Te is több salátát ennél nyáron? Íme az 5 legfinomabb, amiről még nem hallottál

GettyImages-1183511296
Olvasási idő kb. 5 perc

Ha a természet védelméért és az egészséged megóvásáért is tennél, válaszd a vitamindús, helyi, szezonális táplálékokat télen és nyáron is. Ha pedig egyszerűen csak imádod a salátákat, akkor fusd át nyári kedvenceinket, hátha egyezik az ízlésünk, és te is találsz köztük olyat, amit beépíthetsz hétköznapi fogásaid közé.

A zöldségekkel nem tévedhetsz, eheted azokat meleg és hideg salátákban is, évszaktól függően. A nyersétel-diéták hívei szerint a főzés vagy sütés során értékes növényi tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok vesznek ki a zöldségekből, így azokat mindenkinek kizárólag nyersen kellene fogyasztania. Ez azonban egy kissé túlzás. Az igaz, hogy a magas hőmérséklet és hosszasan történő sütés vagy a grillezés elpusztítja a fontos tápanyagokat, de ha rövid ideig hőkezeled, még mindig sokkal jobb döntés az ízletes zöldségkeverék szinte bármely egyéb, gyorsan felszívódó szénhidráttal teli köretnél.

A helyi, szezonális alapanyagok választása  számos problémára megoldást kínálhat. A piacon történő beszerzéssel a helyi termelőket támogathatod, Ideális esetben ezek a táplálékok kevesebb időt töltöttek raktárakban, nem utazták át a fél világot, ezzel is terhelve a környezetet, továbbá a természetes körülmények között nevelgetett, mesterséges érlelés nélküli példányok táplálóbbak, vitamindúsabbak, mint az éretlenül leszedett társaik. Ráadásul a távolról érkező zöldségek, gyümölcsök nagyobb eséllyel végzik hulladékként a szállítási és tárolási folyamat során bekövetkező sérülések, romlás eredményeként.

A legjobb nyári salátareceptek

A zsúfolt nyári időbeosztás miatt legtöbbünknek tényleg nincs ideje arra, hogy órákat töltsünk a forró tűzhely mellett.

A legegyszerűbbek is isteni finomak tudnak lenni
A legegyszerűbbek is isteni finomak tudnak lenniPaper Boat Creative / Getty Images Hungary

Lenyűgöző listánk van izgalmas salátacsodákkal, amelyek tele vannak remek nyári alapanyagokkal, és egy kicsit érdekesebbek a hagyományos változatoknál. Az egészséges fehérjék és zsírok is bővelkednek bennük, így ebben a szezonban továbbra is bűntudat nélkül fogyaszthatsz el melléjük egy fagyit. Csomagold be őket egy gyors ebédhez, vagy vidd magaddal az egész tálat bármelyik piknikre, strandra vagy bulira. Lássuk idei kedvenceinket!

1. Grillezett csirkés mangósaláta avokádóöntettel

Ettől a salátától nem maradsz éhes – tele van fehérjével és egészséges zsírokkal. Grillezz néhány szelet, joghurtban pácolt, fokhagymás csirkét, csíkozz mellé hideg mangót és jégsalátát, majd az egészet pürésített avokádóval elkevert majonézben forgasd meg. Ha azt szeretnéd, hogy még gazdagabb legyen, egy nagy bögre kuszkusz és friss, ropogós répacsíkok is mehetnek bele. 

2. Mexikói feketebabos saláta

Fogd a jéghideg konzervbabot, szórj mellé kukoricát, felkockázott avokádót és kaliforniai paprikát, majd mehet rá egy nagy csokor snidling, lime-lé és mexikói fűszerkeverék. Pro változatban egy nagy adag olívaolaj, hideg tejföl és csípős jalapeñokockák is kerüljenek a tetejére tálaláskor!

Már csak egy kis balzsamecet és parmezán hiányzik a tetejéről
Már csak egy kis balzsamecet és parmezán hiányzik a tetejérőlAscentXmedia / Getty Images Hungary

3. Pestós kuszkuszsaláta

Ki mondta, hogy a salátában csak zöldféléknek kell lennie? A tökéletesen tápláló kuszkusz és a vékony cukkiniszalagok együttesen alkotják ezt a fényes, mediterrán ihletésű ételt. Az egész recept kevesebb, mint 20 perc alatt összeáll, és melegen vagy hidegen is fogyasztható. És ami még jobb: nem kell pestót készíteni hozzá.

Egy kis vajon futtasd meg a befűszerezett cukkinit, közben forró alaplével öntsd fel a kuszkuszt. Negyedóra múlva forgasd össze az alapanyagokat egy nagy kanál zöld pestóval, és már tálalhatod is önálló fogásként vagy akár köretként is. Koktélparadicsommal és mozzarellagolyókkal még izgalmasabb lesz. 

4. Zöldfűszeres quinoa- és csicseriborsó-saláta citromos tahini öntettel

Ez a sokoldalú quinoasaláta könnyedén lehet köret, de akár vacsora is. A quinoa, a csicseriborsó és a pirított tofu egy kis növényi alapú fehérjét is adnak hozzá. Készítsd el egy partira, és a salátának még jobb íze lesz, ha néhány órára a hűtőbe teszed.

Fogj egy konzerv-csicseriborsót, puhítsd meg a quinoát, és fokhagymás vajban pirítsd meg a tofukockákat. Ha elkészült, keverd el arany mazsolával, rengeteg friss petrezselyemmel és mentával, majd mézzel és fehérborecettel locsold meg a tetejét. Keleti fűszerek illenek hozzá a legjobban, és akkor a legfinomabb, ha egy kis citromhéjjal elkevert tahini is kerül a tetejére. 

5. Kurkumás burgonyasaláta

Úgy tűnik, létezik valami kimondatlan szabály, miszerint a burgonyasalátának minden nyári összejövetelen jelen kell lennie – és természetesen mi sem panaszkodunk emiatt! Ez a saláta nagyon távol áll a nagynénéd majonézes változatától. A gyulladáscsökkentő kurkuma ráadásul remek színt kölcsönöz ennek a nem hagyományos ételnek. 

Főzd meg a burgonyákat, majd vágd falatnyi darabokra. Ezek után keverd el kurkumás, gyömbéres majonézben, amit előtte egy kis joghurttal tettél egészségesebbé. Ezután jöhet egy kis méz és füstölt csili a keverékbe, majd forgasd össze rengeteg snidlinggel ezt a remek köretet.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek