18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Ezért nem mondják el a nők, hogy mire vágynak az ágyban

GettyImages-695881160

A legtöbb embernek problémát jelent, hogy őszintén és nyíltan beszéljen a szexuális vágyairól. Kényelmetlenül érezzük magunkat, nehezünkre esik megfogalmazni, hogy mire vágyunk. Ismerős helyzet, ugye?

Egy dolog titkolni a szexuális fantáziánkat, egy másik pedig, ha nem osztjuk meg a partnerünkkel a vágyainkat. A különbség, hogy amíg egy szexuális fantázia gondolati síkon tölt el izgalommal, addig a vágyaink beteljesülését valóban szeretnénk. És mint ilyen, miért ne akarnánk a partnerünk tudtára adni, hogy mire vágyunk?

Mire vágynak a nők? 

A nők szexuális vágyaival kapcsolatos kommunikációra összpontosított egy 2019-es kutatás, amelyben 18 és 70 év közötti nőket kérdeztek az orgazmusukról, a nemi életükkel való elégedettségükről és a szexszel kapcsolatos kommunikációról. A válaszadók 55 százaléka, bár szeretne, nem beszél a partnerével a szexuális vágyairól. Ennek a döntésnek az okai a következők:

  • nem akarják megbántani a másik érzéseit (42,4 százalék)
  • kényelmetlenül érzik magukat, amikor megnyílnak (40,2 százalék)
  • zavarban vannak (37,7 százalék)
  • nem tudják, hogyan fogalmazzák meg a vágyaikat (35 százalék)
  • nem akarnak követelőzőnek tűnni (18,3 százalék)
  • nem érzik fontosnak (17,9 százalék)
  • tartanak az elutasítástól (11,7 százalék)
  • nem gondolják, hogy a partnerük megérti őket (10,2 százalék)
  • nem akarnak „perverznek” tűnni a partnerük előtt (10,1 százalék)
  • nem gondolják, hogy a partnerük számára fontos lenne, hogy mire vágynak (7 százalék)

A 18–24 éves korcsoportra kifejezetten jellemző volt, hogy nem tudták, hogyan fejezzék ki, amit szeretnének, tartottak az elutasítástól és bizonytalanok voltak abban, hogy a kapcsolat megfelelő minőségű-e ahhoz, hogy őszinték lehessenek a partnerükkel.

A tanulmány szerint van összefüggés a szexuális kommunikáció hiánya és az orgazmus színlelése között is. A magabiztos kommunikáció összefügg a nők szexuális elégedettségével és az orgazmus megtapasztalásának képességével, továbbá kiderült a kutatásból az is, hogy a fiatal nők nehezebben találják meg, hogy mi az, amire vágynak, sokszor nehezükre esik elhinni, hogy az ő vágyaik is fontosak a kapcsolatban. A résztvevők közül ötből egy nő kellemetlenül érezte magát, amikor a partnerével a szexuális vágyairól beszélt, 

tízből egy pedig kételkedett abban, hogy az ő öröme fontos lenne a partnerének is.

Közvetlen kapcsolat van tehát a szexuális elégedettség és a szexről való kommunikáció között. A nyílt párbeszéd azonban nemcsak az elégedettséget, de a bizalmat és a magabiztosságot is növeli, emellett pedig lehetőséget biztosít a szexuális jóllét javítására.

Oszd meg másokkal is!
Mustra