Ez a magyarok legnagyobb félelme a nyugdíj kapcsán

nyugdij-felelem-1469729533
Olvasási idő kb. 2 perc

Egyre többen gondolják úgy, hogy sosem fognak tudni nyugdíjba menni. A legtöbbek a megélhetési költségek emelkedése miatt tartanak ettől.

Míg tavaly a megkérdezettek 33 százaléka válaszolta azt, hogy a megélhetési költségek emelkedése miatt attól tart, hogy nem fog tudni nyugdíjba menni, addig az idei évre ez az arány 39 százalékra emelkedett – derül ki a HR Portal beszámolójából.

A kutatásból az is kiderül, hogy a legnagyobb arányban a 35-44 évesek aggódnak amiatt, hogy soha nem fogják tudni megengedni maguknak, hogy nyugdíjba vonuljanak. Ebben a korcsoportban a válaszolók majdnem fele, 46 százalék vélekedik így.

Sokan félnek a nyugdíjas évektől

Azok sem nyugodtak, akik úgy gondolják, hogy nyugdíjba fognak tudni menni: a kutatásban résztvevők 81 százaléka aggódik amiatt, hogy kevésbé kényelmesen fog telni időskora, mint ahogy elképzelte, és ugyanennyien félnek attól, hogy a tervezettnél tovább kell majd dolgozniuk annak érdekében, hogy pótolják a hiányt.

Sok félelem övezi a nyugdíjaséveket
Sok félelem övezi a nyugdíjaséveketKlaus Vedfelt / Getty Images Hungary

Súlyosbítja a helyzetet, hogy a megkérdezettek közel fele, 41 százaléka nem érzi úgy, hogy a munkahelyén támogatják a pénzügyei megértésében. Több mint felük (54 százalék) olyan személytől is tanácsot kérne, aki nem rendelkezik ezzel kapcsolatos végzettséggel, a legtöbben családtagjaikat vagy barátaikat említették. A kutatásban részt vevők mindössze 14 százaléka fordulna ilyen irányú kérdéseivel, problémáival munkáltatójához.

Persze az sem mindegy, hogy pontosan hol lesz nyugdíjas az ember. Magyarországon például a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint nagy különbségek vannak az ország egyes részei között. Ahogy arról a Dívány is írt: 276 ezer forinttal 2024-ben is Budapesten volt a legmagasabb a nyugdíj átlagos havi összege, az országos átlag pedig 231 ezer forint körül alakult. A nyugdíjak egy év alatt 10,7-11,3 százalékkal nőttek: a legkevésbé Szabolcs-Szatmár-Beregben, a legjobban pedig pedig Fejér, Győr-Moson-Sopron és Vas vármegyékben.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek