18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Orgazmus edzés közben: valóság vagy mítosz?

A hasizmot szinte a végletekig megdolgoztató gyakorlatsorok nem biztos, hogy csak az izomzatot fárasztják el, könnyen lehet, hogy gyakorlójuk egészen újszerű magasságokat fedez fel. Ám azok a nők és férfiak, akik képesek átélni az edzés közbeni orgazmust, nem biztos, hogy örülnek a rendkívüli képességnek.

Holly Bradshow-t az edzőteremben, egy csoportos erősítő órán lepte meg először az élmény, ahol a hasizom volt fókuszban. Éppen a flutter kick nevű gyakorlatnál tartottak, amikor azt érezte, hogy furcsa izgalom lesz úrrá rajta, és a bizsergés egyre erősödött a hasa alsó szakaszán és a szeméremteste körül. A gyakorlatsort folytatva meg sem állt a csúcsig, és orgazmust élt át – a csoport előtt. 

Az edzés közben jelentkező szexuális izgalom, amely bizonyos esetekben egészen az orgazmusig fokozódhat, általában a stabilizáló mélyizomzat, vagyis a core erősítését megcélzó gyakorlatok közben következik be. A core-t dolgoztató gyakorlatok közben folyamatosan vagy ritmikusan megfeszülnek az izmok, és a munkában a medencefenék izmai is aktívan részt vesznek. Ez utóbbiról azt tartják, hogy kulcsfontosságú a coregazmus elérésében.

A jelenség már az 1950-es évek óta ismert, akkor Alfred C. Kinsey amerikai szexológusprofesszor 5 százalékra becsülte azoknak a nőknek az arányát, akik megtapasztalták már a testmozgás közben kialakuló izgalmi állapotot. 

A szakemberek ma úgy gondolják, hogy ez az arány ennél is magasabb lehet, ám hiába telt el azóta fél évszázad, még mindig nem tudják pontosan megmagyarázni, hogyan zajlik le a coregazmus. Az biztos, hogy az érzet hasonló a szexuális úton elért orgazmushoz, ám azok, akik átélték, arról számoltak be, hogy még csak nem is fantáziáltak közben.

Mikor lehet ilyen élményben részünk?

A szakemberek azt tartják a legvalószínűbbnek, hogy az edzéstől elfáradt hasizmok és a medencefenék izmai okozzák azt a fajta belső stimulációt, amely aztán némelyeknél csak szexuális izgalmat (exercise-induced sexual pleasure, EISP), másoknál viszont orgazmust (exercise-induced orgasm, EIO) okoz. A kutatásokból az derül ki, hogy nemcsak nőknél következhet be, hanem férfiaknál is.

Dr. Debby Herbenick, az Indiana University School of Public Health egyik professzora könyvet is írt a coregazmusról folytatott kutatásairól, amelyben számos nővel folytatott beszélgetést felidéz. Az edzés közben orgazmust átélt nők szinte mindegyike úgy számolt be a tapasztalatairól, hogy ez a fajta orgazmus kevésbé intenzív, és az is előfordul, hogy hirtelen, a semmiből kerül elő. Mások úgy írják le, mint egy lassan felkúszó érzést, amely az ötvenedik, századik, háromszázadik felülés után csúcsosodik ki.

Hogyan lehet valakinek coregazmusa?

Herbenick professzor kérdőíves felmérései alapján a legtöbb nő a hasizmot megcélzó gyakorlatok közben tapasztalja meg a coregazmust, egész pontosan úgy tűnik, hogy a haránt hasizom intenzív edzése idézi elő a leggyakrabban. 

Hasizomgyakorlat végzése közben a leggyakoribb
Hasizomgyakorlat végzése közben a leggyakoribbmihailomilovanovic / Getty Images Hungary

Ha kedvet kapunk a kísérletezéshez, hatásos lehet a felülés, a lábemelés, a squat, a plank, a húzódzkodás, a lábemelés lógásból vagy a rúd- és kötélmászás is, míg másoknál a súlyzózás, a biciklizés, a futás vagy a séta idézi elő a pezsgést. Bizonyos jógaászanák szintén hatékonyak a törzsizom erősítése során, ilyen például a csónakállás, a saspóz vagy a hídállás. 

Férfiak is beszámolnak hasonló élményekről, és a közös az, hogy ők sem a szexuális fantáziaképek hatására indulnak be. Ugyanúgy a core-izmok intenzív igénybevétele közben kerülhetnek izgalmi állapotba, legyen szó felülésről, súlyzózásról, húzódzkodásról, rúdmászásról, biciklizésről, spinningről vagy futásról.

Mindenkinél más gyakorlat emeli az izgalmi szintet, és a beszámolók szerint sokan nem örülnek neki. Akik már tudják, hogy képesek rá, szimplán mellőzik az adott gyakorlatsort, vagy érzik, hogy mikor kell leállni. Persze olyanok is vannak, akik csendben és a legnagyobb alázattal (na jó, örömmel) élik át a rájuk törő érzéseket.

Dr. Debby Herbenick vizsgálatai szerint a nők átlag 22 éves korban, míg a férfiak 16 éves korban találkoztak először az élménnyel, egyébként pedig bármelyik életkorban megtörténhet. A professzor úgy gondolja, mind a nők, mind a férfiak 10 százaléka élete során legalább egyszer megtapasztalta már az edzés közbeni izgalmat.

Az edzés pozitívan hat ránk
Az edzés pozitívan hat ránkkieferpix / Getty Images Hungary

Vajon a testmozgás hat a szexuális életre is?

A kutatások szerint igenis van összefüggés a szexuális élet minősége és a testmozgás között. A kellő intenzitású testmozgás edzi a keringési rendszert és a szívet, növeli az állóképességet, valamint a gyakorlatok hatására javul a test ruganyossága, hajlékonysága. A pozitív hatások mindegyike közvetlenül hat a szexuális életre, és hozzájárul a kielégítő és kiegyensúlyozott nemi élethez.

Emellett a rendszeres testedzés javítja a testképet, segít abban, hogy ne alakuljanak ki szexuális zavarok, csökkenjenek a menopauza kellemetlen tünetei, és hogy az öregedés kevésbé befolyásolja a szexuális aktivitást.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra