Az új kutatások szerint ekkortól számítunk öregnek

Diósi Szilvia
GettyImages-120381522
Olvasási idő kb. 4 perc

Szokták mondani, hogy a kor csak egy szám, úgy tűnik, hogy ezt a kutatások is alátámasztják. Manapság már mást gondolunk arról, hogy mikor számít valaki öregnek, mint 50 évvel ezelőtt.

Szerinted mikor kezdődik az öregkor? Valószínűleg minél közelebb vagy hozzá, annál inkább kitolódik. Gondolj csak bele, gyerekként a 30 éveseket már nénizted és bácsiztad, úgy érezted, hogy ezer évvel idősebbek nálad. Harmincként pedig már a negyveneseket is fiatalnak érzed, és nem középkorúnak. Az emberek általános felfogása az öregkorról az idők során változott. Egy új kutatás szerint manapság az öregkor kezdetét későbbre tesszük, mint korábban.

Kutatás az öregedésről

Németország, az Egyesült Államok és Luxemburg tudósai több mint 14 000 ember adatait vették fel, akik részt vettek egy több évtizedes vizsgálatban, a German Ageing Survey nevű felmérésben. A résztvevők 1911 és 1974 között születtek, több generációt lefedve, és mindannyian legfeljebb nyolc választ adtak egy 25 éves időszak alatt, amikor 40 és 100 év közöttiek voltak. A kutatás fő kérdése a következő volt: „Milyen életkorban nevezne valakit öregnek?”

Amikor ezt a kérdést 65 éves korukban tették fel a résztvevőknek, az 1911-ben született emberek azt mondták, hogy az öregkor átlagosan 71 éves korban kezdődik. Amikor a kérdést megismételték az 1956-ban születetteknek, miután ők is betöltötték a 65. életévüket, ehelyett három évvel később, 74-et jelölték meg a küszöbnek.

Egy új kutatás szerint manapság az öregkor kezdetét későbbre tesszük, mint korábban
Egy új kutatás szerint manapság az öregkor kezdetét későbbre tesszük, mint korábbanHalfpoint Images / Getty Images Hungary

A tanulmány szerzői szerint a várható élettartam növekedett, ami hozzájárulhat a magasabb számokhoz. Emellett az egészség egyes aspektusai is javultak az idők során, így a korábban idősnek tekintett emberek ma már nem biztos, hogy idősnek számítanak.

Ugyanez a tendencia egyéni szinten is megfigyelhető volt. Átlagosan, ahogy minden egyes résztvevő négy-öt évet öregedett, úgy nőtt egy évvel az öregkor bekövetkeztére vonatkozó becslésük.

A nők és a férfiak máshogy gondolkodnak?

A nők átlagosan két évvel későbbre tették az öregkor küszöbét, mint a férfiak. A rosszabb egészségi állapotban lévő, magányosabb vagy idősebb emberek általában úgy vélték, hogy az öregkor korábban kezdődik. A kutatás azt nem tárta fel, hogy az öregkor kezdetének kitolódása azért történik-e, mert az emberek az öregséget nemkívánatos állapotnak tartják. Az azonban világosnak tűnik, hogy ez a halasztásra irányuló tendencia nem biztos, hogy a végtelenségig folytatódik. Az elmúlt években ugyanis lelassult.

A tanulmánynak vannak bizonyos korlátai, mivel minden résztvevő Németországból származott, és valószínű, hogy a nem európai kultúrák másképp látják az öregedést. Például az is lehetséges, hogy akár már Magyarországon is más eredmények születnének, mint a tőlünk nyugatabbra lévő országban.

Sosem volt ilyen magas az átlagéletkor
Sosem volt ilyen magas az átlagéletkorPortra / Getty Images Hungary

Egyre többen lesznek 100 évesek

Igazából nem csoda, hogy egyre inkább kitolódik az a kor, amikor valakire öregként tekintünk, ugyanis még sosem volt ilyen magas az átlagéletkor. Vagyis az emberek tovább élnek, mint valaha. A századik életév betöltése már nem annyira ritka.

A kutatók azonban megjegyzik, hogy további vizsgálatokra lenne szükség a témában, abból derülhetne ki, hogy a kitolódás lassulása milyen mértékű, és elfordulhat-e majd, hogy ismét alacsonyabb korral kötjük majd össze az öregedést.

Az öregkorral gyakoribb egy súlyos betegség, amit mindenki szeretne elkerülni. A frontotemporális demenciának van egy furcsa jellemzője, amire talán nem is gondolnál, kifejtjük az alábbi cikkünkben. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek