Ennyivel több nyugdíjat kap élete során egy nő, mint egy férfi: meglepő adat

nu-nyugdij-portre
Olvasási idő kb. 3 perc

Ha a nyugdíjas évek folyamán összességében folyósított járandóságok összegét vizsgáljuk, a nők sokkal jobban járnak, mint a férfiak.

Ha élethossziglan vizsgáljuk, melyik nem tagjai mekkora nagyságrendben kapnak nyugdíjat, meglepetésként azt találjuk, hogy a nőknek több jut, mint a férfiaknak, állapította meg Farkas András szakértő a Nyugdíjguru oldalon.

Ráadásul nem is kicsivel több az a pénz, amelyet a nyugdíjas évek ideje alatt összességében kifizetnek egy nőnek, mint egy férfinak: 13 százalékkal nagyobb ez az összeg, kivéve, ha kedvezményesen ment nyugdíjba egy nő.

Ebben az esetben még sokkal nagyobb, 25 százalékos a különbség.

A nyugdíjas évei alatt folyósított járandósága főként demográfiai okokból lesz összességében több a nőknek
A nyugdíjas évei alatt folyósított járandósága főként demográfiai okokból lesz összességében több a nőknekMoMo Productions / Getty Images Hungary

Joggal tehető fel a kérdés: minek köszönhető ez, miközben a nők és a férfiak bére közt máig különbség van, ráadásul a férfiak javára. Ez természetesen a nyugdíjban is tovább gördül, a nyugdíjrés tavaly 13,8 százalékos volt. Ez egyébként még mindig 1,7 százalékkal alacsonyabb az aktív korúak keresetei közti résnél, ami főként a Nők40, a nők kedvezményes nyugdíjazási formájának eredménye.

A szakértő három tényezőt említ, amelyek élethosszig tanulmányozva a nyugdíjösszeget mégis a nők javára billentik a mérleget. Ezek a következők:

  • a nők kedvezményes nyugdíja
  • a nők hosszabb várható élettartama
  • és az özvegyi nyugdíj.

Így lesz több a nők nyugdíja a férfiakénál

A 2022-es népszámlálási adatok szerint a 65 éves korosztályban a nők aránya 52 százalékos, 75 évesen azonban már 62 százalékra ugrik.

A magyar férfiak 65 éves korban várható élettartama jelentősen alacsonyabb – mindössze 13,2 év –, mint a magyar nőké (17,3 év).

A nők tehát nagyobb eséllyel élnek hosszabban nyugdíjba vonulásukat követően, ennek köszönhetően pedig hiába keresnek általánosságban véve rosszabbul a nők, mint a férfiak, a hosszabb ideig folyósított nyugdíj nagyobb összeget tesz ki esetükben. Egy korbetöltött nyugdíjban részesülő nő átlagosan 49 hónappal, egy kedvezményes nyugdíjban részesülő nő 85 hónappal több nyugdíjat kap, mint egy férfi.

A nők kedvezményes nyugdíja, a Nők40 teljesen egyedi, magyar jelenség – amely értelmezhető tulajdonképpen 14. havi nyugdíjként is, éves szinten ugyanis ekkora költséget jelent az államnak a kifizetése.

Mindezen felül az özvegyi nyugdíjasok 85 százaléka nő.

Ők vagy saját jogú nyugdíjuk mellett, vagy önálló ellátásként özvegyi nyugdíjra lehetnek jogosultak. Mindezen demográfiai és egyéb hatások eredményeképp összességében egy nő több pénzre számíthat nyugdíjas évei során, mint egy férfi.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek