Ezen a területen óriási diszkrimináció éri a magyar nyugdíjasokat

nyugdíj-terulet-idos
Olvasási idő kb. 3 perc

A munka világának területén nem minden nyugdíjas indul ugyanolyan esélyekkel: akik a közszférában végeznének munkát, azoknál szüneteltetik az ellátás folyósítását.

Farkas András Nyugdíjguru a magyar nyugdíjasok munkaerőpiaci helyzetét elemezve mutatott rá a Portfolio hasábjain arra a tényre, hogy bár általánosságban véve szorgalmazza a magyar rendszer az ellátás melletti munkavállalást,

a közszférában dolgozókat erősen diszkriminálja az a tény, hogy e területen nem lehet egyszerre nyugdíjat és munkabért is kapni.

A fenti kitétel alól kiskaput nyújt az, ha megbízási szerződéssel történik a nyugdíjas visszafoglalkoztatása. Van egy olyan szféra is, amelyben már több mint 10 éve kiskaput alakítottak ki a szabály megkerülésére, mégpedig az egészségügy: itt is szünetelnek ugyan munka mellett a nyugdíjak, de annak összegével megegyező nyugdíjpótló jövedelemkiegészítés igényelhető.

A munka világának terén diszkriminálják a nyugdíjasokat
A munka világának terén diszkriminálják a nyugdíjasokatsimonkr / Getty Images Hungary

A nyugdíjasok foglalkoztatása nem mindig egyszerű

A munkaerőhiány miatt a közszféra további öt ágazatában - gyermekjólét, gyermekvédelem, szociális ellátás, köznevelés, szakképzés – is mentességet adtak a nyugdíj folyósításának felfüggesztése alól, ez is arra utal, hogy 

tulajdonképpen meghaladott ez a korlátozás, amelyet egyre kevésbé lehet fenntartani.

Nemcsak itt indulnak ugyanakkor hátrányos helyzetből a nyugdíjasok, amennyiben munkavállalásra adják fejüket. Meglehetősen erős az életkori alapú megkülönböztetés is. „Az előítéletek torzító lencséjén át az öregek homogén szürke tömbnek látszanak, mintha

egy 65 éves fővárosi mérnök, egy 75 éves tanyasi őstermelő, egy 80 éves kisvárosi titkárnő vagy egy vidéki idősotthon 90 éves demens lakója között semmilyen különbség nem lenne.

Vajon elfogadnánk-e, hogy nincs lényegi különbség például a 30 - 60 éves korosztályok tagjai között?” – teszi fel a kérdést a szakértő.

A munka világának több területén hátrányban vannak

Van egy olyan terület is, amelyen a nyugdíjasok talán a legaktívabbak, de sosem járt fizetéssel: a láthatatlan munkáról van szó, amelyet akár otthonukban, akár beteg családtagok mellett, akár unokáik felügyelete révén nagy mennyiségben végeznek nyugdíjba vonult magyarok.

Farkas András szerint összességében megéri, ha a nyugdíjasok lehetőséget kapnak arra, hogy amennyiben akarnak, végezhessenek munkát is. „A dolgozó nyugdíjas a nemzetközi felmérések szerint minden esetben boldogabb, elégedettebb, egészségesebb, mint a nem dolgozó kortársai, hiszen nem szakadnak meg a munkahelyi, közösségi kapcsolatai, nem érzi magát fölöslegesnek. Ráadásul a munkavállalók életkori diverzitása növelheti a termelékenységet” – fogalmaz a szakértő.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek