Ezért változtattak nevet ezek a hírességek

GettyImages-1404925601
Juhász Marianna

Nomen est omen – vagyis a név kötelez. Különösen igaz ez a híres emberekre, akik nem csupán megjelenésükkel, teljesítményükkel, hanem sokszor már a nevükkel is szeretnék felhívni magukra a figyelmet. Kétségtelen, hogy egy jól csengő, könnyen megjegyezhető vagy különleges név hozzátesz a sikerhez.

Varga Elvira, Kurdics Judit, Göröcs Zita, Norma Jeane Mortenson, Gabrielle Bonheur Chanel, Audrey Kathleen van Heemstra Ruston, Reg Dwight – ez nem egy osztálynévsor, hanem olyan hazai és nemzetközi híres emberek neve, akik a plakátokon már nem, csupán az anyakönyvi kivonatban szerepelnek a fent említett néven. De vajon kik és miért változtattak nevet?

Előnyösebb a művésznév

A művészvilágban és azokban a körökben, ahol valakinek a munkájából adódóan a nyilvánosság előtt is zajlik az élete, bevett szokás, hogy a színészek, írók, zenészek, vagyis az alkotók és más hírességek olykor-olykor művésznevet választanak maguknak. Ilyenkor gyakran megesik, hogy a nagyközönség nem is tudja meg, hogy rajongásig szeretett kedvence valójában milyen néven látta meg a napvilágot.

Gyakran a sztárok nem a születéskor kapott nevükön válnak híressé
Gyakran a sztárok nem a születéskor kapott nevükön válnak híresséLuc Claessen / Getty Images Hungary

Annak, hogy ki miért változtatja meg a nevét, számos oka van. Megesik, hogy az illető olyan tucatnevet visel, amire már senki nem kapja fel a fejét. De indok lehet az is, hogy egy név furcsán hangzik, vagy nem elég művészi és figyelemfelkeltő, esetleg a viselőjét kötik hozzá kellemetlen élmények.

Buckó Mackót nem lehetett decens névvel énekelni

Pap Ritának férje, Bodnár Attila javasolta, hogy változtasson nevet
Pap Ritának férje, Bodnár Attila javasolta, hogy változtasson nevet

Nemrég, majd 70 évesen ismerte el Pap Rita, hogy harminc évvel ezelőtt álnéven vált ismertté. A kilencvenes években gyermekdalokat előadó énekesnő már felnőttként, a férje tanácsára változtatott nevet, aki azt jósolta, temperamentumos, dinamikus feleségéből Varga Elvira néven nem lesz sztár. A decens Elvira helyett kellett egy energikusabb keresztnév, és hozzá egy szintén rövid és egyszerű vezetéknév. 

Kovácsból lett Dobó

Dobó Kata még Kovács vezetéknévvel modellkedett
Dobó Kata még Kovács vezetéknévvel modellkedett

Dobó Kata színésznőként cserélte le a születéskor kapott Kovács nevet Dobóra. Vélhetően azért, mert a Kovács sokkal átlagosabb, illetve a művészvilág ekkor már évtizedek óta ismert egy másik Kovács Katalint, Kovács Kati néven. A névváltoztatás után még véletlenül sem fordulhatott elő, hogy összekeverik a színésznőt az ugyanazon a néven ismertté vált énekesnővel.

Hivatalosan is Görög lett

Görög Zitának már a személyi igazolványában is művészneve szerepel
Görög Zitának már a személyi igazolványában is művészneve szerepelSchumy Csaba

A nemzetközileg is ismert modell, Görög Zita eredetileg a Göröcs családnevet viselte, amit csaknem húsz éve már, hogy a kétségkívül jobban csengő Görögre cserélt. Művésznevét eleinte csak a szakmájában használta, majd úgy döntött, hivatalosan is nevet változtat.

Nagyszülei nevét választotta

Edvin Martonnak semmi baja nem volt születési nevével
Edvin Martonnak semmi baja nem volt születési nevével

Szintén a nemzetközi karrier késztette névváltoztatásra Edvin Martont, aki Csűry Lajos Edvinként született. A hegedűművész korábban úgy nyilatkozott, semmi kivetnivalót nem talált a születési nevében, és meggyőződése, hogy nem a néven múlik, hogy ki mennyire lesz sikeres. Őt csupán a művészi pálya és a nemzetközi karrier késztette arra, hogy felvegye nagyszülei nevét. 

Lakhelye lett a vezetékneve

Amikor Endrei Judit 1976-ban Kurdics Judit néven bemutatkozott Antal Imrének, kollégája megjegyezte, nagyon furcsának találja ezt a vezetéknevet. Majd arra kérte a bemondót, hogyha a tévéműsorban elfelejtené a Kurdicsot, mutatkozzon be ő maga a nézőknek – emlékezik Endrei Judit Anno az én tévém című könyvében. 

Endrei Judit Szentendréről kapta a vezetéknevét
Endrei Judit Szentendréről kapta a vezetéknevét

Nem sokkal televíziós debütálása után valaki fölvetette, hogy változtassa meg a vezetéknevét. Az akkor még tekintélytisztelő fiatal lány nem állt ellen, és beleegyezett a kérésbe, habár bevallása szerint Endrei Judit ma már másként döntene.

Mielőtt nevet módosított, először a családjában előforduló nevek között keresgélt, majd a könyvtárban is kutakodott, de végül a lakhelyét választotta családnévnek.

Az eredeti ötlete az volt, hogy Szentendrei Judit néven folytatja a karrierépítést, majd végül meggyőzték arról, hogy a rövidebb Endrei sokkal jobb választás lesz.

Döntését végül olyannyira nem bánta meg, ma már a személyi igazolványában az Endrei Kurdics Judit név szerepel. 

Gabrielle-ből Coco

Coco Chanel soha nem békült ki becenevével
Coco Chanel soha nem békült ki becenevévelJames Andanson / Getty Images Hungary

A szegény családból származó Gabrielle Chanelre egy mulatóbéli sikeres fellépése során ragadt rá a Coco név, amikor nagynénjével elénekelte az „Elvesztettem szegény Cocót, imádott kutyámat” című francia dalt. Habár Chanelt az egész világ Cocóként ismerte meg, becenevét valójában soha nem szívelte.

Elton mixelt magának egy nevet

Sir Elton John kakukktojás az eddig bemutatott névváltoztató sztárok között. A különcség oka nem más, minthogy világszerte ismert művészneve teljes mértékben kitalált. Az Elton John nevet Elton Dean szaxofonos és Long John Baldry énekes nevének összekeverésével alkotta meg, mert valódi neve, a Reginald Kenneth Dwight olyan boldogtalan emlékekkel kötötte össze, melyekre nem szívesen gondolt vissza. 

Elton Johnnak születési neve kellemetlen emlékeket idéz
Elton Johnnak születési neve kellemetlen emlékeket idézPhillip Faraone / Getty Images Hungary

Az énekes azt vallotta, hogy amikor hivatalosan is Elton John lett, azt érezte, mintha újjászületett volna, és ezzel együtt új személyiséget is kapott volna. Talán azért érezhetett így, mert bevallása szerint utálta a teljes nevét is, és azt is, amikor Regnek becézték.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra