5 biztosíték, ami megóvja az önértékelésed a külvilág szilánkjai ellen – Balogh-Bugár Anna előadása

GettyImages-1196259638
Kofrán Eszter

Néha nem elég az „elég jó vagyok” érzés elérése, még a külvilágtól is meg kell óvni ezt a kincset. Balogh-Bugár Anna színésznő meséli el saját történetét, amelynek során sikerült saját vágyait választania a külső elvárások helyett karrierje építése közben, és lelki békére lelnie.

A stabilitás, a harmónia eléréséért meg kell dolgozni. Nem elég, hogy saját magadon elkezdj dolgozni, ráadásul még a külvilágtól is gyakran meg kell óvnod a frissen született önértékelésedet. Mindig akad egy-két olyan ember, aki nem bírja elviselni, ha valaki kiegyensúlyozott a környezetében és vagy szándékosan, vagy tudatalattija jóvoltából kötekedővé, rombolóvá válik.

A Knapek Éva klinikai szakpszichológus és Kozma Rita body positive aktivista, újságíró, (plus size) stylist által rendezett Elég Jó Vagyok Konferencia keretei között az önértékelés megőrzéséről beszélt Balogh-Bugár Anna, a Jóban Rosszban sztárja, coach és a No Sugar Podcast egyik tagja.

A külvilág nem mindig megerősít, sokszor rombol

Balogh-Bugár saját tapasztalatit osztotta meg előadásában. Arról beszélt, hogy színészi pályáját végigkísérte a szakmáján belül elterjedt stigma, hogy az, aki nem járt a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, ahogyan ő sem tette, abból nem is válhat igazán jó színész. Illetve az a komment is sokáig zavarta, hogy nem szenvedett eleget életében ahhoz, hogy legyen miből merítenie színészi alakításaihoz.

Szerencsére Balogh-Bugárnak sikerült a külvilágtól kapott elbizonytalanító visszajelzések ellenére is kialakítania saját harmóniáját és karrierjét. Ezt a lelki egyensúlyt öt dolognak tulajdonította előadásában:

1. Elsősorban önismeretének tulajdonította lelki békéjét. Elmondása alapján már gyerekként is nagyon tudatos és öntudatos volt. Magában mindig igyekezett megtalálni egy-egy helyzet igazságát.

2. Fontosnak tartotta, hogy gyerekkorában szülei nagyon megbíztak benne és hittek benne. Ennek következtében ugyan vágyott a visszajelzésekre környezetétől, de nem mindenáron vágyott annak megszerzésére. Knapek ehhez fűzve megjegyezte, hogy ha a szülők bíznak gyerekükben, akiknek tehát szabad hibázniuk is, akkor az önbizalom magától is ki tud alakulni, bár sajnos nem ez a leggyakoribb felállás.

3. Balogh-Bugárnak fontos feladata volt, hogy megtanulja elengedni azokat a kommenteket, amelyek hivatalos színészi képesítésének hiánya miatt ítélkeztek felette. Egy alkalommal elgondolkozott rajta, hogy a külső nyomások miatt mégis beiratkozzon a Színművészeti Egyetemre, de visszalépésnek érezte volna az iskolapadot a Thália Színház színpada után. Szerencsére sikerült felülkerekednie a negatív visszajelzéseken, megtanulta, hogy csak magának szeretne megfelelni. Ez az elengedés fontos lépés volt a belső békéjéhez vezető úton.

4. Balogh-Bugár hasznos tulajdonságnak találta élete során a flexibilitást. Úgy véli, nem érdemes a hagyományos elvárások mentén karriert építeni. Helyette megéri mindenkinek a saját útját járnia, mégha ez azzal is jár, hogy a környezet egy része megítélő lesz emiatt.

5. Végül arról beszélt, hogy az őszinte érdeklődésnek, amellyel belevágott a színészkedésbe, mekkora hajtóereje volt, amikor szakmailag nehéz időszakot élt meg. Amikor elbizonytalanodott, hogy biztosan ezen az úton akar-e továbbmenni, visszagondolt rá, hogy nem a külső visszajelzések elérése miatt szeretett volna színész lenni, hanem őszinte érdeklődése motiválta, és ez erőt adott neki. Azt is hozzátette, nem baj, ha valaki egy ilyen útelágazásnál inkább újratervez és más szakmába kezd, a lényeg, hogy valóban önazonos döntést hozzon.

A nehézségek legyőzése végső soron elvezethet a belső békéhez
A nehézségek legyőzése végső soron elvezethet a belső békéhezamoklv / Getty Images Hungary

A nehézségek akár előre is vezethetnek

Knapek Éva felhívta a hallgatóság figyelmét arra, hogy a siker előtt mindig rengeteg buktató, kezdeti félelem és nehézség adódik, nem érdemes elijedni ezektől. Érdemes elfogadni, hogy az élet nagyrészt nehéz, és hogy sohasem lehet mindenkinek egyszerre megfelelni. A nehézségek azonban fontos élettapasztalatokhoz vezethetnek, ha sikerül felülkerekedni rajtuk, és így végül a lelki békéhez és az „elég jó vagyok” érzéséhez érkezhetünk meg.

Amennyiben felkeltette kíváncsiságodat, mi más hangzott még el az Elég Jó Vagyok Konferencián, olvasd el korábbi cikkünket, amely Sirokai Diána előadásáról tudósított ugyanerről a konferenciáról.

Oszd meg másokkal is!
Mustra