18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Női orgazmus: tisztázzuk a 6 legnagyobb félreértést

Olvasási idő kb. 8 perc

Kevés annyira túlmisztifikált, egyszersmind félreértett dolog létezik a szexben, mint a női orgazmus. Bár az utóbbi évtizedekben újabb és újabb dolgokat tudunk meg róla, a szexterapeuták praxisában még mindig gyakori kérdés, hogy milyen csínyekkel és mesterkedésekkel érhető el egyáltalán, és mi számít egészségesnek vagy normálisnak, ha a női orgazmus jellegét, gyakoriságát vagy épp forrását vizsgáljuk.

Mindig van mit tanulni; Dr. Joshua Straub az Astroglide-on osztotta meg a női orgazmussal kapcsolatos legfontosabb naprakész információkat. 

Kezdjük ott, hogy egyáltalán mire is jó a női orgazmus? (Már persze azon túl, hogy jó.)

Ha a férfiak orgazmusáról van szó, a kérdés fel sem merül, hiszen a csúcsélmény és ejakuláció az esetek jelentős részében összefonódik. Mivel pedig az ejakuláció célja a hímivarsejtek célba juttatása, vagyis a megtermékenyítés, nem kell nagyítóval keresni az evolúciós mozgatórugókat. A férfiak orgazmusának célja a fajfenntartás, hiszen az orgazmussal járó örömérzet az ehhez szükséges motivációt biztosítja. A női örömérzet szerepe már kevésbé egyértelmű, ha evolúciós célokat veszünk csak figyelembe. 

Igaz, hogy az örömmel járó ritmikus összehúzódásokról feltételezik, hogy segíthetik a spermiumok eljutását a petesejtig, és a megtermékenyüléssel függ össze az is, hogy az orgazmus bizonyos esetekben spontán peteérést tud kiváltani, ezzel növelve a megtermékenyülés esélyét. Ezek a magyarázatok ugyanakkor nem egyetemesek, nem jelentkeznek minden nő, pláne nem minden együttlét alkalmával, hiszen ahogy mondtuk, a megtermékenyüléshez önmagában nincs szükség az összehúzódásokra, sem a spontán peteérésre (feltéve, hogy az együttlét egyébként a peteérés időpontjában történik meg). 

A női orgazmus elsődleges szerepe – most úgy tűnik – az örömérzet kiváltásának útján a párok közötti elköteleződés kiváltása és az, hogy a kellemes érzések több szexre sarkallnak.

Hogyan jutnak el a nők az orgazmusig? 

Míg a férfi orgazmusának és az izgalomba jövetelnek is meglehetősen egyértelmű jelei vannak, a nők izgalmi görbéje már nem ilyen látványos. Ettől függetlenül, mielőtt a csúcsra érnének, a nők is három lépcsőfokon mennek keresztül, és a férfiakhoz hasonlóan az orgazmust követő időszakban náluk is a rekreáció van napirenden.

1. Izgalom

Ebben a szakaszban fokozódó izomtónus, gyorsuló szívverés és légzés jelentkezik, továbbá elindul a nedvesedés, testszerte bőrpír tapasztalható, és a nemi szervek megnagyobbodása is érzékelhető. 

2. Plató

Ebben a szakaszban az izgalmi állapotban történő változások erősödnek tovább. A nemi szervek és a mellek szövetei egyre érzékenyebbek lesznek az ingerlésre.   

3. Orgazmus

A légzés tovább gyorsul, a vérbőség fokozódik, a csúcsponton ritmikus izom-összehúzódások figyelhetők meg. 

4. Enyhülés

Ebben a szakaszban a nők általános jó érzésről és némi jóleső fáradtságról számolnak be. A test ilyenkor visszatér a nyugalmi állapotba, és elkezdődik az időszak, amikor több orgazmus átmenetileg nem lehetséges. Egy rövidebb rekreációs időszak után ugyanakkor a nők egy része újabb orgazmusokra is képes lehet.   

Milyen egészségügyi előnyei vannak az orgazmusnak?

A női orgazmusnak, sőt már az oda vezető útnak is számos kedvező hatása lehet, szemmel látható például a bőr kipirulása, az ajkak megduzzadása – ezek a jellegzetességek a másik nem számára felhívó erővel bírnak, nem véletlen, hogy a sminkeléssel is ezeket a jegyeket emelik ki a nők. Azt is pontosan tudjuk, hogy orgazmus közben oxitocin és prolaktin termelődik, valamint hogy mindkét hormon relaxáló, ellazító, feszültségoldó hatást tud kifejteni. Ebből következően az orgazmusnak alvásjavító, alvássegítő hatást is tulajdonítanak, és véleményezik, hogy szerepe lehet a mentális egészség fenntartásában is. Az oxitocint emellett kiváló fájdalomcsillapítóként és gyulladáscsökkentő anyagként is ismerhetjük, így valószínűnek tűnik, hogy az orgazmus nemcsak a közérzetünket, de általános egészségi állapotunkat is javítani tudja. Az orgazmus emellett csökkenti a kortizolszintet is. Mivel pedig hosszú távon a kortizol növeli a szorongás, a depresszió, a szívbetegségek, alvás- és memóriazavarok esélyét, így csökkenése megint csak egészségvédő faktor lehet. 

Rendben, mostanra már egy kicsit többet tudunk a (női) orgazmusról. Nézzük meg azt is, mik a női örömmel kapcsolatos leggyakoribb tévhitek. 

Jó lenne tisztázni néhány dolgot.
Jó lenne tisztázni néhány dolgot.LuckyBusiness / Getty Images Hungary

#1 Az orgazmus kéz a kézben jár a behatolásos szexszel

Nem minden orgazmus egyforma, és a női orgazmus is annyiféle, ahány nő. A nők ebből a szempontból tulajdonképpen szerencsésebbek is a férfiaknál, akiknél többnyire a pénisz stimulálása az egyetlen útja az orgazmus elérésének. A női orgazmus ezzel szemben lehet csiklói, vaginális, méhszáji, sőt akár ezek mindegyikének kombinációja – még akkor is, ha a legfrissebb kutatások szerint ezek mindegyike csiklói eredetű.

Korábban azokat a nőket, akik nem értek el orgazmust az egyszerű behatolásos szextől, diszfunkcionálisnak, akár frigidnek is tartották, többek között Freud elmélete nyomán, aki úgy vélte, hogy a csiklóorgazmus a női orgazmus éretlenebb, míg a hüvelyi egy érettebb és ezáltal magasabb rendű verziója. Ma már tudjuk, hogy a nők egy jelentős része egyáltalán nem él át orgazmust behatolásos szex során, ellenben az orgazmus létrejöhet mindenféle behatolás vagy hüvelyi ingerlés nélkül. 

#2 Az orgazmus mindig ugyanolyan

Az orgazmus – csakúgy, mint egy sor más testi funkció – életünk során fejlődik és alakul. A női orgazmus jellege és intenzitása már csak a menstruációs ciklushoz igazodva is hónapról hónapra változhat, élvezetessége és intenzitása emellett a partner függvényében is eltérő lehet, míg bizonyos gyógyszeres kezelések idején vagy nagy stressz alatt nehezebb lehet a csúcsra jutni. Az orgazmuskészséget, annak jellegét és előfordulásának gyakoriságát befolyásolhatják a szülések, a menopauza, a szoptatás és más nagy hormonális változással járó események. Csak a változás állandó, szokták mondani – nos, ez a női orgazmusra halmozottan igaz. 

#3 Az orgazmusképtelenség oka mindig szervi

Valójában egy sor tényező interferálhat a női orgazmussal, és az sem ritka, hogy egyszerre több tényező is bezavar. Nem meglepő például – és sajnos nem is túl ritka –, hogy fizikai, érzelmi, mentális vagy szexuális trauma befolyásolja negatívan az orgazmuskészséget. Szintén jelentős befolyással bírnak a szociokulturális tényezők, a hit és a neveltetés is, hiszen míg egyes kultúrákban a női orgazmus magasra értékelt, sőt egyfajta szentségnek minősül, más kultúrákban sokadlagos jelentősége van csak.

Mivel az orgazmus és annak nehézségei mögött testi és lelki tényezők is lehetnek, egy sor egészségügyi ok is megnehezíti egy nő számára, hogy orgazmust érjen el. A magas vérnyomás vagy a cukorbetegség például negatív hatással lehet a vérkeringésre, és ez megnehezítheti az orgazmus elérését is. A menopauzához, fogamzásgátlóhoz vagy más életeseményekhez kapcsolódó hormonális változások szintén jelentős befolyással vannak, megzavarva például a nedvesedést, bizonyos antidepresszánsok pedig  okkal hibáztathatók az orgazmus elmaradásáért. A szex közben érzett fájdalom szintén gyakran nehezíti a csúcs megközelítését, és bizonyos sebészeti beavatkozások szintén komoly és közvetlen hatással lehetnek a női orgazmusra. 

#5 A nők többsége képes a többszörös orgazmusra 

Míg az tény, hogy az orgazmus utáni rekreációs fázis a nők esetében rövidebb, mint a férfiaknál, és ezért könnyebben érhetnek el sokszoros orgazmust, az már téves következtetés, hogy ez a jelenség a nők többségénél fennállna. Kutatási adatok szerint ugyanis csak a nők mintegy 15 százaléka él át ilyesmit. 

#6 Eszi, nem eszi, nem kap mást

Tévhit, hogy az orgazmuskészség, vagy épp orgazmusunk jellege, intenzitása valami olyasmi, amit mi magunk nem tudunk befolyásolni. Ha figyelembe vesszük, mi minden zavarhatja meg az élményt, azt is láthatjuk, mennyi ponton lehet közbeavatkozni. Ha sikerül egészséges életmódot fenntartanunk, rendszeresen mozogva karbantartani a keringésünket, máris sokat tettünk azért, hogy megoldódjanak az esetleges orgazmusproblémáink. A partnerrel folytatott rendszeres, őszinte és intim beszélgetés megint csak pozitív irányban befolyásolhat. Végül, de nem utolsósorban: nem lehet túlhangsúlyozni az önkielégítés jelenetőségét. Ennek során ugyanis alkalom nyílik a saját test megismerésére, az örömérzet átélésére egy teljesen biztonságos helyzetben. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek