Miért nem mindig könnyű nemet mondani?

GettyImages-1279896734
Kálmán Szonja

Egyre többen, egyre többször beszélnek arról, hogy még ha szokatlan is, mernünk kell időről időre nemet mondanunk azokra a dolgokra, amelyeket valójában nem akarunk – ettől azonban még ugyanolyan nehéz marad megtenni ezt.

A helyzet még bonyolultabb akkor, ha a másik fél kérése érzelmeiddel vagy szexualitással kapcsolatos: ilyenkor sokféle ok állhat amögött, hogy bár elutasító választ szeretnél adni egy kérdésre, mégis nagyon nehezen teszed meg ezt. Lehetséges, hogy valamiféle előnyhöz juttatna, ha igennel válaszolsz, ezért hezitálsz; előfordulhat, hogy a kérdező olyan hatalom birtokában van, amitől tartasz, és az sem kizárt, hogy alacsony önbecsülésed miatt nem mersz ellentmondani a másiknak. A Psychology Today hat olyan szituációt mutat be, amelyben kifejezetten nehéz lehet nemet mondani a másiknak: ha felismered ezeket, könnyebben le is küzdheted a késztetést arra, hogy mások által manipulálva mégis igen legyen a válaszod! 

A másik fél dühös, ingerült reakciója

Egy ilyen reakció az elutasításra azt helyezi kilátásba, hogy ebben a helyzetben az erőszak lehetősége is benne van. Ilyenkor úgy érezheted, biztonságosabb az, ha mégis megváltoztatod kezdeti döntésedet és igent mondasz.

Nemet mondani mindig nehéz, pláne akkor, ha félünk a többiek reakciójától
Nemet mondani mindig nehéz, pláne akkor, ha félünk a többiek reakciójátólsupersizer / Getty Images Hungary

Szó szerint beszorítanak a helyzetbe

Ha úgy kell valamiről döntened, hogy nincsen lehetőséged elhagyni a beszélgetés helyszínét, az megnehezíti a szituációt. Ha mindentől elzárt helyen kell választ adnod egy rázósabb kérésre, esetleg a kérdést feltevő személy a sofőrje annak az autónak, amellyel haladtok, nehezíti azt, hogy nemet mondj, főként, ha az ő kommunikációja nem azt üzeni, hogy az elutasítás is teljesen elfogadható válasz.

Nem vagytok egyenlőek

Ha a kérdező feljebb áll a ranglétrán, nagyobb a hatalmas a szó bármilyen értelmében, érezheted azt, hogy

ha nemet mondasz neki, annak negatív kimenetele lehet számodra.

A magasabb státuszú emberek sokszor nem látják át pontosan, mikor és kit hoznak kellemetlen helyzetbe, így kerülhet sor ezekre a szituációkra.

A helyzet nem tiszta

Ha a másik fél ködösen fogalmaz, nem lehetsz biztos abban, hogy mire is mondasz igent vagy nemet, így megtörténhet az is, hogy túl későn ismered fel, pontosan mire gondolt a másik.

A másik fél lekicsinyel

Amennyiben olyan emberrel kerülsz szembe hasonló helyzetben, aki általában becsmérlő megjegyzéseket tesz rád, kisebbrendűségi érzésed lehet a közelében, és késztetést érezhetsz arra, hogy a kedvében járj.

Úgy érzed, muszáj igent mondanod

Az alacsonyabb szintű önbizalommal bíró emberek esetében előfordul, hogy úgy érzik: nem engedhetik, hogy a másik csalódjon bennük, ezért még akkor is teljesíteniük kell kívánságait, ha azok ellentétesek saját akaratukkal.

Oszd meg másokkal is!
Mustra