Így kaphat nyugdíjat az, akinek nincs elég szolgálati ideje

nyugdij-feltetelei
Olvasási idő kb. 3 perc

Nyugdíjszakértő összegezte, mi a helyzet akkor, ha egy nyugdíjas korú embernek nincs meg az ellátás igényléséhez szükséges mennyiségű szolgálati ideje.

Az Adózónához érkező olvasói kérdést, miszerint mi történik akkor, ha valakinek biztosan nem lesz meg a 40 év biztosítással fedezett szolgálati ideje, illetve hogy résznyugdíjat hány évesen és milyen feltételekkel lehet megkapni, Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolta meg. 

A 2024-ben érvényes társadalombiztosítási szabályok alapján számolt be a lehetőségekről a portál szakértője. Ezek szerint saját jogú öregségi nyugdíj megállapítására kizárólag azon személyek esetében nyílik lehetőség, akik betöltötték a rájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárukat. A nők viszont életkortól függetlenül kérhetik a kedvezményes öregségi nyugdíjat abban az esetben, ha van 40 évi jogosultsági idejük: ez a Nők40.

Nem csak a szolgálati idő számít a nyugdíj megállapításakor
Nem csak a szolgálati idő számít a nyugdíj megállapításakorMladen Zivkovic / Getty Images Hungary

Ezek az időpontok fontosak nyugdíjazáskor

A jelenleg hatályos szabályozás szerint az öregségi nyugdíj korhatára az 1957-ben vagy azt követően születettek esetében a betöltött 65. életév. Az idei évben eszerint életkoruknak megfelelő módon az 1959. előtt született személyek jogosultak nyugdíj kérelmezésére.

A nyugdíjszakértő kitért arra is, hogy a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI törvény rendelkezései szerint öregségi teljes nyugdíjra az jogosult, aki a születési évének megfelelő öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és legalább húsz év szolgálati idővel rendelkezik.

"Ennek alapján egy 1959. június 9-én született személy részére öregségi nyugdíjat legkorábban 2024. június 9-étől – a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltése napja – lehet majd megállapítani, amennyiben ebben az időpontban 20 év szolgálati idővel rendelkezik" - összegezte Winkler Róbert. 

20 év a határ a teljes nyugdíjhoz

Amennyiben a fenti példában szereplő személynek nincs meg a 20 év szolgálati ideje, de rendelkezik legalább 15 évnyi munkaviszonnyal, úgy részére öregségi résznyugdíjat lehet majd megállapítani. Résznyugdíjra 15 és 19 év közötti megszerzett szolgálati idő, illetve a nyugdíjkorhatár betöltése együttesen jogosít.

Fontos azonban tudnia minden nyugdíj előtt állónak, hogy azt mindig a leendő nyugdíjasnak kell kezdeményeznie. A kérelmet írásban vagy elektronikus formában is benyújthatják az érintettek, egy erre a célra rendszeresített nyomtatvány, az úgynevezett nyugdíj igénybejelentő-lap kitöltésével. Az igényt legkorábban a nyugdíjkorhatár betöltésének napját megelőző héten érdemes beadniuk.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek