Tényleg van, aki nem ehet zöldséget nyersen? Kiderült

GettyImages-1344610332

A nyers zöldségnél kevés egészségesebb dolog kerülhet az ember tányérjára. A színes és ízletes finomságok tele vannak értékes tápanyagokkal és az emésztést támogató, valamint a vércukorszint stabilitását elősegítő rostokkal. Eddig úgy tudtuk, hogy minél inkább feldolgozottak a zöldségek, annál többet veszítenek előnyös tulajdonságaikból és áldásos hatóanyagaikból, most viszont egészen új szempontok kerültek elő.

Nyílt titok, hogy a zöldségek tápértéke, szervezetre gyakorolt hatása nagyban függ az elkészítésük módjától. Közismert, hogy bizonyos ételek vitamin- és fitonutrienstartalma lecsökken a sütés-főzés következtében, és az is, hogy minél feldolgozottabb az adott növény, annál gyorsabb vércukorszint-emelkedést válthat ki.

Tényleg nem tudjuk megemészteni a nyers zöldségeket?

A zöldségek folyamatosan vezetik az „egészséges ételek” listáját, de ha nehézségeid vannak az emésztésükkel, érdemes elkerülni nyers formájukat még akkor is, ha mindenhol azt hallod, így kellene ezeket enned. Mivel magas a rosttartalmuk, néhány embernek gondjai lehetnek a nyers zöldségek emésztésével, ami kellemetlen tünetekhez, például gázképződéshez és puffadáshoz vezethet.

A jó hír az, hogy ha gondjaid vannak a zöldségek emésztésével, vannak olyan dolgok, amelyekkel enyhítheted a kellemetlen tüneteket ahelyett, hogy teljesen kiiktatnád őket az étrendedből.

A nehéz emészthetőség oka a magas rosttartalom, azonban nem teljesen megemészteni őket nem egyenlő azzal, hogy haszontalan volt az elfogyasztásuk. Ha a nyers zöldségek problémát okoznak számodra, akkor győződj meg róla, hogy elég jól megrágod azokat, hogy levedd a terhet a gyomrodról és a belekről.

Mielőtt teljesen lemondanál a nyers zöldségekről, próbáld ki tippjeinket
Mielőtt teljesen lemondanál a nyers zöldségekről, próbáld ki tippjeinketistetiana / Getty Images Hungary

A rostok emésztése

A rostok szinte egészen érintetlenül haladnak a vastagbélig emésztőrendszerünkben. Amint a rost eléri a vastagbelet, vagy lebontja, vagy fermentálják az ott természetesen élő baktériumok, vagy többnyire érintetlen marad, attól függően, hogy milyen típusú rostról van szó.

Az oldható rost, amely a legnagyobb százalékban a babban, zabban, borsóban, almában, citrusfélékben, sárgarépában és árpában található, eljut a vastagbélbe, ahol a baktériumok végre elkezdik lebontani. Erjedés után gélszerű anyaggá alakul, amely segít egyensúlyban tartani a vércukorszintet és csökkenteni a koleszterinszintet. Az oldhatatlan rostokat, amelyek a nyers zöldségekben, a korpában és a diófélékben található fő rostok, nem bontják le olyan mértékben a baktériumok. Az oldhatatlan rostok példái a következők:

  • Ligninek
  • Cellulóz
  • Hemicellulózok

A zöldségek magas rosttartalma

Mivel a nyers zöldségek nagy százalékban tartalmaznak oldhatatlan rostot, kissé megnehezíthetik az emésztést. Nem arról van szó, hogy egyáltalán nem emésztjük meg a zöldségeket, de az emészthetetlen rostok lelassítják a zöldségek emésztőrendszerében való mozgását. Így is van hasznuk ugyanakkor.

Míg az oldható rostok kiegyensúlyozzák a vércukorszintet és csökkentik a szívbetegségek kockázatát a koleszterinszint csökkentésével, az oldhatatlan rostok növelik a széklet tömegét, normalizálják a bélmozgást és segítenek megelőzni a székrekedést.

A rostok vastagbélben történő fermentációja során melléktermékek is keletkeznek, amelyeket rövid szénláncú zsírsavaknak vagy SCFA-knak neveznek. Számos különböző típusú SCFA létezik, és mindegyiknek van egészségügyi előnye. A Nutrients 2015. áprilisi jelentése szerint különösen az egyik, a vajsav segít megőrizni a bélrendszer egészségét.

Az SCFA-k összefüggésbe hozhatók a jobb inzulinérzékenységgel (vagy az inzulinrezisztencia kockázatának csökkenésével), a megnövekedett energiafelhasználással, valamint a gyulladásos bélbetegségek és bizonyos rákos megbetegedések kockázatának csökkenésével.

Főzd meg a zöldségeket!

A rostok minden előnye mellett nem biztos, hogy a zöldségek elhagyása a legjobb megoldás, különösen mivel a Centers for Disease Control and Prevention megjegyzi, hogy a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend csökkentheti a krónikus betegségek számos vezető okának kockázatát.

A krumplit azért ne próbáld ki nyersen
A krumplit azért ne próbáld ki nyersenAles-A / Getty Images Hungary

Szerencsére van néhány dolog, amit megtehetsz, hogy jobban tolerálja szervezeted a zöldségeket. A Floridai Egyetem szerint az enyhe párolás is segít meglágyítani a zöldségeket, lebontja a növény falát és a rostok egy részét, és megkönnyíti az emésztést.

További előnyként a zöldségek főzése bizonyos tápanyagokat, például A-vitamint, kalciumot, vasat és likopint is biológiailag hozzáférhetővé tesz. Más szóval, amikor valaki zöldségeket főz, nagyobb mennyiségű tápanyagot szívhat fel a szervezete. A főzés emellett csökkenti az élelmiszer- eredetű betegségek kockázatát is, amelyek gyakran a nyers, leveles zöldségek fogyasztásával függnek össze, különösen, ha nincsenek megfelelően megmosva.

Rágd meg jól az ételt!

Egy másik dolog, amit tehetsz, az az, hogy odafigyelsz arra, hogy mennyire jól rágod meg a nyers zöldségeket.

A gyomrodnak nagy szerep jut, de az emésztés valójában a szádban kezdődik.

Bár a nyál 98 százaléka víz, a fennmaradó 2 százalék enzimekből, nyálkahártyából, baktériumokból és elektrolitokból áll, amelyek együttműködve elkezdik lebontani az elfogyasztott ételt, mielőtt az a gyomorba kerülne. Ahogy a nyálban lévő víz megnedvesíti az ételt, az enzimek elkezdik lebontani a szénhidrátokat.

Minél hosszabb ideig érintkezik a nyál az élelmiszerrel, annál jobban lebomlik. Ezért olyan fontos az étel megfelelő rágása. Ha valaki nem rágja meg eléggé a nyers zöldségeket, azok nem apró darabokban, hanem nagy darabokban jutnak el a gyomorba. Ezeket a nagy darabokat nehezebb megemészteni, és fokozott nyomást gyakorolhatnak a gyomorra, és késleltethetik a gyomor kiürülését – ez az idő, ami alatt az étel elhagyja a gyomrot.

Ez bármikor jöhet
Ez bármikor jöhetPenpak Ngamsathain / Getty Images Hungary

De nem csak a nyáladról van szó. A fogak is fontos szerepet játszanak. Rágás közben a fogak lebontják a zöldségek sejtfalát, és azok vagy megrepednek, vagy szétválnak. Ez nemcsak a zöldségekben lévő tápanyagok egy részét szabadítja fel, hogy a szervezet fel tudja venni azokat, hanem megkönnyíti az emésztőrendszer többi részét is.

Válaszd a fermentált zöldségeket

A nyers zöldségek emésztésének egy másik módja az erjesztett formában történő fogyasztás. Bár a fermentált zöldségeket még mindig nyersnek tekintjük, azok ki vannak téve a hasznos baktériumoknak, enzimeknek és gombáknak, amelyek ugyanúgy elkezdik lebontani a zöldségeket, mint a vastagbélben. Ez az erjesztési folyamat segít a zöldségek könnyebben emészthetővé tételében, és bizonyos tápanyagokat biológiailag hasznosíthatóbbá tesz.

További bónuszként az erjesztett élelmiszerek is hemzsegnek a jótékony baktériumoktól, az úgynevezett probiotikumoktól. 

A probiotikumok elősegítik a jó és rossz baktériumok megfelelő egyensúlyát a bélrendszerben, és segíthetnek az immunrendszer egészségének megőrzésében.

Segíthetnek a testsúly szabályozásában, és megvédhetnek a krónikus gyulladásoktól. 

Ha valakinek problémái vannak a nyers zöldségek emésztésével, annak érdemes tehát inkább erjesztett változatokat megízlelnie. Ezeknek savanyú íze van, amit meg kell szokni, de az étrendbe való felvételük (még kis mennyiségben is) előnyös lehet. A kimchi, a savanyú káposzta és a megfelelő módon elkészített bármilyen savanyúság (vagy kovászos uborka) mind az erjesztett zöldségek remek példája lehet.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé


A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra