Ezt sokan elrontják a nyugdíjazás előtt: rengeteg pénz múlhat rajta

nyugdíj
Olvasási idő kb. 2 perc

Számtalan feladatunk van a nyugdíjazás előtt annak érdekében, hogy anyagilag a lehető legkényelmesebb körülményeket biztosítsuk magunknak.

A nyugdíjazásra való felkészülést nem lehet elég korán elkezdeni, s nem elég az, hogy ha a jogviszonyunkat, illetve a szolgálati időnket egyeztetjük. A Pénzcentrum banki szakértővel listázta a nyugdíj előtti teendőket. 

Százezreket spórolhatnak azok, akik a nyugdíjazás előtt racionalizálják kifizetéseiket. Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor nyugdíjszakértője szerint rengetegen elrontják a pénzügyi felkészülést, amivel akár százezreket is lehet bukni.

Sok mindent érdemes átgondolni a nyugdíj előtt
Sok mindent érdemes átgondolni a nyugdíj előttRobin Cerutti / Getty Images Hungary

A nyugdíj előtt érdemes racionalizálni

Nem lehet elég korán kezdeni a nyugdíjas évekre való pénzügyi felkészülést. A nyugdíjazás ugyanis óriási változásokat hoz az emberek életébe. A szakértő úgy véli, a legtöbben nem foglalkoznak az állami nyugdíj kérdésével addig, amíg időszerűé nem válik, holott érdemes lenne mihamarabb kezdeményezni a nyugdíjbiztosítási adategyeztetési eljárást, és a Nyugdíjfolyósító kalkulátorával a nyugdíj várható összegére becslést készíteni.

Jó, ha a nyugdíjbiztosítással és előtakarékossággal rendelkezők ellenőrzik félretett pénzüket, és ha kell, a kockázatosabb befektetéseiket átváltják. 

"A felhalmozási időszak utolsó néhány évében érdemes felülvizsgálni a befektetési stratégiát, és szükség esetén olyan módosításokat eszközölni, melyek révén a portfólió jobban igazodik a megváltozott igényekhez"

– javasolja Süle-Szigeti Bulcsú. 

Az utazáson és az előfizetéseken is sokat spórolhatnak

Ha egy nyugdíjas gyermekei saját otthonteremetését követően kisebb házba költözik, szintén nagyobb mennyiségű, hozzáférhető pénzhez juthat. A nyugdíjazással az utazási költségek is mérséklődnek, és ha több idő marad a ház körüli munkákra, azon is nyerhetnek ebben az időszakban a nyugdíjas korú emberek, ha saját maguk végzik el azokat, amiért azelőtt szakembereknek fizettek. 

Mint mondja, az előfizetéseket is célszerű a nyugdíj előtt ismét egyenként átgondolni, s ha már nincs rá szükség, lemondani, de már egy egyszerű bankváltással is százezreket spórolhatnak az idősek a szakértő szerint. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek