért? Vagy folyton hárítja a felelősséget, esetleg téged okol a hibákért?

17. A kapcsolaton kívül megvan mindkettőtöknek a külön élete, vannak saját céljaitok, hobbijaitok?

18. Úgy érzed, nyugodtan elmondhatod a másiknak, ha nehézségeid, problémáid vagy aggályaid vannak a kapcsolatotokat illetően?

19. Hogyan kezeli a párod a konfliktusokat? Nyitott arra, amit mondasz? Végighallgat, és szeretne téged és az álláspontodat teljesen megérteni? Vagy támadóvá válik, esetleg elzárkózik, vagy megkérdőjelezi a gondolataidat, érzéseidet?

20. Hogyan viszonyul a partnered a különbözőségeitekhez? Tiszteli és elfogadja, hogy mások vagytok?

Ha esetleg nem minden kérdésre adtál pozitív választ, akkor sincs ok az aggodalomra. Ahogy korábban írtuk, a valódi kompatibilitás idővel alakul ki, ahogy időt és energiát teszünk a kapcsolatba. Hiszen az emberek nem készen találják a párjukat, hanem megteremtik.

A cikk szerzőjéről

Sas Eszter Krisztina a Dívány pszichológus szakértője és a Mind Art kreatív pszichológiai műhely társalapítója. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek