Népszerűbb, mint valaha

ecseri2-fokuszSzombat reggel érdemes jönni – súgja meg egy kedves eladó, de később kiderül, szombaton dél körül érdemes igazán, mert akkor még jobban lehet alkudni. Igaz, néhány kiugróan érdekes tárgy akkorra már vevőre talál az Ecserin.

cikk-tipus-riport


ecseri2-2Megtalálja a gazdáját

Elképesztő mennyiségű porcelán várja itt gazdáját, aki talán soha nem jön el. Ezeknek a tárgyaknak a legtöbbje – kivéve az értékes Herendi és Zsolnay termékeket – főleg belföldi lomizásból származik. A lomtalanítások mindig kimeríthetetlen forrást jelentenek, és így szinte minden újra hasznosíthatóvá válik. Van egy olyan kereskedő mondás, hogy minden tárgy megtalálja a maga gazdáját – csak az a kérdés, mikor?

Igaz, a lomizás beruházásokkal is jár – őrző-figyelő embereket kell fizetni, akik a cucc mellett ülnek, amíg el nem jönnek a kiválogatott, értékesíthetőnek ítél dolgokért kisteherautóval, utánfutóval. Ez is egy szakma – a lomizók alig tűrik meg az amatőröket, akik csak úgy, magánszorgalomból kutatgatnak a kidobott holmik között.

 

Nyitvatartás:

Hétfő-péntek: 8-16 óra

Szombat: 8-15 óra

Vasárnap: 8-13 óra

Ónémet és herendi

Hihetetlen, mi mindent dobnak ki az emberek. Régi ónémet levesestálakat, amelyek virágkaspónak is gyönyörűek, bájos, kézzel festett teáscsészéket  - mennyivel jobban  esik ebből inni a tejeskávét, mint egy szokvány pár száz forintos mai csészéből. Meg alpakka teaszűrőket, amelyek megszépítik a reggeleket… Még csontos tányér is akad, amely e sorok írójának oly kedves tárgy. Bár utóbbiból meglehetősen gyér a kínálat. A gyűjtők paradicsoma az Ecseri – a mártásos-szószos kiöntők vagy a kis cukortartók szerelmesei gyakori látogatói a piacnak.

Olyan érdekességre is lelhetünk, mint hófehér, festetlen, vadonatúj herendik. Ezek ritkán kapható, megfizethető, nagyon elegáns, minden miliőben ideális étkészletek. A hatvanas évek kerámiái most kezdenek újra népszerűek lenni, áruk csak felmegy.

 

Ezüsttel teríthetnénk

Mázsaszámra állnak halomban összekötözve a régi evőeszközök, kilószámra a valóban kézzel hímzett, horgolt terítők. Még falvédőre is lehet bukkanni – sikerül ezer forintra lealkudni a darabot. Az árus nem tudta, hogy mennyire divat ma a falvédő – kiállítások becses darabja, sőt, egyetemi disszertációk tárgya! És annyi itt az evőeszköz, hogy minden nap ezüsttel, alpakkával lehetne teríteni egy egész városnak még a reggelihez is.

 

Megközelítés:

Az M3-as metró Határ úti megálójától 6 megálló a 199-es busszal. Vagy a Boráros térről az 54-es és 55-ös busszal lehet menni a XIX. Nagykőrösi út 156. szám alatti piacra. Természetesen autóval a legpraktikusabb. Reggel még lehet találni parokolót.

Majd a Falk Miksaiban

A bútorok mintha ki lennének válogatva. Az egyedi art deco vagy szecessziós stílusúak már ki sem kerülnek az Ecserire, annyira népszerűek. Rendbehozva több százezer forintért találnak gazdára valamelyik elegánsabb Falk Miksa utcai üzletben – vagy külföldön. De azért rá lehet bukkanni hajlított ívű virágtartóra, érdekes lámpával kombinált éjjeliszekrényre, amelyik megszépítve, átfestve, dísze lehet a hatvanas évek retróját istenítő fiatal nő otthonának. A festményektől ne várjunk sokat. Giccsek százszámra, vallásos témájúak, csendéletek, kortárs mázolmányok. Ez a leggyengébb vonal. Figyelmes szem azért észrevehet tehetségről árulkodó kis akvarellt, hangulatos olajfestményt is.

 

ecseri2-3Még Robert Capa is

Ezernyi régi kép idegenekről, rég elhunyt nagymamákról, nagypapákról, kisbabákról, akik ártatlanul mosolyognak itt a piacon bárkire. Értékes fotót nem érdemes itt keresni, bár azért nagy ritkán előfordul: a minap egy Robert Capa képre bukkantam – a híres Picasso-s sorozatból. De olyan rossz állapotban volt, hogy végül kénytelen voltam otthagyni.

 

Pornó és magazin

Újságok: pornó minden mennyiségben, de régi Élet és Tudományok, Családi Lapok és Nők Lapják is feltűnnek. Érdemes ilyet venni huszonéves gyermekünknek, többet érnek, mint néhány történelemkönyv. A Színházi Élet már ritka. Külföldiek előszeretettel lecsapnak a múlt havi francia nyelvű Elle Gastro-ra vagy Marie Claire-re, de magyarok is szívesen megveszik az eredeti ár ötödéért a nívós külhoni magazinokat.

 

Óvintézkedések:

• Olykor nem árt visszasétálni a kocsihoz.

• Semmit ne hagyjunk elöl, és a piacon is fokozottan vigyázzunk az értékeinkre.

Utcatábla és Lenin szobor

Minden más irdatlan mennyiségben: katonai egyenruhák, váll-lapok, egyenruha gombok, sapkák, kések, fényképezőgépek – újak és régik – órák, ruhák, kalapok, bizsuk, arany színű bőr tánccipő (vagy 40-50 éves)  egy bájos kendő az 1968-as szófiai ifjúsági világtalálkozóról, régi falfestő henger (újból divat hengerrel festeni). No meg rengeteg lopott utcatábla, brigádnapló és vándorzászló, Lenin szobor és Moldova könyv, üres régi Unicumos üveg és régen lejárt szemfesték. A fiatal látogatók között sok a külföldi. A férfiak elsősorban a régi kommunista éra relikviáit keresik, a Trabantos képektől a hatavanas évek amerikai pin up girl fotóiig. Ezek voltak a szexfotók elődei, amelyek a hajdani kamionok vezetőfülkéinek elengedhetetlen kellékei voltak. Kelendőek a ma már komikusnak ható több évtizedes német pornólapok is.

A katonai egyenruhák, kitüntetések, biciklis alkatrészek, régi fotóapparátok, bakelitlemezek, orosz táskarádiók és karórák szintén kedveltek.

 

ecseri2-5Romantikus lelkü lányoknak

A lányok között számosan az eklektikus és modern lakberendezés hívei, különösen a retró lámpák, a Gorka kerámiákat idéző dísztárgyak és a külhoni lakberendezési lapok kelnek el hamar.

Rengeteg bizsu kapható - csekély részük tényleg régi, a többi bóvli -, de igazi vintage ruhákra és cipőkre is rá lehet bukkanni némi szerencsével. Hajdani parasztbögrék és régi kerámia vizes kancsók új életre kelnek virágvázák formájában a konyhában vagy a teraszon. A romantikus lelkületű lányok örülnek a régi púderkompaktoknak - ezek elegáns és country környezetben is jól mutatnak, akárcsak a szecessziós kézi tükrök és kefék. Értelmiségi körökben ismét divat a kézzel hímzett falvédő, amelyet külföldiek is keresnek.

Provance-hívő lányok szobájában jól mutat a koptatott fehér kis szekrény, polcos tartó, mosdószekrény vagy asztalka, csipketerítővel, levendulavirággal hangulatossá téve.

 

ecseri2-4Alkudni kell!

Árak: alkudni, alkudni, alkudni! A 2500-ra tartott szűrő hirtelen 800 lesz, a 8.000 forintos kaspó 2.000. Ha látja az árus, hogy beleszerettünk a kiszemelt holmiba, kevésbé engedékeny.  Faarccal, közömbösen kell nézegetni. Ha újból visszatérünk a standhoz, már tudják, komoly vevő érkezett. A Petőfi Csarnoknál lévő bolhapiac hasonló árszínvonalú, a Verseny utcai olcsóbb, ott az árusok jelentős része a mindennapi betevőért kínálja lomizásból származó kincseit.

 

Információk:

Büfé, mosdó: a büfék jók, a szendvicsek, sültek frissek, megfizethetők. Elvégre itt étkezik az árusok jelentős része is, őket pedig nem éri meg becsapni. Kapható 160 forintos zöldséggel, hagymával megszórt zsíros kenyér is – kiváló –, a lángos szintén kellemes (kajában is dúl a retró). Az üdítő elég drága, érdemes vinni magunkkal vizet.

A mosdóért 90 forintot kell fizetni, de tiszta, van folyékony szappan, WC-papír, szárító. Az árusok itt is a legszigorúbb ellenőrök.

Kánikulában nem érdemes kimenni, másfél óránál tovább nem lehet bírni tűző napon a bolyongást. Zuhogó esőben pedig csak a fedett standok között bóklászhatunk.

 

Fotó: Kölcsényi Zoltán

cikk-tipus-altalanos

« az előző rész

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra