5 egyszerű módszer, amivel lassíthatod az öregedést

GettyImages-sb10068561x-001

A legtöbb ember szeretne minél tovább fiatalos maradni, az évek múlásával is megőrizni szellemi és testi egészségét és lassítani az öregedés folyamatát. A tévhitekkel szemben ehhez nincs szükség drága orvosi beavatkozásokra vagy betarthatatlan diétákra.

Néhány egyszerű életmódbeli tanács is segíthet, hogy a harmincas éveiden túl is fitt maradj fizikailag és mentálisan is, és kevésbé érezd az évek súlyát. Ezekből oszt meg néhányat Rami Dhanoa életmód-tanácsadó, a Medium Mind Café blog szerzője.

1. Böjtölj

A manapság egyre népszerűbb időszakos böjtöléses diéták – melyek lényege, hogy egy adott időkeretben egyáltalán nem veszel magadhoz táplálékot – nem csak a plusz kilók leadásában és az ideális testsúly megtartásában segít, japán kutatók szerint az öregedést is lassítja. Az Okinavai Egyetem kutatói a böjtölők anyagcseréjét vizsgálták: a kísérlet során kiderült, hogy a 24 óránál huzamosabb ideig koplaló személyek szervezetében magasabb szinten van jelen számos olyan metabolit (kismolekulás anyagcseretermék), melyek mennyisége az öregedéssel csökken, és amelyek más hasznos funkciók mellett az izmok karbantartását és az antioxidánsok működését segítik.

Természetesen nem szükséges napokig koplalnod, a legelterjedtebb időszakos böjtölési módszer, a 16:8-as böjt szintén bizonyítottan segít a testednek megőrizni fiatalságát: többek között lassítja az időskori szellemi leépülést és védi a sejteket az oxidatív stressztől (amely közismerten gyorsítja az öregedést).

2. Mozogj rendszeresen

A rendszeres testmozgás, aktív életmód csodákat művel a szervezeteddel, és segít megőrizni a fiatalos fittséged: kutatások bizonyították, hogy azok az idősek, akik egész életükben mozogtak, a fiatalokéhoz hasonlóan erős immunrendszerrel bírnak, illetve azt, hogy a középkorúként elkezdett aktív életmód visszafordíthatja a szív károsodását. Ahhoz, hogy egészséges és fitt maradj hosszú időn keresztül, érdemes legalább heti öt nap, napi minimum harminc perc aktív testmozgást végezni – javasolja a szerző.

3. Meditálj

A rendszeresen végzett relaxációs, mindfulness és egyéb meditációs gyakorlatok segítenek ellazítani és kiüríteni az elméd, megbirkózni a stresszel: a pozitív hatások rendkívül szerteágazók, beleértve az öregedés lassítását is. Egy kutatás tanúsága szerint napi 15 perc meditáció beindítja a telomeráz enzimek képződését, melyek a kromoszómák végeinek rövidülése ellen hatnak, visszaállítják a DNS eredeti hosszát a sejtekben, vagyis fontos szerepük van az élet meghosszabbításában és az öregedési folyamat megfékezésében.

Győzd le a stresszt, lassítsd az öregedést...
Győzd le a stresszt, lassítsd az öregedést...filadendron / Getty Images Hungary

4. Birkózz meg a stresszel

Az állandó stressz ellenben nemcsak szellemileg készít ki, de látványosan öregebbé is tesz: a mellékvesében termelődő, stresszhormonnak nevezett kortizol például közvetlenül felelős a bőr ráncosodásáért, a fentebb említett fiatalságőrző telomeráz enzimek pedig jelentős mértékben pusztulnak a stressz hatására. A stressz kezelése nemcsak kedélyállapotod javítása, de testi-lelki fiatalságod megőrzése szempontjából is rendkívül fontos: a meditáció mellett a terápia (beleértve az önterápiát is), a testmozgás és más hasznos szabadidős tevékenységek is segítenek kiszakadni a mókuskerékből és levezetni a rád rakódott nyomást. Nem szabad, hogy belefeledkezz a mindennapi rohanásba: mindig szakíts időt magadra és kapcsolj ki egy időre.

5. Étkezz egészségesen

Végezetül, a legalapvetőbb és legősibb módszer az öregedés lassítására a megfelelő táplálkozás: egyél minél több friss zöldséget, gyümölcsöt, kerüld a feldolgozott élelmiszereket, a junk foodot, próbálj ki olyan egészséges étrendeket, mint a mediterrán étrend – egészséged meghálálja neked a jó választást és az odafigyelést.

A legfontosabb tanács: a fiatalság megőrzése nem a ráncok és az őszülés, kopaszodás elkerülését jelenti, hanem azt, hogy jól érzed magad a bőrödben, életerősnek, egészségesnek és tettre késznek érzed magad, és sokkal inkább szubjektív dolog, mintsem a külsődön vagy más tényezőkön lemérhető jelenség. Ne az legyen a célod, hogy megőrizd a fiatalságod látszatát és külsőre ne tűnj öregnek (erre szolgálnak például a plasztikai műtétek s a többi), hanem az, hogy belül valóban fiatalnak érezd magad, hiszen ez jelenti az öregedés valódi lelassítását.

DR. ZACHER GÁBOR - SZENVEDÉLYEINK FOGSÁGÁBAN

A soron következő Femina Klub-esten Szily Nóra és vendége, dr. Zacher Gábor közösen próbálják megfejteni a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőség kérdéseit. A feltáró beszélgetés után egészen biztosan felüdülve, energiával feltöltve tudunk szembenézni káros szokásainkkal, amiknek úgy tűnik, hogy könnyen rabjaivá válhatunk.

Részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra