Kegyetlen időjárás vár ránk, az országos tisztifőorvos is figyelmeztetett

országos tisztifőorvos sportoló
Olvasási idő kb. 3 perc

A HungaroMet meteorológiai előrejelzése alapján az országos tisztifőorvos a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére vasárnap éjféltől jövő péntekig.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK), valamint a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményben hívja  fel  a lakosság és az országban tartózkodók figyelmét, hogy tartósan fennálló extrém meleg lesz, ami megviseli a szervezetet. Ezért kiemelten fontos a megfelelő folyadékpótlás, a megerőltető fizikai munka kerülése és a több pihenés – mutat rá az országos tisztifőorvos.

A szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység (munkavégzés vagy akár sportolás) hőgutát okozhat, amelyben a magas testhőmérséklet (40,5ºC fölött) károsíthatja a sejteket és a hőszabályozó központot. Ebben az állapotban életveszélyes állapot is kialakulhat, különösen fiatal felnőtteknél, akik a rossz közérzet ellenére tovább folytatják a tevékenységet. A kánikulában a futást és kerékpározást kizárólag a reggeli vagy az esti órákban ajánlott végezni. Aki mégis aktív pihenési formát választ a hőségriasztás ideje alatt, gyakran tartson pihenőt, hűtse a csuklóját, tarkóját, és nedvesítse be pólóját – ajánlja Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Az országos tisztifőorvos szerint emberre és állatra egyaránt veszélyes lehet a közelgő hőség
Az országos tisztifőorvos szerint emberre és állatra egyaránt veszélyes lehet a közelgő hőségAnita Kot / Getty Images Hungary

A vízparton nyaralóknak tanácsos a déli órákban kerülni a napozást, és hűteni kell magukat a vízbe menetel előtt, valamint kerülni kell a vízbe ugrást felhevült testtel. Az autóval közlekedőket is óvatosságra intik, mivel a nagy meleg kedvezőtlen hatással lehet rájuk. A gyermekeket és háziállatokat egy percre sem szabad a parkoló autóban hagyni, mivel még a félárnyékban parkoló, leengedett ablakú járművek utastere is akár 70 fokosra is felmelegedhet, ami életveszélyes. Amennyiben napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látnak, azonnal hívják a 112-es segélyhívószámot!

A meleg időjárás a szabadtéri tüzek kockázatát is növeli, jelenleg hat vármegyében érvényes tűzgyújtási tilalom. A hőségriasztás ideje alatt nem tanácsos a kerti zöldhulladékot elégetni, még ott sem, ahol az önkormányzat egyébként engedélyezi. A bográcsozók és grillezők ne hagyják felügyelet nélkül a tüzet. A kánikulában megnő a szén-monoxid-mérgezés kockázata is, ezért fontos a nyílt égésterű vízmelegítők mellett szén-monoxid érzékelőt működtetni, mivel a kéményben légdugó alakulhat ki, ami a füstgáz visszaáramlását és szén-monoxid fejlődését okozhatja.

A katasztrófavédelem weboldalán elérhető azon légkondicionált helyiségek listája, amelyeket bárki igénybe vehet a hőségriasztás ideje alatt. Emellett a legfontosabb tudnivalók az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által üzemeltetett VÉSZ applikáción keresztül is elérhetőek, ahol a felhasználók sms-értesítést kapnak a hőségriasztások időtartamáról és fokozatáról.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek