Nők a csúcson: Maurer Dórát rekordáron ütötték le

Maurer Dóra 3-ból 5 című installációja életműrekordot jelentő, 31 millió forintos áron cserélt gazdát a Virág Judit Galéria háború utáni és kortárs művekből rendezett aukcióján, míg a legdrágább élő magyar művész rangsorát is vezető Bak Imre Sávok I. című alkotása 30 millió forintért kelt el.

A Virág Judit Galéria Háború utáni és kortárs művek aukciójának eredményei is alátámasztják azt a világszerte jellemző tendenciát, hogy a kortárs művészek ára minden idők legmagasabb szintjére emelkedett. Az Artprice 2021-es The Contemporary Art Market Report kiadványa is kiemeli: jelenleg ez a legdinamikusabb és legjövedelmezőbb része a műtárgypiacnak. Ahogy az elmúlt időszakban mindig, a mostani árverésen is születtek életműrekordok: Maurer Dóra 1937-es 3-ból 5 című installációja 12 millió forintos árról indulva 31 millió forintért, Lantos Ferenc Kontraszt 3 című képe pedig 12 millió forintért kelt el.

Maurer Dóra 3-ból 5
Maurer Dóra: 3-ból 5 című installációja. Kép: Virág Judit Galéria

2021 első felének aukciós eredményei alapján Bak Imre vezeti a Top 10 legdrágább, élő magyar művész rangsorát. Az aukción 30 millió forintért vásárolták meg hard-edge korszakának egyik legkorábbi darabját, a Sávok I. című művét, Charme című alkotását pedig 22 millió forintért.

Lakner László nyolcvanas-kilencvenes évek folyamán készült, úgynevezett szám-képei az avantgárd költő, Paul Celan művészetére reflektálnak. A sorozat most aukcióra bocsátott Számok (1989-1991) című darabjáért 16 millió forintnál koppant a kalapács.

A legdrágább nem élő magyar művészek rangsorának élén – 2021 első felére vonatkozó aukciós eredmények alapján – Vasarely Victor és Hantai Simon állnak. A mostani aukción a kikiáltási ár duplájáért, 20 millió forintért kelt el Hantai Simon Cím nélküli festménye, amit feltehetően az 1950-es évek elején készített, míg Vasarely Victor Vega csillagképek című 8 db szitanyomatáért 1,3 millió forintot fizettek.

Fajó János két kiemelkedő műalkotása is kalapács alá kerül. 9,5 millió forintért vásárolták meg 1989-es, fekete, kék és sárga geometrikus formákból összeállított, konkáv nyolcszög alakú Formázott Vászon VI. című monumentális olajfestményét. Míg korai op-artot idéző, Vonalak negatívban (piros) című művéért 8 millió forintot fizettek.

Bak Imre Sávok
Virág Judit Galéria

A Háború utáni és kortárs művek árverésén 128 műalkotásra lehetett licitálni. A kimagasló érdeklődés mellett zajló eseményen a licitek személyesen a Budapest Kongresszusi Központban, valamint telefonon, vételi megbízás útján és a galéria saját online rendszerén keresztül érkeztek, nemcsak Magyarország teljes területéről, hanem többek között Németországból, az Amerikai Egyesült Államokból, Ausztriából és Franciaországból is követték.

Oszd meg másokkal is!
Mustra