Híres nők, akik szerint nem szégyen a szőr

GettyImages-1412677256

Tegye fel a kezét, aki még soha nem szabadult meg testszőrzetétől! Míg a szőrös női test egykor a szexuális egészség szimbóluma volt, ma már leginkább az igénytelenség jele. Vannak, akik viszont úgy gondolják, a szépség minden formában megnyilvánulhat: szőrösen és szőr nélkül is.

A legtöbb ember – köztük sok nő is – visszataszítónak, elfogadhatatlannak találja a szőrös női testet. A mai szépségideál szerint egy nő szőrtelen mindenhol, a lábán, a karján, a hónalján és az intim területeken is. Azonban volt idő, és ráadásul nem is olyan régen, amikor a nők egyáltalán nem foglalkoztak azzal, hogy mindenhol simára borotválják a testüket. Köztük voltak olyan belevaló sztárok is, mint Sophia Loren, Julia Roberts vagy Madonna.

Túl nagy nyomást jelent nőnek lenni

Sophia Loren nem csak tehetséges színésznőként hódította meg a világot. Amellett, hogy hatalmas sikereket ért el a filmvásznon és a színpadon, évtizedekig volt a férfiak bálványa. Az általa megteremtett nőideál legfőképpen a természetes szépséget részesítette előnyben. Magabiztossága már a pályája elején megmutatkozott, amikor egy operatőr azt tanácsolta neki, hogy fogyjon le és műttesse meg az orrát. Ez a megjegyzés azonban nem rombolta le a fiatal színésznő önbecsülését, Sophia mit sem törődött vele.

Sophia Loren mindig is a természetesség híve volt
Sophia Loren mindig is a természetesség híve voltArchivio Cameraphoto Epoche / Getty Images Hungary

Magabiztossága sosem hagyta el a színésznőt, abban sem látott semmi kivetnivalót, amikor egy alkalommal borotválatlan hónaljjal jelent meg a vörös szőnyegen. Kritikusai megjegyzésére Sophia Loren, aki mindig is híres volt önbizalmáról és önszeretetérő, így reagált:

„Túl nagy nyomást jelent megfelelni minden elképzelésnek, amit arról alkottak, hogy egy nőnek hogyan kellene kinéznie.”

Társadalmi elvárás a sima test

Mostanában, ha egy nő hónalja akár egy apró kis szőrt is rejt, elkönyvelik igénytelennek. Pedig a női test szőrtelenítése nem új keletű, már évszázadokkal ezelőtt divatba jött. Napjainkban a legtöbb nő úgy érzi, ha kívánatos, szexi és nőies akar lenni, akkor kötelessége borotválkozni, gyantáztatni. Azonban vannak fellángolások, amikor főként fiatal vagy ismert nők büszkén vállalják testszőrzetüket. Ezzel is kifejezve azt, hogy mekkora nyomásként nehezedik a nőkre az a társadalmi elvárás, hogy az egész testükön sima legyen a bőrük.

Nem minden nő érzi követendőnek azt a társadalmi elvárást, hogy szőrmentes legyen a teste
Nem minden nő érzi követendőnek azt a társadalmi elvárást, hogy szőrmentes legyen a testeManuel Faba Ortega / Getty Images Hungary

Sőt mi több, a kezdetben esztétikai, szépségápolási hagyományból mára higiéniai rutin lett. Ezzel a szőrtelenítés már nem az erősen ajánlott, vagy az elvárt kategóriába tartozik, hanem normává vált.

Sztárok, akik nem szégyellik, hogy szőrösek

Az 1970-es és ’80-as években sok nő számára a testszőr az egyenlőségért folytatott harc szimbóluma volt.

Ekkor még nem tekintették természetellenesnek, a szőrzet nem volt ritka, még a Playboyban sem.

A női hónaljszőrt villantók közül Madonna az egyik legismertebb. Az énekesnő még 2014-ben sem csinált gondot abból, hogy borotválatlan volt a hónalja. A magamutogató sztár önbizalma a kor előrehaladtával sem csorbult, ezt azzal is bizonyította, hogy néhány éve csipkés, fekete melltartóban és egy csokornyakkendőben villogtatta meg hónaljszőrzetét.

Madonna mindig is büszkén mutogatta szőrzetét
Madonna mindig is büszkén mutogatta szőrzetétProfimedia/ RedDot

Édesanyja példáját követve Madonna lánya, Lourdes is szőrös hónaljjal vonult végig a vörös szőnyegen tavaly. Megjelenése mindenképpen emlékezetes maradt: egy rózsaszínű, strasszokkal díszített ruhát viselt, és közben a kezét többször is a magasba emelte, hogy jól látható legyen a hónaljszőre.

Madonna lánya, Lourdes is szőrös hónaljjal vonult végig a vörös szőnyegen
Madonna lánya, Lourdes is szőrös hónaljjal vonult végig a vörös szőnyegenTheo Wargo / Getty Images Hungary

De felejthetetlen az a pillanat is, amikor Julia Roberts a Sztárom a párom című film premierjén integetés közben megvillantotta a hónaljszőrét. Ezután nők milliói követték a példáját, a feminizmus egyik nagy pillanatának tekintették. Ám a színésznő később elárulta, véletlen volt a villantás, mert megfeledkezett arról, hogy milyen rövid a ruhája ujja, és kilátszódhat a hónalja.

Julia Roberts elfeledkezett arról, hogy ujjatlan ruhát visel
Julia Roberts elfeledkezett arról, hogy ujjatlan ruhát viselFred Duval / Getty Images Hungary

Adele egy koncertjén tett leleplező bevallást arról, hogy miközben várandós volt fiával, Angelóval, szakállt növesztett. Az angol énekesnő elmondta, hogy amikor teherbe esett, annyi tesztoszteron volt a szervezetében, hogy szakálla nőtt, majd hozzátette, hogy ő maga minderre igen büszke. Olyannyira elfogadta teste változását, hogy a szakállát megszemélyesítette, és elnevezte Larrynek.

Néhány évvel ezelőtt Rihanna teremtett divatot azzal, hogy nyaralás közben borotválatlan lábbal készült szelfit posztolt közösségi oldalán.

Miután napvilágot látott a fotó, melyen pihés közben lábán megcsillant a napfény, nők ezrei követték példáját azon a nyáron, és sokan úgy döntöttek, nem szőrtelenítik a lábukat. 

Áldásnak gondolja arcszőrzetét

Az említett sztároknál vannak extrémebb hétköznapi szőrhősök is. Ilyen a 31 éves dániai nő, Eldina Jaganjac büszke arra, hogy összenőtt a szemöldöke és, hogy bajusza is van. A fiatal nő sokáig igyekezett megfelelni a társadalmi elvárásoknak, ám, csalódottá tette, hogy a nők sokkal több időt és pénzt költenek szőrtelenítésre, mint a férfiak. Ezért Eldina 2020 márciusában úgy döntött, hogy nem foglalkozik a szemöldöke formázásával és a felső ajkai felett megjelenő szőrszálakkal. Nem érdekli, hogy néz ki, és mit gondolnak róla mások – írja a The Sun.

Vannak nők, akiket az sem zavar, ha bajuszuk van
Vannak nők, akiket az sem zavar, ha bajuszuk vanJohn Rensten / Getty Images Hungary

A lányt több inzultus is érte döntése miatt, és bevallása szerint a férfiak is elkerülik, ám ő sokkal magabiztosabb lett azóta, hogy vállalja önmagát. Eldina úgy gondolja, az arcszőrzet áldás egy nőnek, mert segít kiszűrni azokat a férfiakat, akiket csak a külső érdekli.

DR. ZACHER GÁBOR - SZENVEDÉLYEINK FOGSÁGÁBAN

A soron következő Femina Klub-esten Szily Nóra és vendége, dr. Zacher Gábor közösen próbálják megfejteni a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőség kérdéseit. A feltáró beszélgetés után egészen biztosan felüdülve, energiával feltöltve tudunk szembenézni káros szokásainkkal, amiknek úgy tűnik, hogy könnyen rabjaivá válhatunk.

Részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra