Ez az eszköz pár perc alatt jelezheti, ha a közeledben covidos valaki

GettyImages-200524602-001
Fekete Luca

Az okostelefon és okosóra után a kutatók most az okosszájmaszk fejlesztésén dolgoznak, amely pár perc alatt jelez, ha a közeledben covidos valaki.

Egy kínai egyetemen olyan N95-ös szájmaszkot fejlesztenek, amely egy beépített vírusérzékelő segítségével 10 perc után képes viselője okostelefonjára értesítést küldeni arról, ha a beszélgetőpartnere Covid-fertőzött. Az új találmány még fejlesztés alatt áll, azonban rendkívül érzékeny szenzorai miatt már a mostani állapotban is képes akár olyan kevés folyadékból is kimutatni a fertőzést, amely egy köhögés vagy beszélgetés során a másik maszkjára kerülhet. Azonban egyelőre csak a koronavírus felszíni fehérjéit ismeri fel, viszont a sertésinfluenzát és a madárinfluenzát is ki tudja mutatni.

Nagyszerű, innovatív találmánynak tűnik első ránézésre az új fejlesztésű szenzoros maszk, főleg, ha teljesen sikerül kidolgozniuk, azonban felvet néhány etikai kérdést a gyakorlati használata: 

  • Ha a tömegközlekedésen derül ki valakiről, hogy Covid-fertőzött, akkor azonnal leszállítják az illetőt a buszról? Ha igen, hogyan fog hazajutni, ha esetleg nagyon elterjedtté válik a találmány? 
  • Ha a korábbi kötelező maszkviselés időszakában azon ordibáltak egymással az emberek a buszon, hogy miért nincs valakin maszk, akkor a bizonyítottan fertőzöttet akár fizikai atrocitás is érheti majd?

Az is megeshet, hogy egy hasonló találmány végül semmilyen gondot nem okoz majd senkinek, és való igaz, hogy a koronavírusra kiemelten érzékeny emberek számára hatalmas megkönnyebbülést, biztonságérzetet teremthetne egy szenzoros maszk beszerzése. Azonban az Apple AirTaget is ártatlan, jó célra szánták: a könnyen elkeveredő személyes holmik könnyebb megtalálására fejlesztették ki, viszont a felhasználók kocsilopásra és mások titkos nyomon követésére is felhasználták ezt a kütyüt. Az AirTag-botrányokból kifolyólag érdemes lehet az elterjesztés előtt végiggondolni, hogy esetlegesen milyen károkat is okozhat egy-egy vadiúj találmány

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra