Őket veszítettük el idén - 2021-ben már rájuk is emlékezünk

STA0997

Még nincs vége az évnek, de idén is sok híresség csatlakozott a halhatatlanok klubjához. Halottak napja alkalmából ma rájuk is emlékezünk.

Alakjuk, egy-egy jellemző gesztusuk, és természetesen az életművük, amellyel többé, értékesebbé tették a világunkat, örökre itt marad velünk.

2021-ben tovább szedte áldozatait a legelterjedtebb gyilkos kór, a rák, és sajnos a koronavírus is számos híresség életének vetett véget.

Galériánkban nagyszerű tehetségektől búcsúzunk.

Siklósi Örs a Dalban. Fotó: Wikimedia
Siklósi Örs a Dalban. Fotó: Wikimedia

Tragikusan fiatalon, 29 éves korában távozott közülünk Siklósi Örs, az AWS zenekar frontembere. Tavaly júniusban diagnosztizáltak nála leukémiát, amellyel közel 8 hónapig küzdött. Siklósi Örs és az AWS akkor lett országosan ismert, amikor a mainstreamtől távol álló műfajuk ellenére megnyerték A Dal című műsort 2018-ban, így Viszlát nyár című számukkal ők képviselték Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon Lisszabonban.

Igaly Diána az olimpiai dobogón.
Igaly Diána az olimpiai dobogón.Stu Forster / Getty Images Hungary

A koronavírus áldozata lett Igaly Diána, olimpiai bajnok sportlövőnk. Igaly Diána az egyik legsikeresebb magyar sportoló volt, emellett igazi női ikon és példakép, aki szerénységét, természetességét haláláig megőrizte.

Kandech Evelyne a Megasztárban
Kandech Evelyne a Megasztárban

A közelmúltban hunyt el Kandech Evelyne, egykori Megasztár-versenyző. Evelyne-nél tavaly tüdőrákot diagnosztizáltak. Sokáig úgy tűnt, erejével, vitalitásával legyőzi a kórt, de segítséget még a legközelebbi barátaitól sem akart elfogadni. Végül 37 évesen adta fel a szervezete a harcot.

Jean Paul Belmondo
Jean Paul BelmondoSylvain Lefevre / Getty Images Hungary

Nyolcvannyolc éves korában párizsi lakásában hunyt el Jean-Paul Belmondo. Ügyvédje szerint élete utolsó időszakában nagyon fáradt volt már, szépen, csendben távozott. A francia ikon mintegy nyolcvan filmben játszott. Bár a filmes új hullám legnevesebb alkotásaiban tűnt fel, világsztárrá kalandfilmes szerepei emelték. 

Börcsök Enikő Takács Gézával a Pinceszínházban. Fotó: Wikimedia
Börcsök Enikő Takács Gézával a Pinceszínházban. Fotó: Wikimedia

Hosszú, súlyos betegség után, 53 éves korában halt meg Börcsök Enikő Jászai Mari-díjas színésznőnk. Enikő sugárzó tehetségét számtalan színházi és filmes szerepben megcsodálhatta a közönség. Legendás alakítások sora fűződik nevéhez, melyekben megmutatta drámai erejét, páratlan humorát, olthatatlan élet- és játékszeretetét.

Helen McCrory
Helen McCroryChris Jackson / Getty Images Hungary

Mindössze 52 éves volt, amikor távozott Helen McCrory brit színésznő, a Peaky Blinders sztárja. Férje elmondása szerint a rákkal folytatott heroikus küzdelem után úgy halt meg, ahogy élt: félelem nélkül.

James Michael Tyler
James Michael TylerJason Kempin / Getty Images Hungary

Los Angeles-i otthonában halt meg James Michael Tyler. A színész legismertebb szerepében a Jóbarátok Guntherét alakította, a hat főszereplő után ő szerepelt a legtöbbet a sorozatban.Tylert 2018-ban diagnosztizálták prosztatarákkal, ami később átterjedt a csontjaira is.

Venczel Vera a POSZT-on. Foto: Wikimedia
Venczel Vera a POSZT-on. Foto: Wikimedia

Életének 76. évében halt meg Venczel Vera. A színésznő évek óta súlyos, menthetetlen tüdőbetegséggel küzdött. Az általa megformált karakterekből áradt a jóság és a tisztaság, játékából sugárzott a finom, törékeny nőiesség és a színészet iránti szenvedély. 

Búcsúzás Törőcsik Maritól
Búcsúzás Törőcsik MaritólSóki Tamás / Index

86 évesen hunyt el Törőcsik Mari. A színművész számos díjjal büszkélkedhetett: amellett, hogy a Nemzet Színésze volt, kétszeres Jászai Mari-díjas és háromszoros Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának tagja, a cannes-i filmfesztivál legjobb női alakításért járó díjának birtokosa. A Körhintában nyújtott alakítása szinte minden magyar ember emlékezetébe bevésődött.

Sas József Fotó: Wikimedia
Sas József Fotó: Wikimedia

Sas József a Mikroszkóp Színpad egykori igazgatója, színész és rendező volt. A hagyományos kabaré műfajának egyik utolsó mohikánja 2019 tavaszán kétoldali agyvérzést kapott, és bár sokáig bizakodott, többé nem állhatott színpadra. A humorista szervezete hosszan tartó súlyos betegség után végül feladta a harcot.

Fülöp herceg
Fülöp hercegWPA Pool / Getty Images Hungary

A brit monarchiában leghosszabb ideje regnáló uralkodó hitvese, Fülöp herceg 99 éves korában hunyt el. Bár élete tele volt drámákkal és tragédiákkal, páratlan alkalmazkodóképessége minden nehézségen átsegítette. A királynő magántitkára egyszer azt mondta: „Fülöp herceg az egyetlen ember a világon, aki Erzsébetet egyszerű emberként kezeli. Talán furcsa, de a királynő ezt nagyra értékeli.”

Willie Garson
Willie GarsonJohn Sciulli / Getty Images Hungary

57 éves korában halt meg Willie Garson, akinek legismertebb szerepe Stanford Blatch volt a Szex és New Yorkban. Több emlékezetes filmszerepe is volt, játszott többek között a Ford Fairlane kalandjaiban, az Idétlen időkigben és a John Malkovich-menetben is. A színész évek óta küzdött a rákkal.

Larry King
Larry KingAlberto E. Rodriguez / Getty Images Hungary

87 éves korában távozott Larry King, az amerikai televíziózás legendás alakja, a CNN korábbi műsorvezetője, tudósítója. Az év elején King koronavírus-fertőzéssel került kórházba, emellett azonban korábban is számos egészségügyi problémája volt, egy alkalommal már tüdőrákból is felépült. 63 éven keresztül dolgozott a médiában. Interjúk ezreit készítette el, számos műsort vezetett, és sok nemzetközi elismerést is elnyert munkássága révén.

Oszd meg másokkal is!
Mustra